Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Angry beleggers vs. Angry Birds

Angry beleggers vs. Angry Birds

Op de beurs van Finland gaat de maker van de game Angry Birds hard onderuit op de KW3-cijfers. De koers staat 20% lager na de tegenvallende cijfers. Volgens de topvrouw van het bedrijf was de daling van de winst voorspelbaar en te verklaren door de investeringen die het bedrijf doet.

Hieronder de cijfers van de onderneming uit het persbericht:

Cijfers Angry Bird
Klik op het plaatje voor een grote versie

Probleem voor Rovio is wellicht dat het een one trick pony is. Het heeft één succesvolle game in de portefeuille en die wordt uitgemolken, maar what's next? Die 30 miljoen euro die is opgehaald met de beursgang is natuurlijk een leuke cashbuffer, maar grote overnames kun je er niet echt mee doen.

Vergelijking

Nu kunnen we Rovio met de grote game-ontwikkelaars vergelijken, maar dat is eigenlijk niet juist. Bedrijven als Ubisoft, Activision Blizzard en EA (Electronic Arts) hebben namelijk heel veel grote games in de portefeuille. Daarnaast zijn dit games voor consoles of voor de PC en daar zijn mensen nu eenmaal bereid meer voor te betalen dan voor mobiele games op de telefoon.

Welke namen kunnen we Rovio wel mee vergelijken? Bedrijven als King Digital, Playfish, Supercell of Zynga komen meer in de buurt van Rovio. Allemaal ontwikkelen deze bedrijven games voor mobiel. Zynga heeft veel games in de portefeuille waarvan de bekendste Farmville is. Hallo moeders!

King Digital, Playfish en Supercell zijn alledrie overgenomen door respectievelijk Activision Blizzard, EA en Tencent. Weliswaar tegen lagere waarderingen als waar u nu Rovio voor kunt kopen. Deze bedrijven hadden winsten en omzetten die significant hoger zijn dan die van Rovio.

Duur, maar pas op met short

Kortom, het aandeel Rovio is duur en de vraag is of de verwachting van beleggers (verwachte K/W is 31,4) deze waardering rechtvaardigt. King Digital was een stuk goedkoper en werd overgenomen voor een prijs die lager was dan de IPO-koers.

Echter, wie naar shorts kijkt moet ook uitkijken. Het is namelijk een sector waar nog wel eens een overname gedaan wordt. Ik voorspel niet dat het gaat gebeuren, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Je wil nooit short zitten in een sector waar veel overnames worden gedaan. Omdat een bod altijd voor of nabeurs doorkomt. Dan ben je altijd te laat.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nick Bakker

Auteur:

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. Liveblog: Trump en BAM
  2. Liveblog: Microsoft
  3. Slotcall: Shell en Unies

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.