Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Homerun

Dat het Friesland Bank Aandelen Fonds uit de modelportefeuille Funds of Fonz is gezet, toont vooral het korte termijn werk van de beheerders haarfijn aan ;-) Toegegeven, het fonds is de laatste maanden wat achtergebleven.

Rentestijgingen hebben over het algemeen geen goede invloed op hoog dividend aandelen en juni was dan ook een lastige maand waarin mijn fonds achterbleef.

De markt bewoog in die periode zijwaarts, het Friesland Aandelen Fonds zakte iets weg. De oplopende rente was daarvan de hoofdoorzaak. Niet elke rentestijging is overigens slecht voor hoog dividend aandelen.

Maar wel als de hogere rente niet gepaard gaat met een hogere inflatie. Defensieve aandelen krijgen dan een tik, die ze kunnen opvangen als de inflatie ook stijgt.

Tien keer over de kop
Met name nutsbedrijven, banken en vastgoed, goed voor ruim 35% van mijn fonds, moesten een stapje terug. Zij kunnen normaal gesproken als hogere rente tot hogere inflatie leidt, die factor doorberekenen aan hun klanten. Maar nu gaat die vlieger niet op. Dat heeft weer flinke koersdalingen tot gevolg.

Die vormen - omdat de fundamentals intact zijn gebleven - mooie koopmomenten. De Britse huizenbouwer Persimmon is zo'n aandeel. Het is één van de grootste home builders van het VK, een prima bedrijf bovendien en heeft zich door een sterke groei opgewerkt van kleine regionale speler tot een positie in de FTSE100.

In de afgelopen tien jaar vertienvoudigde de koers van het aandeel bijna om nu in een paar maanden tijd 25% in te leveren. Dat is vooral een kwestie van sentiment. Afgezien van Londen is de Britse vastgoedmarkt zeker niet overspannen te noemen. Het bedrijf is bovendien goedkoop geprijsd, zelfs na de fenomenale koersstijging.

Herstelrally
Het aandeel toont een zuinige k/w van 8. Ondanks het slechte sentiment houdt Persimmon vast aan de eerdere prognoses voor een winstgroei van 8% voor zowel dit als volgend jaar. Het bedrijf laat al tien jaar onafgebroken winstgroei zien die schommelt tussen de 5% en 35%. Als bonus keert Persimmon ook nog eens een dividend van ruim 4% uit.

Het bedrijf heeft nog een interessante kant. Zij bezit enkele grote landbanks, stukken grond met het recht er huizen op te bouwen. Voor de komende vijf jaar kan Persimmon rustig voortbouwen. Dat het aandeel ondanks al die positieve punten zo hard is afgestraft is alleen te verklaren door de angst voor een huizenmarktkrach.

Ja, de prijzen in Londen kunnen naar beneden, maar in de rest van het eiland is er nog voldoende vraag. De kans op een crash is heel klein en het aandeel kan bij de huidige winstverwachtingen en waarderingen eigenlijk niet veel verder onderuit. Zoals u weet is angst een slechte raadgever. Ik heb het aandeel daarom eind vorige maand gekocht.



Tijdsperiode grafiek: 

Ik geloof dat de koersdaling overtrokken is en voel me bij de huidige fundamentals behoorlijk comfortabel. Dit bedrijf staat als een huis. De lange rente begint weer iets te dalen. Wat de Bank of England met de rente gaat doen, daar heb ik gelukkig geen verstand van, maar als de angst wegebt, is dit het type aandeel dat een sterk herstel kan laten zien.


Jorik van den Bos is beheerder van het Orange European High Dividend Fund en het Friesland Bank Aandelen Fonds. Persimmon zit in het Friesland bank Aandelenfonds. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  

 


Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jorik van den Bos

Auteur:

Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Recente artikelen van Jorik van den Bos

  1. De rente en uw dividendaandelen
  2. (Te) duur dividend?
  3. Wikken en bewegen

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.