Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Complot

De AEX testte gisteren opnieuw de bovenkant van de intussen welbekende steunzone 353 -351. Deze pilaar kwam vooralsnog niet echt in gevaar, zodat ik opnieuw kan spreken van een succesvolle test van de Amsterdamse hoofdgraadmeter.

Voor sommigen was de stijging, die exact vanaf de steunniveaus inzette, aanleiding te spreken van koersmanipulatie, waarbij zelfs China was betrokken! Ik beken het maar: ik maak ook deel uit van dit complot.

Mijn rol in dit genootschap is beperkt en bestaat eruit om op IEX.nl de niveaus aan te geven, waarop de internationale geldreserves worden aangewend om de wereldwijde indices te ondersteunen. Gisteravond besloten wij om vandaag opnieuw de indices hoger te zetten…

Zonder gekheid, voor de AEX betekende de koersontwikkeling van gisteren – inderdaad, die succesvolle test van de steunzone 353 - 351 - opnieuw een stap richting onderkant van het koersgat op 358,60.

AEX
KT
MLT
LT
Trend
Neutraal
Opwaarts
Opwaarts
Steun(en)
349
345
335
Weerstand(en)
358
380
440
MLT en LT Visies AEX

Eurostoxx 50: Op schema
De Eurostoxx 50 fluctueerde gisteren rond herkenbare niveaus. Rondom het tweede correctieniveau op 2966 van de voorafgaande stijging verwachtte ik steun. De opleving die vanaf dit niveau werd ingezet, reikte vooralsnog tot aan een ander herkenbaar niveau dat ik hier in de afgelopen dagen besprak, te weten 2990.

Kortom, voor de pan-Europese index impliceert dit een nieuwe opleving richting 2990,

Deutsche Telekom: 15,25 euro
Het aandeel Deutsche Telekom laat al enkele weken lang een verzwakkend koersverloop zien. Met behulp van twee neerwaartse gerichte trendlijnen wordt het dalende trendkanaal duidelijk, waarin de koers zit gevangen. Een blik op de grafiek leert echter dat de koers nu aan de onderkant hiervan fluctueert.

Ik merk ook aan dat rondom het huidige koersniveau horizontale steun mag worden verwacht. Een aantal dagen geleden heeft deze al succesvol dienst gedaan als vangnet. Tot slot zie ik dat de relevante indicator opnieuw is afgezakt tot in het oversold-gebied. Het meest waarschijnlijke technische scenario behelst daarom herstel.

Vooralsnog spreek ik van een opleving binnen de neerwaarts gerichte bandbreedte. Dit impliceert een opleving tot aan 15,25 euro in eerste instantie. Mocht de koers van Deutsche Telekom in de komende periode over genoeg kracht beschikken om zich te ontdoen van de neerwaartse trend, dan verbetert het technische beeld zich verder.

Gegeven de koersontwikkeling van de sectorgenoten van Deutsche Telekom (zie KPN: 6,85 euro en Telefónica: 14,09 en 14,60 euro) is deze kans niet denkbeeldig. Bij een uitbraak uit de neerwaartse correctieve beweging mag u een nieuwe update van mij verwachten.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente columns van Geert-Jan Nikken

  1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
  2. dec '07 In de aanval 267
  3. apr '07 TA: Adieu 168

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

  1. Deutsche Telekom 13,425 10:23
    -0,090
    -0,67%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare