Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Winstwaarschuwing SBM Offshore

Winstwaarschuwing SBM Offshore

De year-end-update van SBM Offshore kunnen we rechtstreeks vertalen met winstwaarschuwing. Het verwachte bedrijfsresultaat komt 30 miljoen dollar lager uit dan verwacht. Het wordt nu 720 miljoen dollar, ten opzichte van 750 miljoen dollar eerst. 

Dat het met een update komt moet waarschijnlijk omdat de outlook die men op 9 november bij de KW3-update afgaf, niet gehaald wordt. Dit stond er in dat persbericht:

Outlook and Guidance

The Company is reiterating its 2016 Directional1 revenue guidance of at least US$2.0 billion, of which US$0.6-0.7 billion is expected in the Turnkey segment and US$1.3-1.4 billion in the Lease and Operate segment.  The Company also reconfirms the 2016 Directional1 EBITDA guidance of around US$750 million.

Die 750 miljoen dollar wordt dus 720 miljoen dollar. Dat komt door dit schip, de SBM Installer. Hieronder ziet u dit vaartuig. Dat brengt minder geld in het laatje dan verwacht.  

 

De SBM Installer is in een joint-venture gegoten op 1 december 2014. Boze tongen beweren dat die constructie is opgezet om de convenanten met de banken niet te schenden. Ik kan daar geen bewijs voor vinden.

Sale-and-lease-back

Op 1 december 2014 verkocht SBM de Installer aan een bedrijf dat O/S Installer AS heet, voor 150 miljoen dollar in cash. Dat OS was speciaal opgericht voor deze aankoop, en was een joint-venture tussen Ocean Yield ASA (75%) en SBM (25%). SBM committeerde zich het kreng voor twaalf jaar af te nemen.

Een soort sale-and-lease-back dus, waarbij je zelf een gedeelte van de koop voor je rekening neemt. Vandaag maakt SBM dan bekend dat de Installer weinig werk heeft en als zodanig geen, of in ieder geval minder geld opbrengt.

Het schip is overigens onderweg van Kaapstad naar Rio, Brazilië. Via deze website, MarineTraffic.com, kunt u schepen volgen op hun bestemming.  

 

 

Dat zijn dure schepen om te huren. Toevallig hoorde ik gisteren van de Audacia, die ligt in IJmuiden voor anker. Een pijpenlegger van Allseas, die naar verluidt 150.000 dollar per dag aan huur moet opbrengen. Ligt de komende vier maanden gewoon stil, ook geen werk voor.

 

 

Angola olieland

De andere afboeking behelst de Angolese werf Paenal. In 2007 richtte SBM samen met het Angolese bedrijf Sonangol de scheepswerf Paenal op. SBM verkreeg een belang van 30%.

 

 

Angola profiteerde als geen ander van de stijgende vraag naar olie de afgelopen decennia. In feite is het een omgekeerde kolonie geworden van Portugal. Veel hoogopgeleide Portugezen verlieten de afgelopen jaren hun land voor een baan in Angola.

Nu de olieprijs aan het kwakkelen is komt ook daar de nieges in. SBM waardeert daarom haar belang in Paenal af met 60 miljoen dollar.  

Ellendige olieprijs

U weet het, het heeft allemaal te maken met die ellendige olieprijs. OPEC deed een manmoedige poging de produktie in te krimpen vorige week, wat het beslissende zetje gaf door de 50 dollar.

Dat is echter voor de olietoeleveranciers nog niet genoeg. En al komen er straks wat orders los, dan is de prijsdruk enorm, door de overcapaciteit in de sector.

De analisten van KBC zijn echter vrij positief over SBM. Naar aanleiding van deze winstwaarschuwing verhoogden ze zelfs hun koersdoel, van 16,70 naar 17,50 euro. De redenen daarvoor: 

We stick to our BUY rating and lift our price target to € 17.5 (vs € 16.7), incorporating the stronger € /US$ , which we have now set at 1.07 (previously 1.12).

We believe the cash flow profile of SBMO remains strong, supported by contributions from the lease fleet. We estimate SBMO will generate excess cash flows, after debt repayment on leases, of around $ 160m in FY17 (including $ 150m EBIT loss in turnkey, excluding potential investment in Generation 4 Hull and excluding the potential cash impact of a settlement in Brazil), roughly $ 270m in FY18E and roughly $ 250m in FY19E.

We recognize SBMO’s comments about increased client engagement and more productive discussions with clients on deepwater projects.

We see potential for FID’s of around 5-10 deepwater/FPSO prospects in FY17. SBMO previously stated it expects 4-7 potential awards for FY17. We expect SBMO to be well positioned for future contracts, acting disciplined and focused. Furthermore, the Companyhas been marketing its Generation 4 (Fast4Ward) FPSO solution, which appears to have received ‘very positive client feedback’, according to SBMO.

We think the ongoing uncertainty on a settlement by SBMO with Brazil authorities and Petrobras continues to put a discount on the share price.

Dat het niet iedereen in de oliebusiness even goed vergaan is de afgelopen drie jaar ziet u in onderstaand overzicht. Volgens mij staat bij die Oil Services Companies het Franse CGG op 1...

 

 

Dit staatje komt uit de halfjaarcijfers van SBM Offshore. Met een koersverlies over de afgelopen drie jaar van 19% mogen we nog in onze handjes knijpen. 

Momenteel is SBM zelf de grootste koper in het aandeel. Zij koopt voor 150 miljoen euro eigen aandelen in tot einde dit jaar, en was begin november al ruim over de helft. Dat houdt de koers ook nog aardig op de been.

Ik kan me echter niet voorstellen dat onder de huidige omstandigheden dit programma verlengd wordt. Maar dat zien we volgend jaar dan wel weer.  


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. pim f 10 december 2016 11:35
    Het blijven in de SBM-top rare jongens, waarvan je nimmer weet of ze de waarheid spreken. Ik geloof ze niet in ieder geval, sinds hun leugenachtige ontkenning van alle feiten die de klokkenluider enkele jaren geleden boven water bracht, en die allemaal correct bleken. Shoot the messenger was het enige SBM-verweer.

    Op 9/11 een hele harde uitspraak doen over de winstverwachting en die een maand later al weer bij het grof vuil zetten, hoe geloofwaardig ben je dan? De diepte van de oliecrisis is onvoorstelbaar, daar kan de laatste maand niet erg veel verrassends aan worden toegevoegd, want dat zg productieplafond is ook gedoemd tot mislukken. Het hele geloof in SBM hangt van 'wishfull thinking' aan elkaar...
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.