Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
TA: De beste aandelen voor de langere termijn

TA: De beste aandelen voor de langere termijn

Op deze plek heb ik in de afgelopen weken diverse individuele aandelen bekeken en geadviseerd, altijd op basis van een kortetermijnvooruitblik. Mijn kortetermijnhorizon is twee tot maximaal drie maanden. 

Met mijn team volg ik ook langetermijnportefeuilles, deze keer bespreek ik de wijzigingen in de Nederlandse langetermijnportefeuille. Met lange termijn bedoel ik een beleggingshorizon van een jaar of langer.

Eerst een blik op de AEX

De AEX ontmoet een eerste horizontale horde rond 530, deze houdt de opmars tijdelijk tegen. Echter zolang de herstelfase intact is, blijft het technische beeld overeind. Deze herstelfase, gestart vanaf de meibodem rond 506,23, hebben we afgebakend met het blauwe stippellijntje.

Belangrijk is dat de AEX de zwakke fase van de afgelopen twaalf weken heeft verlaten en achter zich heeft gelaten. Bovendien is nu rond 517,33 een hogere bodem gevormd. De eerste horde die nu genomen moet worden ligt rond 530, de volgende ligt rond 537,84 (gevormd op 9 mei). Daarna is de weg vrij naar boven.
 



In de lange termijn B.O.B.-portefeuille Nederland hebben we in de week die begint op 31 juli 2017 meerdere wijzigingen doorgevoerd. We verkochten de volgende vier fondsen: ABN Amro, BESI, Altice en Oci. Daartegenover staan drie nieuwe aankopen: Vastned retail, Nieuwe Steen en Arcadis.

Best of the best-methode

Bij het selecteren van aandelen voor de lange termijn portefuilles pas ik de Best of the best-methode (B.O.B.-methode) toe. De B.O.B.-methode is zeer succesvol en is gebaseerd op de volgende technische criteria:

  1. Een stijgende trend op de grafiek moet altijd goed herkenbaar zijn aan het patroon van hogere toppen en hogere bodems. In de praktijk is dat visueel soms lastig, daarom gebruik ik een objectievere methode, aan de hand van de 200-dagenlijn. Daarvoor beoordeel ik of de koers van het aandeel boven de lijn van het 200-daags gemiddelde beweegt en of deze lijn (altijd de rode doorlopende lijn op de lange termijn grafieken hieronder) stijgt.
  2. Het aandeel moet altijd beter presteren dan andere aandelen op de beurs. Dit beoordeel ik aan de hand van de B.O.B.-lijn (blauwe doorlopende lijn op de grafiek). De B.O.B.-lijn geeft aan dat het aandeel van uw keuze beter of slechter dan andere aandelen presteert.

Berekening van de B.O.B.-indicator

Het grote voordeel van de B.O.B.-indicator is dat deze altijd de relatieve prestaties van een individueel aandeel weergeeft, dus hoe ontwikkelt het ene aandeel zich ten opzichte van een ander?

De B.O.B.-lijn wodrt daarom ook wel relatieve sterkte genoemd. De B.O.B.-lijn (blauwe doorlopende lijn op de lange termijn grafieken hieronder) vergelijkt het koersverloop van één fonds met dat van een index, op de Nederlandse beurs is dat de AEX.

De B.O.B.-lijnen worden gebruikt om de mannen van de jongens te scheiden. In dit geval om de zwakke van de sterke fondsen te scheiden bij het selecteren van een fonds in de langetermijn(voorbeeld)portefeuilles.

B.O.B.-portefeuille Nederland

In de langetermijn-B.O.B.-portefeuille Nederland hebben we in de week die begint op 31 juli 2017 meerdere wijzigingen doorgevoerd. We verkochten de volgende vier fondsen: ABN Amro, BESI, Altice en Oci. Wij kochten de volgende drie fondsen: Vastned retail, Nieuwe Steen en Arcadis. Hieronder een uitleg.

NSI

Nieuwe Steen Investments is boven de oude weerstand 33,75 gebroken. De neutrale bandbreedte van de voorgaande twee jaar  is aan de bovenzijde verlaten, hetgeen een technische verbetering heeft opgeleverd, met een eerste koersdoel rond weerstand 40,45 (gevormd op 16 juni 2014).

De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) krult voorzichtig om, dat geeft aan dat Nieuwe Steen de rest van de markt gaat inhalen. Steun ligt rond 30,81 (gevormd op 21 juni).

 


 

VastNed

We nemen VastNed op in de voorbeeldportefeuille, nu de voormalige koerspiek rond 38 is gebroken, waarmee er sprake is van een technische verbetering. Ook heeft VastNed Retail rond 34 een hogere koersbodem weten te vormen, die nieuwe kopers signaleert.

Er komt opwaarts potentieel vrij richting 44,75 (top van 30 oktober 2015). De opwaartse knik in de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat VastNed Retail iets beter presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van VastNed Retail met dat van het marktgemiddelde.


