Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Shell: blik weer vooruit

Shell: blik weer vooruit

Waarom de koers van Shell hoger gaat vandaag, tettert iemand in mijn telefoon. Weet ik het?! Meer kopers dan verkopers zou ik zeggen. Altijd moeilijk te voorspellen op korte termijn, al zullen de callkopers van gisteren daar anders over denken. 

Want oh, oh, oh, wat vallen die cijfers tegen. De gemiddelde verwachting van de analisten bedroeg (voor de css-winst) 2,8 miljard dollar en Shell zat daar een miljard onder. 

Daar zit een half miljard aan belastingellende bij en vergeet niet dat de hogere olieprijs druk zet op de marges bij de raffinage-activiteiten. Maar de vrije kasstroom, die inmiddels de dividenduitgaven (in cash dan) weer dekt, laat zien dat het echt wel de goede kant op gaat. 

Voortschrijdend inzicht 

Het gaat natuurlijk om voortschrijdend inzicht. Het jaar 2016 was qua olie een baggerjaar, en dat heeft Shell geweten. Maar het is uit het moeras geklommen, de schulden nemen alweer lichtjes af en het cashgedeelte van het dividend wordt gedekt door de vrije kasstroom.

De Koninklijke wil koste wat het kost het dividend handhaven en stelde daartoe een plan van aanpak op. Kostenbesparingen, minder investeringen en verkoop van activa moeten het hem doen.

Verkoop activa

De laatste weken is vooral het laatste onderdeel van het plan in het nieuws. Logisch, nu de olieprijs stabiliseert boven de 50 dollar is het een stuk eenvoudiger om half leeggepompte olievelden te verkopen. 

Prijstechnisch valt het moeilijk te beoordelen, maar we mogen aannemen dat Shell vooral naar de netto-opbrengst kijkt en ondertussen ook nog probeert uit een paar lastige landen weg te komen. Zie hier de lijst met verkochte activa:

 

  • 31 januari     - Shell to sell package of UK North Sea assets to Chrysaor (3,8 miljard dollar)
  • 31 januari     - Shell signs agreement to sell its stake in Thailand’s Bongkot field (900 miljoen dollar)
  • 22 januari     - Shell to sell stake in sadaf chemicals joint venture in Saudi Arabia to Sabic (820 miljoen dollar)
  • 23 december - Shell agrees sale of stake in Vivo Energy to Vitol Africa BV (250 miljoen dollar)
  • 22 december - Shell completes the sale of Shell Refining Company in Malaysia (66 miljoen dollar)
  • 19 december - Shell completes the sale of its shareholding in Showa Shell to Idemitsu (1,4 miljard dollar)
  • 19 december - Shell agrees sale of Australia aviation business to Viva Energy (250 miljoen dollar)

 

Alleen al sinds de OPEC-deal stroomt er bijna 7,5 miljard dollar de kas in. Wat betreft de doelstelling van 30 miljard dollar, zit Shell zo ongeveer halverwege. Royal Dutch Sell, zou iemand met een slecht gevoel voor humor zeggen.  

Shell moet daar toch een beetje mee oppassen. Ik weet niet of u wel eens in een situatie bent geweest dat u iets wilde verkopen dat eerst niet verkoopbaar was, maar plotseling wel gretig aftrek vond? Op het moment dat je alles kwijt bent sta je dan verdwaasd om je heen te kijken terwijl de prijzen gewoon doorlopen. 

Nu de olieprijs lijkt op te leven komen ze uit alle hoeken en gaten aanstormen om Shell's assets voor een prikkie over te nemen. Zelfs een Canadees pensioenfonds bemoeit zich ermee: 

 

 

Onderstaand ziet u een prachtig interactief plaatje van de assets van Shell all around the globe. Voor de liefhebbers, maar toch. 

 

 

De kaart stamt uit 2015, zodat een aantal van de getoonde activa waarschijnlijk al in iemand anders bezit is. Dit is de link die erbij hoort. Van een aantal locaties is een video met informatie bijgesloten. 

