Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Het Belgische HAL

Het Belgische HAL

De Antwerpse evenknie van HAL, Ackermans en van Haaren, publiceerde vandaag haar derdekwartaalcijfers. AvH is een investeringsmaatschappij die in allerlei verschillende sectoren zit, maar de belangrijkste twee zijn de bankengroep Bank Delen, en bouw- en baggerconcern CFE. 

CFE en meer in het bijzonder dochter DEME, ga ik zo iets verder op in. Eerst even naar de andere investeringen van AvH gekeken. De portefeuille is ingedeeld in vier sectoren. 

 

U ziet hier de bijdrage aan de winst van de verschillende takken bij AvH. De bankenpoot en CFE (eigenlijk baggeraar DEME) zorgen voor de grootste winstbijdrages. 

 

AvH's belangrijkste deelneming is CFE. Baggeraar DEME is een 100%-dochter van CFE. CFE is beursgenoteerd, en voor 60,4% in handen van AvH. HAL heeft, hoewel een heel andere portefeuille, met haar belang van 35% in Boskalis een soortgelijke dochter. DEME en Boskalis kenden beiden een superjaar in 2015 door het werk dat ze uitvoerden aan het Suezkanaal. 

Daar staken de resultaten dit eerste halfjaar schril bij af. Boskalis zei niet veel over hun derde kwartaal, anders dan dat het in lijn was met het eerste halfjaar. DEME is iets concreter. Sterker nog: de vooruitzichten zijn zelfs behoorlijk positief te noemen, ondanks de 25% lagere omzet in de eerste negen maanden van dit jaar.  

"Niettegenstaande er een drukke activiteit in het tweede semester verwacht wordt, zal de omzet van DEME in 2016 lager zijn dan in 2015. Toch zou de EBITDA-marge boven het historisch gemiddelde moeten blijven." 

Boskalis is naarstig op zoek naar werk in de windenergiesector, en DEME is daar al volop bezig. Het verlies aan omzet werd deels goedgemaakt door werk aan een paar grote windenergieparken in Duitsland en Engeland. 

 

 

U ziet dat de koersen recentelijk nogal wat uit elkaar lopen. Moet ik er wel bij zeggen dat CFE ook een bouwtak (29% van de omzet) heeft die dit jaar duidelijk aan het verbeteren is.  

Het orderboek van DEME is daarbij hoger dan ooit, er staat momenteel voor 3,8 miljard euro aan werk in de boeken, en daar zitten twee grote opdrachten (onder andere Fehmarntunnel tussen Denemarken en Duitsland) die er aan zitten te komen, nog niet bij. 

Private Banking

AvH heeft twee grote banken onder zich. In beide banken heeft het een belang van 78,75%. Het gaat om Bank Delen (in Nederland bezit dat Oyens en van Eeghen) met een beheerd vermogen van 36 miljard euro, en J. van Breda & Co, dat ruim 11 miljard euro onder beheer heeft. 

Beide kenden een goed kwartaal, maar bij Bank Delen doet de daling van het Britse pond enigszins pijn, 30% van het beheerd vermogen komt uit Engeland. 

Vastgoedportefeuille

De vastgoedsector van AvH deed het logischerwijs goed. AvH investeert via haar 60%-dochter APH in woonzorgcentra. Dat is natuurlijk een mooie groeimarkt met de huidige vergrijzing onder de bevolking.  

 

Energy & Resources

Eén van de mooiere deelnemingen is Sipef. AvH heeft een belang van 28,75% in dit plantagebedrijf, dat vooral in Azie actief is. Het produceert vooral palmolie, en een klein beetje rubber en thee. De palmolieprijzen deden het goed de afgelopen tijd, waardoor Sipef dit jaar betere resultaten verwacht dan vorig jaar.  

 

 

Evenzogoed een groot verschil in die prijzen. Palmolie doet het weer redelijk goed, maar de rubberprijzen zijn gigantisch gedaald de afgelopen jaren.  

Fantasie bij holdings

De meeste fantasie zit 'm bij de holdings in de portefeuille met bedrijven die het grote publiek nog niet kent. Indachtig de gigantische waardecreatie bij HAL met GrandVision, komt steeds meer de focus bij de holdings te liggen op het ontdekken, uitbouwen en uitrollen van dit soort bedrijven.

HAL heeft in dat kader weer een nieuw project bij de hand, CoolBlue. AvH heeft onlangs het belang in haar private equity portefeuille Sofinim uitgebreid naar 100%, de mede-aandeelhouders werden uitgekocht voor 106 miljoen euro. 