 

Arcadis

Ook Arcadis wordt aan de langetermijnvoorbeeldportefeuille toegevoegd, het aandeel is technisch verbeterd, nadat een koerstop rond 17 is gebroken is. Eerder al had Arcadis een hogere koersbodem weten te vormen. Opwaarts komt er ruimte vrij richting 25,30 (gevormd op 24 juli 2015).

Bij een eventuele doorbraak onder steun 11,69 (bodem van 17 februari) treedt een verzwakking op. De B.O.B.-lijn van Arcadis (glooiende blauwe doorlopende lijn) draait omhoog en geeft betere prestaties aan, vergeleken met de rest van de markt.  

Vier fondsen in de verkoop

We adviseren deze week de volgende vier fondsen te verkopen: ABN Amro, BESI, Altice en Oci.
We adviseren de positie in BESI te sluiten en de winst veilig te stellen.

BESI heeft binnen de stijgende trend ons berekende koersdoel rond weerstand 58, bereikt. Deze positie was in juli 2016 ingenomen. Op deze positie realiseren we een winst van 127,50%. 

BESI

BESI heeft binnen de stijgende trend het koersdoel rond weerstand 58,00 (berekend koersdoel), bereikt.  BESI heeft pas steun rond 44,68 (gevormd op 18 mei). We verkopen de stukken BESI en stellen de stevige winst veilig. Deze positie was in juli 2016 ingenomen.

ABN AMRO

We adviseren de positie in ABN AMRO te verzilveren, nu een lagere top opdoemt, die verkoopdruk aangeeft. Het technische plaatje verpietert hiermee.

Deze positie was in oktober 2016 ingenomen. Op deze positie realiseren we een winst van 23%. De B.O.B. indicator verzwakt, dit geeft achterblijvende prestaties aan, vergeleken met de rest van de markt.

Altice

We verkopen Altice nu een eerste lagere top verkoopdruk signaleert. Het technische plaatje stagneert hiermee. Er is weliswaar nog geen hard verkoopsignaal opgetreden, maar het aandeel blijft te lang zijwaarts consolideren, waardoor het momentum wegloopt.

Op deze positie realiseren we een verlies van 4,2%. De B.O.B.-lijn van Altice verzwakt en suggereert zwakkere prestaties, vergeleken met de rest van de markt. Altice was in april 2017 in de Nederlandse voorbeeldportefeuille aangekocht, op de verkoop realiseren we een verlies van 4,5%.  

Air France-KLM

Vorige week verkochten we al de gehele positie in Air France-KLM. Dit aandeel heeft vanaf begin 2017 een enorme koerssprong laten zien. Air France is binnen enkele maanden een aantal keer verdubbeld in waarde.

Recent wist het aandeel ook boven de toppen van 2014 rond twaalf te breken. Echter meteen daarna is het aandeel weer teruggezakt onder deze voormalige weerstand, waarmee de uitbraak is geneutraliseerd. We besloten daarom vorige week de fraaie winst veilig te stellen en voorlopig even naar de zijlijn te gaan.

NN Group, ruimte richting 38 euro

Vorige week (op 24 juli) hadden we ook één langetermijnaankoop gedaan, we hebben NN Group opgenomen in de Nederlandse lange termijn portefeuille. Dit aandeel wist opwaarts door een zware weerstand 33,80-345 (toppen van 2015 en 207) te breken, waardoor er nieuw opwaarts potentieel is vrijgekomen.

We zien ruimte voor een grotere koersstijging richting 38. De dalende trend van B.O.B.-indicator (blauwe lijn) krult opwaarts, dat geeft aan dat NN Group weer beter presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van NN Group met dat van het marktgemiddelde.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Royce Tostrams

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

225 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 juli 2017 09:01
    Op langere termijn omhoog misschien maar nu echt een stukkie daling tot einde week ergens. Das mijn schema voor deze week.
    Bij beleggen gaat het erom zowel de grotere lijn en korte lijn te analyseren en verbanden te zien.
    En boven de waan van de dag uit te stijgen.

    Afgelopen weken is aex sterker blijven liggen tov anderen indexen.
    Zoe ook analyse bij vorige bericht hier boven.
  2. forum rang 7 rene l 31 juli 2017 09:08
    quote:

    Knowbody schreef op 31 juli 2017 08:54:

    Ik dacht dat de B.O.B - methode vooral in het verkeer voorkwam..
    (inclusief sleutelhanger)
    Tostrams is juist de bedenker van de B.O.B. methode.
    Al in de jaren 90 schreef hij als hoofdanalist van de ING in het papieren beursblad over deze methode.
    Als je al zo lang je hoofd boven water weet te houden doe je het volgens mij niet zo slecht.
    En nog iets, je kunt niet ontkennen dat Tostrams zijn nek uit durft te steken.
225 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.