De vraag naar olie

Zoals gezegd, voorspellen is een lastige bezigheid, vooral als het de toekomst betreft. Er is één ding dat nog lastiger is, en dat is het voorspellen van de olieprijs. Zelfs bedrijven als Shell en Exxon met hun duizenden knappe koppen kunnen dat niet. 

Shell verwijst op haar website door naar de voorspellingen van een 30-tal analisten. Dat kunt u vinden via deze link:

 

 

Er zijn er maar weinig, (eigenlijk niemand) die een olieprijs onder de 50 dollar zien de komende jaren. Het gaat natuurlijk ook om de wat langere termijn. Investeringen in olievelden betalen zich pas over jaren en jaren uit.

De EIA, dat is het Amerikaanse energiegenootschap,  heeft begin januari een aardig rapport gemaakt waarin wat aannames worden gedaan over het energieverbruik op langere termijn. 

 

Shell switcht steeds meer van olie naar gas en getuige het blauwe lijntje in bovenstaande afbeelding is dat geen onverstandige keuze. U ziet dat de rol van olie en gas nog lang niet is uitgespeeld. Kolenboer daarentegen mag zich zo langzamerhand wel wat zorgen gaan maken :)

Ik vermoed dat Shell de komende tijd even iets rustiger aan gaat doen met het slijten van allerlei olievelden links en rechts. Van Beurden heeft enorme kostenbesparingen doorgevoerd maar moet wel zorgen dat er voldoende olie en gas opgepompt kan worden de komende tientallen jaren.

Er moet dus weer geinvesteerd worden. Goed nieuws voor de Fugro's, SBM-metjes en Boskalisjes van deze wereld. Moet alleen wel die olieprijsvoorspellingen niet te zeer afwijken.

Wat die investeringen betreft: er is nogal wat kritiek op Shell wat betreft investeringen in duurzame energie. Shell zegt regelmatig het voortouw te willen nemen in de transitie naar meer duurzame energie maar staaft dat niet met daden, c.q. dollars.  

 

 

Het investeert zelfs nog meer in schalieproduktie...

 

 

Van Shell mag op dit vlak inderdaad een actieve en leidende rol verwacht worden. Ondertussen moet men er natuurlijk wel voor zorgen dat de boel gewoon overeind blijft. Die verantwoordelijkheid naar de aandeelhouders is er ook nog. 

Hieronder ziet u CEO Ben van Beurden die u bijpraat over de stand van zaken bij de Koninklijke. Het lijkt dat er een last van hem afgevallen is. 

  

 

 


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Gerelateerd

jaarcijfers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
blowvis
0
Meer kopers dan verkopers zeg je Nico.

Je neemt ons in het ootje, er staan meer kopers in de rij dan er verkopers zijn bedoel je te zeggen.

Nico wederom weer een prima verhaal zoals al die andere artikelen van je.

Grt.
Bowski
1
Mijn energierekening bestaat uit ongeveer 2000kWh en 2000m3gas.
De calorische onderwaarde van aardgas is 31,65 MJ/m3 oftewel 8,8kWh/m3.

Zelfs al zou alle stroom met windmolens of zonnepanelen worden opgewekt, dan is er slechts 1/(8,8+1)=~1/10 deel aan fossiele energie bespaard.
Omdat het huis en douchewater op fossiel (gas) moet worden warmgestookt.
En dan tel ik de autobenzine nog niet eens mee.

Fossiele brandstof zullen we dus nog héél lang nodig hebben.
Shell kan niet zonder.
bdj
0
Vorig jaar een hoop stuurlui die zeker wisten dat het dividend gekort zou worden. Vol ingestapt a 18euro. Nog bedankt verkopers.
Bowski
0
In the United States, Shell completed the divestment of its 100% interest in the Brutus TLP

Hoe kan je zo'n stoere machine nou verkopen??? Tis sund.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: jaarcijfers

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Inberg is te volgen op Twitter: @...

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

  1. 08:15 Beter Bed: Problemen opgelost
  2. 06:00 Het zijn de grote trends, stupid 1
  3. 11 okt Fagron: Puike cijfers (update) 2

Gesponsorde links