Login
 

Bod op Telegraaf: John de Mol in actie!

Door Nico Inberg op 17 jan 2017 om 11:45 | Views: 15.343 | Categorie: Beurs vandaag | Onderwerpen: aandeel uitgelicht

Bod op Telegraaf: John de Mol in actie!

Het wachten was nog op Dasym Investments, het investeringsvehikel geleid door Frank Botman, waar onder andere geld van John de Mol in zit en van Delta Lloyd. Vanochtend werd bekend dat er flink geschoven is met de aandelenpakketten.

Frank Botman reageerde in eerste instantie cynisch op de overname van TMG door de Belgen van Mediahuis. "Ik wist niet dat TMG te koop stond", zei Botman en daarmee leek een moeilijk onderhandelingsproces gestart. 

De twee grootaandeelhouders van TMG, van Puijenbroek en Dasym, waren het lange tijd niet eens over de te volgen strategie. Vorige maand deed VP Exploitatie dan een overnamebod samen met het Belgische Mediahuis. 

Ackermans en Van Haaren

Mediahuis is overigens (deels) eigendom van Ackermans en Van Haaren, de Belgische equivalent van HAL Trust. Daarmee krijgt AVH, net als HAL met het FD, ook zijn eigen krant in Nederland. 

Dasym had een belang van 20,04% in Telegraaf Media Groep. Dat belang is nu geheel verdwenen. Tegelijkertijd melden Delta Lloyd en John de Mol zelf dat zij een nieuw, dan wel groter belang hebben

Hier ziet u het nieuwe belang van Dasym Investment Strategies. Afgewaardeerd naar 0.

 

 

Dit is de oude melding, daterend uit 2009. Als ik de aantallen bij elkaar optel heeft Dasym er in de loop van de tijd nog zo'n 300.000 bijgekocht.

Dat hoeft niet te worden gemeld, alleen bij het doorbreken van een 5%-grens moet een melding worden gemaakt. Dasym kan dus ongemerkt handelen tussen 20 en 25%.  

 

 

 

Die stukken zijn dus overgeheveld naar de grootaandeelhouders van Dasym. Waarom dat is gebeurd is niet duidelijk, want geen enkele partij heb ik tot nog toe tot commentaar kunnen bewegen. 

Duidelijk is wel dat het belang van Dasym verdeeld is tussen Delta Lloyd (1,8 miljoen stukken) en John de Mol himself (8,5 miljoen stukken). Dit is de melding van De Mol:

 

 

En hier ziet u de melding van Delta Lloyd. Het heeft nu 5,2 miljoen stukjes, dat waren er bij de vorige melding 3,4 miljoen. Het kan natuurlijk ook zijn dat Delta Lloyd wat heeft lopen vogelen op de beurs de afgelopen jaren, en niet Dasym.  

 

 

De vorige melding van Delta Lloyd dateerde van mei 2011, het bezat toen 3,4 miljoen stukken oftewel ruim 7%.

 

 

De koers van TMG gaat vandaag richting het bod. Dat duidt erop dat het aanvankelijke verzet van Dasym in de kiem is gesmoord. Topman Frank Botman van Dasym is de controle over de aandelen kwijt, want die zijn overgeheveld naar John zelf en Delta Lloyd.

Waarom is niet bekend, en ook niet interessant. Delta Lloyd had zijn belang al aangemeld bij Mediahuis, en zal dat met die 4,12% extra ongetwijfeld ook doen.

De Mol wil dus kennelijk zelf de finale onderhandelingen met Mediahuis ingaan. Dat duidt erop dat hij wellicht andere belangen wil uitspelen met de aanstaande deal, die hij, nu Mediahuis inmiddels 59% verzekerd weet, niet kan tegenhouden.

 


Mediahuis bevestigde vanochtend het voornemen TMG van de beurs te halen voor 5,25 euro per stuk. Veel is het nog niet opgeschoten, want het persbericht rept met geen woord over de verhouding met die ándere grootaandeelhouder, Dasym (lees: John de Mol).

Wel heeft het een paar andere aandeelhouders over de streep getrokken:

Inmiddels hebben Mediahuis en VP Exploitatie onherroepelijke toezeggingen (irrevocable undertakings) ontvangen van TMG-aandeelhouders Delta Lloyd Levensverzekering N.V. en Navitas B.V. Delta Lloyd Levensverzekering N.V. houdt een belang van circa 7,3% in TMG en  Navitas B.V. circa 6,7%. 

