Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Damrak Techrally

Fondsenrondje: Damrak Techrally

Het cijferseizoen op het Damrak opent met een knal. Vanochtend om 07.00 uur maakte ASML puike resultaten bekend. Een hogere omzet, hogere marges en een herstart van het aandeleninkoopprogramma werden met gejuich onthaald.

 

 

Een glunderende topman Wennink antwoordt op vragen van zijn eigen Harry Mens. In het kielzog van het grote ASML noteren ook Besi en ASMI flink hoger vandaag. 

TomTom transformeert

TomTom kwam met cijfers die goed ontvangen werden door de markt. De sporthorloges lopen niet lekker en TomTom plaatst deze under review, wat zoiets betekent als: in de etalage. Of er een koper voor gevonden kan worden is de vraag.

Voor het tweede halfjaar worden de marketinguitgaven voor deze tak alvast afgebouwd. Verder boekt het de volledige goodwill af van de Consumententak, 169 miljoen euro.

 

 

De kastjes lopen als vanouds achteruit maar de focus blijft op de drie groeitakken, aldus Goddijn. De 15% jaar-op-jaar groei staat nog steeds. Wellicht als goedmakertje gaat TomTom voor 50 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Dat zullen de shortende partijen niet leuk vinden. Er staat nog tussen de 1 en 8% aan shortposities uit. 

Galapagos

Aan de andere kant van de medaille vinden we Galapagos. Sinds de laatste kapitaalronde in april (338 miljoen dollar op 90 dollar per aandeel) is het aandeel nu bijna 25 euro gedaald, oftewel ruim 27%. Gisteren maakte concurrent Vertex bekend goede resultaten te hebben geboekt met haar medicijn tegen taaislijmziekte. 

Vertex steeg gisteren nabeurs bijna 30% op het nieuws. Taaislijmziekte (Cystic Fibrosis) is ook één van de speerpunten van Galapagos, niet het enige overigens, en Gala loopt een klein jaartje achter hiermee.

 

 

Telegraaf uitgepuzzeld

Het spel rond De Telegraaf lijkt nu wel gespeeld. Mediahuis gooit de puzzelboekjes in de ramsj en heeft daarvoor al een koper gevonden. De enige bloeiende tak binnen De Telegraaf wordt deels (70%) verkocht voor naar verluidt 105 miljoen euro. De Telegraaf houdt zelf 30% aan. 

 

 

Wat verder ter tafel komt...

Wat gebeurt er nog meer? De AEX stijgt drie punten tot 521, is al even wat hoger geweest. De euro/dollar komt wat af (1,153) en sleept goud en zilver mee, dat de laatste dagen erg meebeweegt met de dollar. 

 

Op het Damrak gebeurt ondertussen van alles:

  • ASML is koploper met een winst van 4%.
  • ArcelorMittal stijgt stiekumpjes elke dag wat verder, richting het oude 7,5 euro nu, oftewel 22,50 euro.
  • Unilever grijpt naast de voedingstak van Reckitt Benckiser. De prijs die concurrent McCormick (ik dacht dat die alleen trekkers maakten) is met 4,2 miljard dollar een stuk hoger dan analisten hadden verwacht.
  • Galapagos stond even 7% lager, maar trekt ietsje bij, -5% nog.
  • ASMI en BESI springen bij ASML achter op de bagagedrager.
  • TomTom +6% nu, zijn ze al begonnen met het inkopen van eigen aandelen?
  • Philips Lighting kreeg een kontje van analistenhuis Jefferies, die start met een koopadvies. 
  • Corbion kreeg ook een koopadvies en een koersdoelverhoging, van 31 naar 34 euro.
  • Concurrent Van Oord van Boskalis krijgt een dikke order uit Dubai. Neemt in ieder geval wat capaciteit uit de markt.

 

Uw favoriete aandelen vindt u terug op de IEXONE-monitor:

 

 

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links