Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Rabobank Certificaten: 12 + 1 vragen

Rabobank Certificaten: 12 + 1 vragen

Ik krijg van verschillende kanten nogal eens vragen over de Rabobank Certificaten. Een aantal van die vragen beantwoord ik hieronder. 

1. Wat zijn Rabobank Certificaten?

Rabobank Certificaten zijn uitgegeven door de Stichting Administratiekantoor Rabobank Certificaten (STAK) en zijn certificaten van participaties die weer door Rabobank worden uitgegeven.

Vroeger had je Ledencertificaten, maar in januari 2014, bij de beursnotering, zijn deze vervangen door deze certificaten. De STAK (Stichting Administratiekantoor Rabobank) administreert en beheert de participaties en geeft de certificaten uit. Het fungeert als het ware als een buffer tussen Rabobank en haar leden. 

2. Hoeveel van die certificaten staan er uit?

Op dit moment staan er 237.961.365 Rabobank Certificaten uit met een nominale waarde van 25,00 euro. Dat vertegenwoordigt een totale waarde van ruim 5,9 miljard euro.  

 

3. De koers is 112, maar ze zijn 25 euro waard?

Nee, de uitgifteprijs was ooit 25 euro, maar op de beurs worden ze verhandeld als zijnde obligaties, en die noteren in procenten. De huidige koers is 112, dat betekent dat de originele waarde van 25 euro nu is opgelopen naar 112% * 25 = 28 euro.

4. Welke rente betaalt de Rabobank over die certificaten?

De rentevergoeding is 6,50%. Elke drie maanden krijgt u 0,40625 euro per certificaat van nominaal 25 euro. Jaarlijks is dat dus 0,40625 * 4 = 1,625 euro. Dat is over die originele 25 euro. Per 100 betekent dat dus 1,625 * 4 = 6,50%.

5. Wat is de effectieve rente?

De effectieve rente is het rentepercentage dat u over uw geïnvesteerde geld krijgt. Die 6,5% betaalt Rabo per certificaat. Die zijn momenteel geen 25 euro, maar 1,12 * 25 = 28 euro waard. We rekenen echter in honderdtallen.

De koers van de certificaten is momenteel 112. U ontvangt dan 6,50% over het originele bedrag. De effectieve rente is dan 6,5/112% = 5,8035% rente. Wanneer u dus 112 betaalt, is uw effectief rendement 5,80%. 

Dit wordt ook wel het couponrendement genoemd. De effectieve rente neemt normaal gesproken ook het de winst/verlies bij aflossing mee. Wanneer een obligatie die 112 noteert over 4 jaar wordt afgelost op 100, kost u dat ruwweg 3% per jaar. Dat gaat dan weer van het rendement af. 

Bij eeuwigdurende obligaties is dat echter niet te berekenen, want die worden in principe niet, of nooit afgelost. Rabo heeft wel een clausule ingebouwd dat zij naar eigen inzicht de certificaten mogen aflossen, maar de kans daarop wordt als zeer klein gezien. 

6. Staat die rente altijd vast?

Dat is het mooie ervan: de rente kan wel omhoog, maar niet omlaag. De Rabobank betaalt namelijk het hoogste van:

  • 6,5%
  • de Nederlandse tienjaarsrente +1,5%.

Op dit moment is die tienjaarsrente ongeveer 0,3%. Dan krijgt u automatisch die 6,5%. Maar mocht de Nederlandse tienjaarsrente weer omhoog schieten naar boven de 5%, dan krijgt u dat hogere bedrag.  

7. Zijn de Rabobank Certificaten vooral in handen van particuliere beleggers?

Deze vraag kwam langs op de in mei gehouden STAK-vergadering. Destijds, bij de beursintroductie wel. In december 2014, was slechts 1 miljard van de 5,9 miljard euro aan uitstaand kapitaal in het bezit van institutionele partijen. De evolutie hiervan richting nu is niet bekend. Hier leest u de notulen van die vergadering. 

8. Zijn de certificaten alleen voor Rabobank-rekeninghouders?

U kunt de certificaten gewoon kopen bij uw bank en/of broker. Ze zijn voor iedereen toegankelijk. 

