Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Spaar maar waar

Bij de spaarhypotheek wordt de betaalde rente vergoed in de verpande polis. Hoe hoger de hypotheekrente, hoe lager de spaarpremie - een koppelingseffect. Als adviseur ben ik er voorstander van om bij lage rente de rentevast periode zo lang mogelijk vast te zetten.

Iemand betaalt dan een hogere rente, maar de verzekeringspremie wordt hierdoor lager in vergelijking met een korte rentevaste periode met een lagere rente. Ik kreeg een mail van een collega-adviseur, die het hier niet mee eens is. Ik citeer:

"U hebt gelijk dat de premie bij een lage rente hoog wordt en dat deze laag is bij een hogere rente. De grote voordelen van een spaarhypotheek zijn juist de nivellering van de maandlasten. Hoe meer premie in de spaarpolis, hoe meer nivellering bij een toekomstige rentestijging."

Minder rentegevoelig
"Uw advies om de rente twintig jaar vast te zetten is absoluut foutief. Want na die periode is er bijna geen spaaropbouw geweest, een logisch gevolg van de lage premie. Hierna moet de klant de rente opnieuw vastzetten en waarschijnlijk tegen een lager percentage, omdat de maximale duur nog maar tien jaar vast is."

"Het beste advies is: bij de start van een spaarhypotheek de laagst mogelijke rente te nemen. Hierdoor zijn de netto maandlast en de overlijdensrisicopremie het laagst. Deze worden tijdens de looptijd niet meer aangepast en bovendien wordt er het meeste gespaard in de spaarpolis. Daardoor wordt het product steeds minder rentegevoelig.

"Afhankelijk van het inkomstenbelastingpercentage dat de klant betaalt, is er een omslagpunt bij de spaarhypotheek, waarbij het verstandig is de rente zo hoog mogelijk en tot het einde van de looptijd vast te zetten. Het omslagpunt is afhankelijk van de hoeveelheid geld dat in de polis zit:"

  • Bij 52% inkomstenbelasting: minimaal 48 % in de polis,
  • Bij 38% inkomstenbelasting: minimaal 62% in de polis.

    Rekenvoorbeeld
    Tot zover de mail van collega. Verschil van mening moet er zijn en, zoals ik al diverse malen heb geschreven, bestaat de ideale hypotheekadviseur niet. Laat ik allereerst rekenen met een rente van 3% (spaarhypotheek één jaar vast) en een rente van 5% (spaarhypotheek dertig jaar vast). Ik ben van de volgende gegevens uitgegaan:

  • Geboortedatum: 1-1-1970,
  • Bruto jaarinkomen: 35.000 euro,
  • Totaal hypotheekbedrag: 100.000 euro,
  • Rente nominaal: 3% ,
  • Rentevaste periode: één jaar,
  • Maandpremie (1-3-2005 - 1-3-2035): 191 euro,
  • WOZ laat ik buiten beschouwing.

    Jaar
    Lening
    Rente
    Premie
    Bruto per maand
    Netto per maand
    Vermogensopbouw
    1
    100.000
    3,0%
    2292
    441
    336
    892
    10
    100.000
    3,0%
    2292
    441
    336
    21.337
    30
    100.000
    3,0%
    2292
    441
    336
    100.00

    Bij een rente van 5%, wordt de maandpremie 141 euro. De maandlasten voor deze persoon worden dan:

    Jaar
    Lening
    Rente
    Premie
    Bruto per maand
    Netto per maand
    Vermogensopbouw
    1
    100.000
    5,0%
    1692
    558
    383
    280
    10
    100.000
    5,0%
    1692
    558
    383
    16.035
    30
    100.000
    5,0%
    1692
    558
    383
    100.00

    Absoluut foutief
    Duidelijk is te zien dat de waarde na ien jaar bij de 3% hypotheekrente (21.377 euro) hoger is dan bij de 5% hypotheekrente (16.055 euro). Het netto maandelijkse voordeel in het eerste jaar bedraagt 47 euro (383 - 336). Het bruto verschil bedraagt 117 euro (558 - 441), maar dit wordt gecompenseerd door de lagere maandpremie van 50 euro.

    Uitgaande dat de hypotheekrente dertig jaar 3% blijft, is het logisch dat er altijd gekozen moet worden voor deze rente. De maandlast is dan over de gehele looptijd lager. Echter, bij 5% is de maandlast dertig jaar gegarandeerd. Bij een stijgende rente in de toekomst wordt het maandelijkse voordeel steeds kleiner.

    Dat mijn collega stelt dat het absoluut foutief is om de rente twintig jaar vast te zetten, ben ik het niet mee eens. Er moet wel degelijk bekeken worden in welke financiële situatie de klant verkeert en hoe de gezinssamenstelling is. Kiest deze voor zekerheid met een duurdere maandlast, of voor de lagere maandlast met een grote kans dat deze in de toekomst stijgt?

    Opnieuw vastzetten
    Uitgaande dat niet direct de hypotheekrente met 2% stijgt, lijkt de keuze voor de korte rente een goed advies. Aan de andere kant is een hogere maandlast van 47 euro die voor zekerheid zorgt geen slecht advies. Al eerder berekende ik in Blaren besparen dat een beleggingshypotheek bij een lage rente meer voordeel kan opleveren dan de spaarhypotheek.

    Het tweede punt in de mail waar ik het niet mee eens ben is de uitspraak: hierna moet de klant de rente opnieuw vastzetten tegen waarschijnlijk een lager percentage, omdat de maximale duur nog maar tien jaar vast is. Het woordje waarschijnlijk zegt al voldoende. Niemand kan over mij vertellen wat de hypotheekrente is over twintig jaar.

    Als de rente lager staat dan 5%, wordt de verzekeringspremie hoger dan de 141 euro in het voorbeeld. Dit lijkt mij geen probleem, gezien het koppelingseffect van de spaarhypotheek en ook de inflatie na twintig jaar. Al met al blijkt dat iedere hypotheekadviseur een andere visie heeft met betrekking tot de hypotheekrente en in dit geval de spaarhypotheek.


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaart Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan. Uw reactie is welkom op koets@iex.nl


    Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
    Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Jos Koets

    Auteur:

    In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.