VP Exploitatie heeft een belang van 41,3% in TMG, waarmee het percentage gecommitteerde aandelen in totaal momenteel op ruim 55% staat. Daarnaast heeft een aantal aandeelhouders steun uitgesproken voor het voorstel, zoals in de eerste aankondiging al werd vermeld.

 

In totaal is er nu voor ruim 55% aangemeld en de kleine plukjes die her en der nog verspreid zitten zullen ook wel op het bod ingaan straks, gezien de premie van 50% op de laatstgedane koers voordien.

Daarmee wordt de overname al een stuk zekerder, al wordt het nog een hele toer voor Mediahuis om de laatste pluk, de 20% van de andere grootaandeelhouder Dasym, binnen te krijgen. 

Dasym sloot afgelopen jaar al een deal met TMG om de internetactiviteiten aan te jagen. Het is nog onduidelijk of Dasym bereid is haar belang op te geven. Het lijkt er niet erg op, anders was dat nu al wel geregeld. 

Ook Talpa (dat John de Mol verkocht aan ITV, maar waar hij nog wel een vinger in de pap heeft) heeft een strategische deal gesloten met TMG, over onder andere de radiozenders.

En van de zijde van TMG zelf is ook taal noch teken vernomen wat betreft de Belgische interesse. Het doel van dit persbericht lijkt dan ook voornamelijk om de tegenstanders wat onder druk te zetten.

Dit kan nog een aardige soap worden de komende tijd. Wordt vervolgd....

 


De Telegraaf Media Groep wordt uit haar lijden verlost door het Vlaamse Mediahuis. De mediagroep uit Belgie, die vorig jaar al NRC Media overnam, biedt 5,25 euro per aandeel, volgens het FD. Zij doet dat samen met de familie van Puijenbroek, die al 41,31% van de aandelen in handen heeft.  

Het bod is ongevraagd, en niet-bindend, maar de van Puijenbroekjes hebben een goede reputatie en lopen niet zomaar weg. Ondertussen krijgen ze ook al toegang tot de boeken van TMG, wat een teken is dat TMG er ook wel oren naar heeft. 

Mediahuis heeft al gesproken met de grootaandeelhouders en dat zien we ook af aan de koers, die slechts een paar procent onder het bod opende gisteren. Daarmee lijkt de overname een done deal, al zal John de Mol misschien proberen er nog een paar centen extra uit te slepen. 

Wie is Mediahuis?

Wie of wat is Mediahuis precies? In dit verhaal van NRC van 19 oktober wordt duidelijk dat Mediahuis is opgezet door twee uitgeverijen. Corelio (62%) en Concentra (38%). Inmiddels bevat de groep radiozenders, kranten, websites en drukkerijen. Mediahuis heeft ook een belang in Flanders Classic, de organisator van de Ronde van Vlaanderen. Vlaanderen's Mooiste

Qua omzet wordt dit een reuzenstap voor de Vlamingen. Volgens het artikel in het NRC mikt Mediahuis in 2017 op een omzet van 530 miljoen euro. TMG behaalde vorig jaar een omzet van 482 miljoen euro. Dat wordt bijna een verdubbeling dus. 

Mediahuis behaalt 30% van haar omzet al uit Nederland. Dan moet u denken aan de NRC en de Limburg Media Groep. De NRC had een voorzienende blik, want zij vroeg CEO Gert Ysebaert al in oktober in genoemde verhaal of Telegraaf geen mooie aanvulling was op haar dienstenpalet. 

Telegraaf kopen

Dat worden leuke redactievergaderingen straks met al dat NRC- en GeenStijl-journaille....Een journalist van NRC, Jan Benjamin, had al een vooruitziende blik. Lees mee, uit zijn artikel van 19 oktober 2016:

In België is Mediahuis marktleider, in Nederland slechts nummer 3. In het portfolio hier ontbreekt een populaire titel. Zoals De Telegraaf. Zou die bij Mediahuis passen? Ysebaert zegt dat die vraag helemaal niet aan de orde is.

Vijf tot tien jaar geleden, zegt Ysebaert, waren de andere kranten zijn grootste concurrenten. „Tegenwoordig zijn dat ook andere nieuwsmedia als de NOS, RTL en NU.nl. Het speelveld is digitaal. En daar bovenop zijn de laatste jaren de grote Amerikaanse tech-bedrijven gekomen.”

Geen commentaar betekent meestal de spijker op zijn kop.

Hoe nu verder?

Het wachten is nu eerst op een officiele verklaring van Mediahuis. Het is koerstechnisch gezien geen achenebbisj bod, met 50% boven de huidige beurskoers valt er natuurlijk te praten. De aandelen van TMG zitten echter geconcentreerd bij een paar partijen:

 

 

De van Puijenbroekjes, die eerder dit jaar nog Batenburg Techniek van de beurs trokken, mogen met John de Mol gaan uitvechten of het bod al dan niet geaccepteerd wordt. Natuurlijk heeft het management zelf ook wat te zeggen, maar in dit geval zijn de aandeelhouders dusdanig machtig dat we daar niet al te moeilijk over moeten doen.

Een situatie als bij PostNL zullen we toch wel niet weer gaan meemaken. Dat onze mediaminister Jet Bussemaker even een telefoontje naar Brussel pleegt, om de krant van Wakker Nederland met rust te laten.

Worsteling TMG

TMG worstelt al jaren met dalende omzetten. De te laat ingezette digitalisering is de afgelopen jaren alsnog ingezet, maar het ontbreekt de groep aan sterke merken, waar mensen voor willen betalen. Kranten als FD en Tijd in Belgie kunnen hun papieren abonnees relatief gemakkelijk overzetten naar digitaal, bij TMG ligt dat lastiger.

Hieronder ziet u de omzet van TMG over het eerste halfjaar. Vooral de daling in advertentieinkomsten is enorm. Met dank aan Facebook en Google.  

 

 

 

Beurswaarde is laag

De beurswaarde van TMG gisterochtend bedroeg 46,3 miljoen aandelen * 3,50 = 162 miljoen euro. Volgens Bartjens in het FD van enkele maanden geleden is alleen al de puzzelhoek van Keesing en het vastgoed zoveel geld waard. De overige activiteiten worden daarmee op 0 gewaardeerd. Waarde zit er wellicht ook in de bekende merken. Telegraaf, Telesport, DFT, Privé en Vrouw bijvoorbeeld. 

De grootaandeelhouders

Hoe die aandeelhouders dit bod gaan ontvangen is nog niet duidelijk. Je zou toch denken dat ze blij zijn het dossier te kunnen afsluiten met nog een aardige exitpremie erbij. Alhoewel, de koers heeft ook wel eens hoger gestaan. 

 

    


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Inberg is te volgen op Twitter: @inbergfc. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Beurs vandaag Meer»

08:45 Slecht verhaal AkzoNobel Martin Crum
08:40 Liveblog: ASML en Akzo KW3-cijfers Redactie 2
08:15 BeursVandaag: Lach en traan Arend Jan Kamp 1
07:00 Michelin: blijft goedkoop, maar.. Nico Inberg

Gerelateerd

aandeel uitgelicht

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Telegraaf Media Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
rekeozsejtleraped
2
Het betreft hier een bedrijf van strategische waarde. Met een nieuwe eigenaar worden miljoenen mensen wellicht verkeerd geinformeerd over het nieuws van de dag. Henk ingrijpen.....
fred12345
0
Ja, strategie voor conservatief Nederland en heel gekleurd met diverse items
tegen linkse politici..het enige wat ontbreekt is de Chinese panda uit de dierentuin. Helaas blijft de redactie hetzelfde.
k2es
0
Het gaat naar de Belgen, dus ik denk dat de informatievoorziening er niet slechter op wordt, wel ben ik bang voor sluikreclame voor Belgische frieten en bonbons, misschien is het wel een complot om ons dikker te maken!
macthamac
0
ik vind dat je de bourgondische keuken en daarmee ook de belgen toch echt te kort doet. neem je woorden terug! per direct :)
raarmaarwaar
0
Ik heb liever de Belgen dan de holanders. En De frieten zijn veel lekker dan van Amsterdam;-).
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Auteur Meer»

Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Inberg is te volgen op Twitter: @...

Recente columns van Nico Inberg:

07:00 Michelin: blijft goedkoop, maar..
17 okt Forfarmers: Boer zoekt groei
17 okt Eurocommercial Properties: Prijz...
Gesponsorde links