Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Gap-up, key-down

De stijging afgelopen donderdag van de AEX boven de kritieke zone van 339 uit, was aanleiding voor mij om rekening te houden met een verdere uitbreiding van de koerswinsten op het Damrak. In eerste instantie mocht daarbij gedacht worden aan 345.

Vrijdag zette de index een stap richting dit niveau en is het aannemelijk dat de AEX deze zone vandaag op het koersenbord zet. Vrijdag was mijn aandacht er met name op gericht om aanknopingspunten te vinden die wijzen op vermoeidheid van de huidige stijging.

Vooralsnog heb ik deze nog niet gevonden. Ondanks deze constatering ben ik vandaag wederom met name geïnteresseerd in het koersverloop na de verwachte hogere opening.

Let op de mogelijkheid van een gap-up, key-down formatie. Blijkt mijn huidige voorzichtigheid onterecht en te zijn weet de AEX zonder moeite boven 345 uit te komen, dan mag worden aangenomen dat de index op weg is naar de zone 348. Op basis van oude bodems en de top van begin juli kan ik deze aanmerken als het volgende aarzelingspunt.

ING: 19,55 euro
Eind oktober besprak ik hier ING. De koers had net in de hoek gezeten waar de klappen vielen en als gevolg van het geweld was het fonds afgedaald tot aan de horizontale steunzone rond 19,55 euro. Een aantal technische indicaties wezen er destijds op dat de koers na de vrije val kon herstellen. Nu dat zo is, rijst de vraag: hoe nu verder?

Het herstel van de afgelopen periode heeft de koers teruggebracht naar een zone van 21,20 euro, die vanuit technisch oogpunt belangrijk is. Een horizontale trendlijn op dit niveau geeft in de grafiek duidelijk het belang hiervan aan, want in het verleden zijn een aantal toppen in deze zone gerealiseerd.

De uitzondering is de meest recente top van begin oktober, maar de poging om boven de horizontale weerstand uit te komen, werd in de weken daarna afgestraft en had de daling tot gevolg, waaraan ik aan het begin van deze update refereer. Op 3 november en afgelopen vrijdag had ING hier moeite mee.

Daardoor groeit het gevaar van een hertest van de horizontale steunzone op 19,55 euro.

BNP Paribas: 51,70 euro
Begint de recente opmars van BNP Paribas haarscheurtjes te vertonen? Vanuit technisch oogpunt zijn in de grafiek een aantal aanknopingspunten te vinden die erop wijzen dat de kracht van de stijging enigszins wegvloeit. De eerste is dat de koers de stijgende trendlijn, die de beweging sinds eind juli ondersteunt, halverwege oktober neerwaarts brak.

De stijging in de eerste helft van november mag daarom slechts gekwalificeerd worden als een hertest van deze oude steunlijn als weerstand. De tweede aanwijzing is dat de koers eind oktober niet in staat was om significant boven de bodem van eind september te blijven. Hiermee werd het patroon van achtereenvolgende hogere bodems doorbroken.

De huidige aarzeling om koersen op het scherm te zetten die boven de niveaus van begin oktober uitgaan, duidt erop dat het fonds momenteel ook moeite heeft om het patroon van achtereenvolgende hogere toppen vast te houden. Tot slot kan een waarschuwingssignaal worden gevonden in de relevante indicator die negatieve divergentie vertoont.

De optelsom doet mij concluderen dat BNP Paribas momenteel zijwaartse karakteristieken vertoont. Dit gegeven impliceert dat het gevaar schuilt dat de koers in de komende periode wederom terugzakt naar de zone 51,70 euro.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente columns van Geert-Jan Nikken

 1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
 2. dec '07 In de aanval 267
 3. apr '07 TA: Adieu 168

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. BNP Paribas 32,585 17:35
  -0,050
  -0,15%
 2. ING Groep 6,447 17:35
  +0,042
  +0,66%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare