Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slotcall: Oranje Boven?

Slotcall: Oranje Boven?

In verband met de oranjefestiviteiten wordt er weinig gehandeld op het Damrak, de vele bedrijfscijfers van grote Europese en Amerikaanse bedrijven ten spijt. Maar: zo hier en daar wel wat uitschietertjes. 

Cijfers waren er o.a. van Boeing (+1%), Airbus (+1%), Dow Chemical (-1,6%), Deutsche Bank (-3,7%), American Airlines (-7%), Lufthansa (-%) en Nokia (+4,5%). Meer informatie hierover in ons liveblog.

Leve de koning!

Koninklijke aandelen zijn populair bij retailbeleggers, zo bleek uit een onderzoek van Binck. De auteur heeft zijn koppenmakenopleiding natuurlijk bij De Telegraaf genoten:

 

 

De AEX sluit een half procentje lager op 521,49. Schrik niet van de daling van AkzoNobel, dat komt door het dividend van 1,28 euro dat vandaag van de koers afgaat.

 

 

Ondertussen loopt de koers van PPG aardig op. Ruim een derde van de biedprijs is in aandelen, waardoor het bod er steeds beter uit komt te zien.  

Cijfers nabeurs 

Vanavond kunt u in ons liveblog nog de kwartaalcijfers van een aantal Amerikaanse techbedrijven volgen, alsmede de kwartaalupdate van bellweather Galapagos.

 

 

Even een snel rondje langs de velden dan. Allereerst de ECB. President Mario Draghi liet de rente onveranderd en vond nog onvoldoende bewijs voor een stijgende inflatie. Die in Duitsland overigens weer steeg van 1,6% naar 2% deze maand. 

 

 

Afgezien van een kleine eruptie boven de 1,09 kon de euro verder weinig potten breken en noteert op moment van schrijven weer wat lager rond de 1,086. Teleurgestelde markten? Of weet men gewoon even niet wat te doen met eurodollar.... 

Belastingplan

Want er is natuurlijk ook nog het belastingplan van Trump. Nadat gisteren al de eerder gedane uitspraak om uit de Nafta te stappen werd ingetrokken, is het Witte Huis vandaag druk met het uitgiftepatroon van de Amerikaanse overheid:

 

 

We gaan kijken hoe ver Donald Trump komt met zijn plannen.  

Minnen in Europa

Ondertussen op de beurs: kleine tot matige minnen op de Europese beurzen. De Eurostoxx 30 daalt vandaag met 0,48%. Duitsland (-0,23%) en Frankrijk (-0,29%) houden de boel nog wat overeind, bij ons en in Zuid-Europa gaat het minder.  

De olieprijs daalt ruim 1,5%, terwijl goud wat rust vindt rond de 1265 dollar. De individuele aandelen even bekeken dan: 

AEX-outperformers:

  • Gemalto doet het goed, nu maar afwachten hoe de kwartaalupdate morgen wordt ontvangen
  • Het is de week van de Fransen, Altice stijgt ook gewoon bijna 1,5% vandaag. 
  • Galapagos herstelt wat in afwachting van de cijfers vanavond nabeurs. De aandelenuitgifte vorige week is nog niet helemaal verteerd. Dat is de ellende met biotech: zodra de koers sterk ligt geven ze nieuwe aandelen uit 

AEX-underperformers:

  • SBM Offshore ligt zwak vandaag, de dalende olieprijs is niet in haar voordeel
  • ArcelorMittal beeft nog wat na van het geweld in de VS gisteren: peer US Steel kreeg een flink pak slaag (-27%) na teleurstellende KW1-cijfers
  • AkzoNobel ging ex-dividend (1,28) maar lag sowieso niet zo lekker vandaag

AMX-outperformers:

  • Corbion ligt verbazingwekkend sterk. Na de initiele daling op de KW1-cijfers loopt het weer aardig op
  • Sligro ligt er goed bij met een plus van 2,2%, op flink hoge volumes. Vorige week bij de cijfers maakte het al bekend de slecht lopende supermarktdivisie onder de loep te nemen  

AMX-underperformers:

  • Air France daalt 2,5%, de airliners doen het niet goed vandaag: Lufthansa -6% en American Airlines -7%, beide na cijfers. 
  • Aperam daalt bijna 4%.
  • WDP (vastgoed) ging vandaag ex-dividend

AScX-outperformers:

  • KasBank is vanaf de jaarcijfers inmiddels 50% gestegen, vandaag weer 6,7% erbij

AScX-underperformers:

  • ICT Group steeg voorafgaand aan de kwartaalupdate met 12% maar leverde gisteren (-4%) en vandaag (-2,2%) de helft weer in 

 

De Amerikaanse beurzen noteren op moment van schrijven licht in de min. Vanavond meer in ons liveblog met de cijfers van een paar techgiganten. En Galapagos natuurlijk.

De lijstjes dan voor de Nederlandse aandelen, loopt u gerust uw favorieten langs:

AEX:

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 AMX:

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

AScX: 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie
 

Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.