Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Brexit en de AEX

Brexit en de AEX

Brexit begint al te wennen op de beurs. Hoewel de AEX nog steeds rond de 430 hobbelt, vinden er onderling toch grote verschuivingen plaats. Ik keek eens een maandje terug, toen onze graadmeter even hoog stond als nu.

Op 4 mei dit jaar eindigde de AEX op 429, vergelijkbaar met het slot gisteren. Wat zijn de grote veranderingen sindsdien? We maakten een top-5 van dalers en stijgers. Eerst maar eens positief van start. De winnaars: 

  

aandeel4 mei (429)29 juni (430)+/-
Galapagos 41.31 48.55 17.5%
Shell 21.84 24.51 12.2%
Wolters 32.99 35.83 8.6%
Unilever 38.21 41.01 7.3%
RELX 14.51 15.425 6.3%

 

Verrassend bovenaan Galapagos. Dat heeft niets van doen met Brexit, maar alles met de entree van het Mechelse biotechbedrijf in de hoofdgraadmeter van het Damrak. In de maand mei steeg GLPG van 40 naar 52 euro, wat een plaats bij de eerste 25 opleverde.

 

 

Dat Galapagos lastig te waarderen is, is een feit. Maar geldt dat niet voor het hele setje? Een andere grote stijger, ondanks Brexit, is Royal Dutch Shell.

Aan het onaantastbare dividend van de oliemajor zijn al heel wat paragrafen besteed, maar voorlopig houdt van Beurden woord: de dividendjes worden keurig op tijd overgemaakt.

De olieprijs is in dit tijdsframe verder gestegen, en dat weerspiegelt zich in minder onzekerheid, en dus hogere koersen voor de oliefondsen.

 

 

Overigens geldt dat vooral voor de grote oliebedrijven. De toeleveranciers aan de olie-industrie zijn nog lang niet zover. Fugro kreeg eerder al een opwaardering omdat er teveel negativiteit ingeprijsd was, maar bij SBM Offshore zitten ze de hele dag bij de telefoon te wachten of er een klant belt.  

De overige drie uit het lijstje kunnen we scharen onder risk-off, defensieve aandelen als de uitgevers en Unilever worden gekocht als men op zoek gaat naar veiliger aandelen. Ook hier vindt dan vaak weer overdrijving plaats. 

Het verliezende kamp

Dan, veel interessanter, de losers sinds begin mei:

 

aandeel4 mei (429)29 juni (430)+/-
Aegon 4.85 3.52 -27%
ABN Amro 18.75 14.65 -22%
Randstad 46.59 36.71 -21%
NN Group 29.81 24.82 -17%
Boskalis 36.11 30.68 -15%

 

Banken en verzekeraars leiden de dans. ING staat niet in het lijstje maar bezet, dat kan ik u vertrouwelijk meedelen, een plaatsje vlak onder de top, met een min van 12%. Wat de Europese banken betreft werken een aantal factoren niet mee.

Een verdergaande opsplitsing van de EU kan de euro onder druk zetten. Momenteel worden een aantal banken nog door indirect de ECB in het zadel gehouden. De angst is dat dat op termijn weer lokale centrale banken worden, met alle gevolgen van dien.

De stresstesten die deze week vanuit de VS bekend werden helpen ook niet. Zowel Deutsche Bank als Banco Santander zakten voor die test, wat vanuit de VS zeer negatief afstraalt op de Europese bankensector.

De verzekeraars dan. Sowieso hebben die een grote blootstelling aan de financiele markten, maar ook hier speelt de lagere rente een rol. Verzekeraars hopen al tijden op een wat aantrekkende rente, maar de Brexit heeft alleen maar voor nog lagere rentes gezorgd.

Dan kan NN nog zo'n sterke solvabiliteit hebben, uiteindelijk moet er ook geld worden verdiend. Dat gaat steeds lastiger met die nulrente.

Vreemde eenden in de bijt zijn Randstad en Boskalis. Randstad ligt het hele jaar al als een dweil.

 

 

Zo'n rigoureuze koersdoelverlaging van Goldman Sachs (eergisteren) en Citigroup (vandaag) komt dan niet echt goed uit. Het is gemakkelijk af te geven op die analistenrapporten, maar ze zetten de markt wel degelijk in beweging, temeer daar de aanpassingen in dit geval extreem waren. 

In 2015 werden door dezelfde banken nog extreem hoge koersdoelen voor de uitzenders afgegeven. Goldman zette in april 2015 het koersdoel voor Randstad op 85 euro. Nu gaat dat dus bijna doormidden.  

Achterliggende gedachte is een opkomende recessie in het VK, maar Randstad heeft slechts een beperkte exposure daar: niet meer dan ca. 900 miljoen van de 19 miljard euro omzet komt uit Groot-Brittannie, omgerekend 4,6%. Enige nuance is dus op zijn plaats. 

Voor Boskalis geldt een soortgelijk verhaal. Nadat de afgelopen jaren de bomen tot in de hemel groeiden, moest CEO Berdowski in maart zijn aandeelhouders mededelen dat het de komende jaren wat minder zou gaan.

Dat kostte de onderneming 20% aan beurswaarde. Overigens kreeg de baggeraar op 19 februari ook al een beuk van 10% door een negatief analistenrapport, van ABN Amro destijds.  

 

 

Ook voor Boskalis geldt dat de aantrekkende olieprijs goed nieuws is, maar veel budgetten komen er nog steeds niet los. BOKA richt zich nu meer op windenergiesector.    

De moraal van het verhaal? Brexit heeft een serieuze impact op de financiele markten, waardoor vooral banken en verzekeraars het haasje zijn.

Niet het opstappen van de Britten zelf, maar de financiele implicaties ervan (nog lagere rente, onzekerheid op financiele markten) zorgen voor het extreme sentiment. Want banken en verzekeraars hadden het al redelijk moeilijk in deze monetaire omgeving.

Morgen gaan we kijken naar de stijgers en dalers voor het eerste half jaar van 2016. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.