9. Loop ik hetzelfde risico als wanneer ik een doorsnee obligatie van Rabobank bezit?

Nee, met deze certificaten loopt u meer risico. De Rabobank Certificaten zijn diep achtergesteld en eeuwigdurend. Ze mogen door Rabobank zelfs tot het eigen vermogen worden meegerekend.

Dat betekent dat in het geval van een faillissement van de Rabobank, de certificaathouders achter in de rij moeten aansluiten. In wezen werken ze qua risico als een aandeel, en qua opbrengst als een obligatie.

Bij een aandeel heb je dan wel hetzelfde risico, maar heb je meer upside potential, want als ING bijvoorbeeld veel meer winst maakt, krijgt u een hoger dividend. 

10. Wat als Rabobank de rente niet kan betalen?

De certificaten zijn diep achtergesteld en eeuwigdurend. U kunt dan helemaal achteraan sluiten in de rij, net als aandeelhouders bij een beursgenoteerd bedrijf. De Rabobank kan altijd besluiten om de rente niet, of slechts gedeeltelijk te betalen. U hebt achteraf ook geen recht op die niet uitbetaalde rentevergoeding (non-cumulatief heet dat).  

Ook DNB kan een stok in het wiel steken door de Rabobank te verbieden rente uit te betalen, als het dat niet verstandig vindt. 

11. Hoe zit dat met de opgelopen rente?

Elke dag dat u het certificaat in bezit hebt, hebt u recht op 1/360ste deel van de rente. Die krijgt u uitbetaald wanneer u het certificaat verkoopt. Bij de certificaten gaat men voor het rekengemak uit van 360 dagen per jaar. 

12. Wanneer wordt de rente betaald? 

U krijgt uw rente op vier dagen per jaar uitbetaald: op 29 maart, 29 juni, 29 september en 29 december. Helaas net te laat voor de kerst... 

Nagekomen vraag:

13. Kan de Rabobank de certificaten vroegtijdig aflossen?

Dit is inderdaad wel een punt om rekening mee te houden, maar de kans erop is heel klein. In het prospectus maakt Rabobank een voorbehoud dat zij, indien de Raad van Bestuur dit wenst, na goedkeuring van de Supervisory Board én na goedkeuring van DNB, de certificaten mag aflossen tegen pari, dus de uitgifteprijs van 25 euro, of, koerstechnisch gesproken, tegen 100%. 

 

Het prospectus, uitgegeven in december 2013, kunt u hier vinden, onder het kopje risico's.


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Gerelateerd

600015811

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Rabobank ledencertificaten

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ABN AMRO BANK N.V.

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Rabobank Certificaat

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
37 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Roll on
0
quote:

Justsaying schreef op 26 nov 2016 om 00:11:


[...]

Het zijn eigenlijk verkapte aandelen met (à pari) 6,5% dividendrendement... lijkt wel wat op ING.


Met dit verschil dat je bij ING meeprofiteert van een koersstijging van het aandeel.
Bij Rabo heb je dat voordeel niet, je hebt er als het ware een call op afgegeven en daarmee de kans op koerswinst.
Ergo je bent aan de discretionaire bevoegdheid van het bestuur overgeleverd welke rentevergoeding je krijgt en wanneer ze worden afgelost.
Ja, en dan zit je met een koersverlies te kijken.
Nee, je vergelijking met het aandeel van ING gaat mank.
En nogmaals, voor de toezegging van de toenmalig CFO dat de markt mag verwachten dat de Bank met die discretionaire bevoegdheid “netjes” zal omgaan koop je helemaal niets.
Een product waarvan de voorwaarden eenzijdig kunnen worden gewijzigd kun je maar beter mijden..
voetveeg
0
Het rendement van 5,8% is niet het effectieve rendement maar het couponrendement. Voor het effectieve rendement moet je rekening houden met een aflossing op 100% terwijl je nu 112% betaalt. Dat drukt het rendement. Daar staat tegenover dat de rente per kwartaal wordt uitgekeerd wat het effectief rendement positief beïnvloedt op jaarbasis. Bij aflossing over 30 jaar haal je effectief genoemde 5,8% per jaar. Wordt over 5 jaar afgelost dan zit je op 3,9%. Pas dus wel de basisregels van obligatieberekeningen toe.
pim f
0
quote:

Justsaying schreef op 26 nov 2016 om 00:11:


[...]

