Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Video: Oliewinnaars, Italie en PostNL

Video: Oliewinnaars, Italie en PostNL

Het bod op PostNL

Toch nog enigszins onverwacht kwam Bpost deze week met een vernieuwd en verhoogd bod. Met de vierde en finale poging willen de Begen in ieder geval een gesprek met de Nederlanders afdwingen.

 

 

Ook grote aandeelhouders beginnen te morren en willen dat het management de Belgen op de koffie vraagt. Of het tot een uiteindelijke deal komt blijft echter twijfelachtig.

De koers van PostNL staat bijna 20% onder het finale bod en uit eerdere berichten is duidelijk gebleken dat, hoewel de prijs inmiddels zeer behoorlijk is, PostNL gewoonweg niet wil. En met onwillige honden is het slecht hazen vangen. 

Olieprijs boven 50 dollar 

De OPEC-deal heeft de olieprijs een flinke duw in de goede richting gegeven. De vraag is wel of de OPEC-leden zich aan de afspraken gaan houden. Als de olieprijs de komende weken/maanden structureel boven de 50 dollar weet te blijven gaat het vizier richting olietoeleveranciers.

 

 

Boskalis, Fugro, SBM, Vopak, Euronav, CFE en Arcadis zijn zo wat namen die gevoelig zijn voor een hogere olieprijs. Euronav en Vopak zijn momenteel even het kind van de rekening. Vopak heeft voordeel bij een groot verschil tussen spotprijs en future prijs. Dat stimuleert namelijk de vraag naar opslag.

Euronav (olierederij) krijgt te maken met minder vraag naar olievervoer, omdat er de komende maanden minder geproduceerd gaat worden. En uiteraard overdrijft de beurs weer.

Referendum in Italie

Aanstaande zondag zijn alle ogen gericht op Italie. Het Italiaanse volk stemt over een grondwetswijziging, waarmee premier Renzi de macht van de Senaat wil inperken. 

 

 

Een nee-stem van de Italianen zou de beweging van Beppe Grillo, de 5-sterrenbeweging, in het zadel kunnen helpen. Grillo is voorstander van een Italiaans vertrek uit de eurozone.  

 

 De Italiaanse premier Matteo Renzi en zijn grootste tegenstrever Beppe Grillo.

Mocht dat gebeuren dan komt de redding van de Italiaanse banken in gevaar. Zover is het echter nog lang niet, en de vraag is ook of premier Renzi inderdaad gaat aftreden als de uitslag negatief is. 

Uberhaupt hebben de Italianen de laatste 50 jaar een gemiddelde van één nieuwe regering per jaar. Het blijft een politiek pokerspel op hoog niveau.

Disclaimer: Inberg heeft een longpositie in Vopak, Euronav, Boskalis en Arcadis.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.