 

 

Daar zitten zo op het oog allemaal wat onbekende bedrijven in. Weer even vergelijken met HAL: ook AvH heeft haar eigen mediabedrijf (Mediahuis), waar de overige deelnemingen, net als bij HAL, hun eigen waar goedkoop kunnen promoten. 

Kiek op de grafiek

De vorige keer dat ik Ackermans en HAL met elkaar vergeleek, stond de koers van Ackermans een stuk lager. Inmiddels is dat aardig bijgetrokken. Volgens Belgische analisten is Ackermans te voorzichtig in haar winstprognoses. 

 

 

U ziet dat HAL een beetje afstand nam toen GrandVision naar de beurs ging, maar inmiddels lijken de twee weer wat naar elkaar toe te kruipen. Alsof de bek van de draak langzaam aan het dichtklappen is.... 

Volgende week gaan we eens kijken naar de portefeuille van een andere Belgische holding, Quest for Growth. De infographics komen van de website van Ackermans & van Haaren en CFE.


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Gerelateerd

KW3-cijfers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Boskalis Westminster Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

HAL Trust

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Ackermans & van Haaren

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

CFE

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Quest For Growth

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Sipef

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
24 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
theo1
1
Snelle scan gedaan. Ik kende Vestas nog van de jaren '90, toen was het even een enorme hype. In de crisis hebben ze een enorme klap gehad, tot bijna-bankroet aan toe, maar nu zijn ze weer goed op de weg terug. Crisisbestendigheid hebben ze dus nog niet getoond, maar de business wordt natuurlijk steeds minder subsidie-gevoelig en daarmee ook minder bezuinigings-gevoelig. En hoe meer molens, hoe meer onderhoudscontracten. Dat is betrouwbare cashflow.

Het lijkt een goed lopend bedrijf en niet heel erg duur. Het dividend stelt nog niet veel voor, maar het is pas weer 2 jaar ingesteld en de payout is laag. Het dividend kan de komende jaren flink worden verhoogd.

De koers is behoorlijk gedaald. Komt doordat 2016 uitzonderlijk goed was, daarom wordt verwacht dat 2017 wat minder is en we weten hoe beleggers daarop reageren. Daar moet je doorheen kunnen kijken. En er is natuurlijk Trump-paniek: hij zou de belastingaftrek kunnen afschaffen. Maar die aftrek wordt toch al minder, dus hij kan bezuinigen zonder iets te doen. En de meeste molens blijken in Republikeinse staten te staan, vooral Texas. Je kan niet enthousiast zijn over subsidies, politici zijn meestal niet zo principieel over subsidies die bij hun eigen achterban terecht komen. En windmolens worden niet gekocht door de federale overheid.

Eigenlijk best een interessante optie. Nogmaals bedankt daarvoor. Ik ga hem in de gaten houden. En als je echt je fantasie gebruikt: het is een fors bedrijf, maar niet te groot om door een GE of Shell overgenomen te kunnen worden. Maar dat is natuurlijk niet iets om op te gaan rekenen.
Belegde boterham
0
@Theo,

GE/ Shell zou me niet verbazen in de toekomst.

Ik heb de trigger nog niet steeds overgehaald, wellicht volgend jaar 's een kleine positie starten, komende kwartalen 's aanzien.
Brogembank
0
Dank voor deze analyse en discussie, lees m nu pas per toeval.
Als we het dan toch over conglomeraten hebben bij de Zuiderburen, dan mis ik Sofina in het rijtje namen?

wat beleggen in duurzaam betreft...
ik heb een plukje First Solar (genoteerd op Nasdaq) gekocht anderhalf jaar geleden en nog een plukje bijgekocht eerder dit jaar.
Gemiddeld sta ik op 50% verlies zonder een stuiver dividend tot op heden en voorlopig blijft dit best-in-class solar bedrijf met tevens een ijzersterke balans dood geld tot ten minste medio 2018...
You can't win them all, ik weet het, maar duurzaam is meer een toverwoord voor politici tot op heden dan voor beleggers
24 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: KW3-cijfers

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Inberg is te volgen op Twitter: @...

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

 1. 26 jan Geen Happy New Year In China 16
 2. 24 jan Watchlist: 3 nieuwe namen
 3. 20 jan De instinkertjes bij eeuwigduren...

Gerelateerde instrumenten

 1. Ackermans & van Haaren 148,200 +0,54%
 2. CFE 101,600 +0,40%
  Ga naar: Hefboomproducten
 3. HAL Trust 146,800 +1,10%
  Ga naar: Hefboomproducten
 4. Quest For Growth 6,000 -0,99%
 5. Sipef 54,500 0,00%

Gesponsorde links