Het risico van vervroegde aflossing is nihil omdat dit vermogen tot het eigen vermogen van de bank mag worden gerekend.


?? ik hoor wel eens een deskundige die denkt dat deze certificaten in 2019 zullen worden afgelost. het kost RABO 237 miljoen (aantal certificaten) x €1,60 (dividend) per jaar, dat hou je niet vol met deze laagstaande rentes.
objectief
0
quote:

pim f schreef op 26 nov 2016 om 17:18:


[...]

?? ik hoor wel eens een deskundige die denkt dat deze certificaten in 2019 zullen worden afgelost. het kost RABO 237 miljoen (aantal certificaten) x €1,60 (dividend) per jaar, dat hou je niet vol met deze laagstaande rentes.


237 miljoen is natuurlijk geen schijntje, maar ING betaalt een dividend dat even hoog is en....
ING winst 4000 MILJOEN/ABN AMRO winst 2000 MILJOEN...kortom: je maakt je zorgen om niks.
Het enige Rabo probleem is dat ze de reorganisatie (lees minder personeel aan de deur zetten voor veel geld) later hebben ingezet dan de andere banken met als oorzaak dat ze geen Staatssteun nodig hadden en daardoor de noodzaak niet hadden.
NB. de Nederlandse banken kwamen recent stuk voor stuk met betere winsten dan verwacht ondanks de lage rente.
objectief
0
quote:

voetveeg schreef op 26 nov 2016 om 10:41:


Het rendement van 5,8% is niet het effectieve rendement maar het couponrendement. Voor het effectieve rendement moet je rekening houden met een aflossing op 100% terwijl je nu 112% betaalt. Dat drukt het rendement. Daar staat tegenover dat de rente per kwartaal wordt uitgekeerd wat het effectief rendement positief beïnvloedt op jaarbasis. Bij aflossing over 30 jaar haal je effectief genoemde 5,8% per jaar. Wordt over 5 jaar afgelost dan zit je op 3,9%. Pas dus wel de basisregels van obligatieberekeningen toe.


Onjuist...het couponrendement is 6,5% (op jaarbasis zelfs iets meer) en het effectief rendement is 5,8%.
Het voorbeeld van 5 jaar is niet relevant, dat is zomaar een aanname...kun je ook een voorbeeld maken van aflossing tegen 100% over 1 jaar....onzinnige aanname.
voetveeg
0
Couponrendement is coupon gedeeld door aankoopkoers. Basiscursus beleggen ... . Dus geen 6,5% maar 5,8%. Maar dat is weer geen effectief rendement.
1356mo
0
Beste Nico,

Ik ben een groot fan van de Rabobank Certificaten. Ik heb ze al vanaf het begin in mijn portefeuille. Naast een super rendement van 6,5% ook veel koerswinst. Met enige regelmaat koop ik een plukje Rabobank certificaten bij. De Rabobank is dermate solvabel (zij hebben geen aandeelhouders en keren derhalve geen dividend uit) dat een faillissement niet voorstelbaar is. Alle winst die de Rabobank maakt wordt opgepot.
[verwijderd]
0
Beste Nico,

Waar we tot nu toe vreemd genoeg aan voorbij lijken te gaan is de koersontwikkeling van de Rabo Certificaten (RC) bij een stijgende rente.

Met een effectief rendement (koers RC = 113) van zo’n 5,8 % hebben deze obligaties een risico opslag van ruim 5 %. Deze risicoopslag wordt vertaald in een hoge CFD premie ( premie die betaald wordt om het kredietrisico af te dekken). Aan de premie voor CFD’s kon je in 2008 / 2009 afleiden dat de kans dat Neerlands grootste hypotheekverstrekker bij een verdere daling van de huizenprijzen in de problemen zou komen aanzienlijk geacht werd (zelfs groter als bij bv ING dat in maart 2009 rond de 2,5 euro koerste). Mocht een oplopende rente een stagnerende huizenmarkt / dalende huizenprijzen als gevolg hebben dan verwacht ik bij verdere ongewijzigde marktomstandigheden dat de risicoopslag eerder zal stijgen dan dalen.

