Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
IPO: Kort ritje populairst

IPO: Kort ritje populairst

Een leuk onderzoekje van Binck rolt de mailbox binnen. De broker onderzocht hoe beleggers omgaan met het inschrijven op IPO's en de mate waarin beleggers de nieuw verkregen aandelen vasthielden. Hieronder ziet u het percentage aandelen dat nog in bezit is van de IPO-inschrijvers na de eerste beursdag.  

 

Aandeel % totale omzet
ABN Amro 83%
Philips Lighting 44%
ASR 72%
Basic-Fit 59%
Takeaway.com 25,8%
Gemiddeld 56,8%

 

De wat oudere beleggers (speculanten) onder u zullen zich ongetwijfeld nog de gouden jaren negentig herinneren. Inschrijven was toen een nationale volkssport. Je schreef zo groot mogelijk in, kreeg slechts een beperkt aantal toegewezen en cashte die aandelen meteen op de opening. De winsten liepen vaak op tot in de tientallen procenten.

Tot het lijntje brak natuurlijk. World Online was zo'n beetje de gamechanger. Hoewel World Online op de eerste dag nog wel hoger opende, en ook krap aan hoger sloot, was daarna het spel over.

Half jaar na IPO

Hoe is dan het verloop van het aandelenbezit in de loop van de tijd? Na een half jaar heeft, met uitzondering van ABN Amro, het merendeel al afscheid genomen.  

 

Aandeel % totale omzet
ABN Amro 57,5%
Philips Lighting 31,4%
ASR 38,8%
Basic-Fit 28,8%
Gemiddeld 39,1%

 

De IPO's van dit jaar hebben het allemaal redelijk goed gedaan. U leest hier het jaaroverzicht van de beursnieuwelingen. Enerzijds kan dat te maken hebben met de relatief bescheiden inschrijfprijzen omdat de meesten net voor Brexit vielen, anderzijds staat de beurs natuurlijk op dit tijdstip een kleine 7-8% hoger dan voor de Brexit.

Een jaar later...

ABN Amro is het enige fonds dat inmiddels langer dan een jaar beursgenoteerd is. Als we de periode voor 2008 niet meenemen natuurlijk. Van de originele IPO-inschrijvers heeft nog steeds 46,9% aandeelhouder. Daaruit mogen we toch wel concluderen dat Dé Bank toch gezien wordt als een buy-and-hold aandeel. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.