Uitgaande van een stijging van de NL 10 y van 0,4 % naar 2 %, een risico opslag van 5 % en gelijkblijvende marktomstandigheden is mijn inschatting dat de koers van RC uitkomt op:
6.5 / (2 + 5) = 0,93 (koers € 93,- koersdaling 18 % )

Als we uitgaan van een stijging naar 4 % (langdurig gemiddelde NL 10 Y) kom je uit op:
6.5 / (4 + 5)= 0,72 ( koers € 72 koersdaling 36 %)

Mocht de rente van de NL 10 y boven de 5 % komen dan geldt: de Nederlandse tienjaarsrente +1,5%. Wat zal resulteren in:
6.5 / (5 +5 -1.5)= 0,76 (koers € 76 koersdaling 33 %)


Ps schiet u maar !!!!!!
deflationist
0
Stijgende rentes gaan veel activa laten dalen. Laat de rente maar naar 3-4 % gaan. Waarde van cash wordt totaal onderschat de laatste 5 jaar.
NicoInberg
0
quote:

voetveeg schreef op 26 nov 2016 om 10:41:


Het rendement van 5,8% is niet het effectieve rendement maar het couponrendement. Voor het effectieve rendement moet je rekening houden met een aflossing op 100% terwijl je nu 112% betaalt. Dat drukt het rendement. Daar staat tegenover dat de rente per kwartaal wordt uitgekeerd wat het effectief rendement positief beïnvloedt op jaarbasis. Bij aflossing over 30 jaar haal je effectief genoemde 5,8% per jaar. Wordt over 5 jaar afgelost dan zit je op 3,9%. Pas dus wel de basisregels van obligatieberekeningen toe.


KLopt. Het couponrendement is de nominale rente gedeeld door de koers. De effectieve rente neemt ook de winst/verlies bij aflossing mee.

Bij een perpetual is er echter geen afloopdatum. Rabo kan dan wel een clausule ingebouwd hebben dat ze wanneer het hun belieft, kunnen aflossen, de kans daarop is m.i. zeer klein.
Wanneer de zaken goed gaan, is het niet nodig, en wanneer de zaken slecht zijn, kunnen ze het geld niet missen en mag het niet van DNB.
Maar een ieder zal zijn eigen inschatting moeten maken van dat risico.
voetveeg
0
quote:

NicoInberg schreef op 27 nov 2016 om 15:25:


[...]

KLopt. Het couponrendement is de nominale rente gedeeld door de koers. De effectieve rente neemt ook de winst/verlies bij aflossing mee.

Bij een perpetual is er echter geen afloopdatum. Rabo kan dan wel een clausule ingebouwd hebben dat ze wanneer het hun belieft, kunnen aflossen, de kans daarop is m.i. zeer klein.
Wanneer de zaken goed gaan, is het niet nodig, en wanneer de zaken slecht zijn, kunnen ze het geld niet missen en mag het niet van DNB.
Maar een ieder zal zijn eigen inschatting moeten maken van dat risico.


Helemaal niet uitgaan van aflossing is ook een tikkie te simpel. Als het goed gaat is dit een dure vorm van aansprakelijk vermogen en zal de bank echt willen aflossen, denk aan de oude 8% Perp van ING. Eens dat eenieder zijn eigen inschatting moet maken. Kennelijk hebben wij in ieder geval een andere visie. Dat maakt dit soort discussies ook prima.
Montefiori
0
Ik denk dat de Rabo uiteindelijk ook naar de beurs gaat en daarvoor zullen de certificaten terug kopen.
Roll on
0
quote:

pim f schreef op 26 nov 2016 om 17:18:


[...]

?? ik hoor wel eens een deskundige die denkt dat deze certificaten in 2019 zullen worden afgelost. het kost RABO 237 miljoen (aantal certificaten) x €1,60 (dividend) per jaar, dat hou je niet vol met deze laagstaande rentes.


Dhr. Brugging heeft zich ook uitgelaten over hoe Rabo zich zal gedragen als het om terugkoop van de RC gaat.
“Rabo zal zich ook hier gedragen conform hetgeen de markt mag verwachten als zijnde netjes.”
De meeste perpetuals zijn uitgegeven met de clausule dat de uitgever ze na 5 jaar kan callen, dus dat is wat de markt van een perpetuele bankobligatie mag verwachten
De RC hebben in 2014 de beursgang gemaakt, dus 2019 zou dan goed kunnen.
Het zal dan van de marktomstandigheden afhangen of het dan ook gebeurt.
Als herfinanciering dan goedkoper is zullen ze dat zeker doen,en hoeft niemand daarover echt verrast te zijn, het is immers "marktconform"handelen.
De berekening van de YTM valt in dat geval wel eg magertjes uit.
Met Effekt
0
quote:

athena schreef op 25 nov 2016 om 12:20:


Jammer dat het artikel niet ook iets zegt over liquiditeit van het product, ben daar wel benieuwd naar.

Als je echt interesse hebt dan moet je even verder kijken dan je neus lang is. Bijvoorbeeld hier www.iex.nl/Obligatie-Koers/600015811/...
Gemiddelde dagomzet 2M stuks of 50M€. Als particulier kun je je stukken altijd kwijt.
Met Effekt
0
quote:

voetveeg schreef op 27 nov 2016 om 18:24:


[...]

Helemaal niet uitgaan van aflossing is ook een tikkie te simpel. Als het goed gaat is dit een dure vorm van aansprakelijk vermogen en zal de bank echt willen aflossen, denk aan de oude 8% Perp van ING. Eens dat eenieder zijn eigen inschatting moet maken. Kennelijk hebben wij in ieder geval een andere visie. Dat maakt dit soort discussies ook prima.


Voor mensen met iets meer lef is er ook deze SRLEV 9% 2041, met een duidelijk hoger rendement dan het RC. De SRLEV mag pas aflossen vanaf apr 2021. Vanaf die datum wordt de rente variabel 12m Euribor met een vaste opslag van 6,165%.
Je ziet de koers wel dalen door de recente rentestijging.
www.iex.nl/Obligatie-Koers/396859/SRL...
ressiva_
0
Ik heb ze direct gekocht toen ze nog op 100 stonden. Nu op 112,6 plus elk jaar 6,5 % rente.
Dat is andere koek dan de 0,4 % die je op een spaarrekening krijgt.
En als de RABO bank failliet zou gaan, dan is de financiele wereld verder ook totaal aan het instorten!
qxy
0
quote:

Met Effekt schreef op 28 nov 2016 om 09:56:


[...]
Als je echt interesse hebt dan moet je even verder kijken dan je neus lang is. Bijvoorbeeld hier www.iex.nl/Obligatie-Koers/600015811/...
Gemiddelde dagomzet 2M stuks of 50M€. Als particulier kun je je stukken altijd kwijt.

Dan moet je ook even goed rekenen. De omzet voor obligaties is niet in stukken, maar in euros. De gemiddelde dagomzet is dus 2M euro.

Wat vervroegde aflossing betreft: kijk maar eens naar Amerikaanse bankpreffen. Die worden regelmatig vervroegd afgelost. Elke bank die goedkoper kan herfinancieren zal dat doen. Ik zie dat risico bij Rabocertificaten dan ook niet als denkbeeldig.
Vergeet ook de Lloyds coco's niet: www.bloomberg.com/news/articles/2015-...

En de Rabo hoeft echt niet failliet te gaan om een flink verlies te lijden. De Amerikaanse preffen van Aegon en ING bijvoorbeeld daalden in 2009 tot 10% van de nominale waarde.

37 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Inberg is te volgen op Twitter: @...

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

  1. 08:00 VolkerWessels: Verkopen 1
  2. 08:00 BeursVandaag: Kip ik heb je 2
  3. 14 nov NN Group: Degelijke cijfers

Gesponsorde links