Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Zonnig

Het technische beeld van de Europese indices is na de koersontwikkeling van gisteren niet wezenlijk veranderd. Bekijk ik het koersverloop van de AEX in de laatste zes handelsdagen, dan vraag ik mij af of de consolidatie, waar ik al dagen over spreek, eigenlijk al niet is begonnen.

Zoals bekend zie ik een consolidatiefase als een periode waarin de indicatoren tot rust moeten kunnen komen, om vervolgens een meer dan serieuze aanval op de weerstandslijn sinds het begin van 2004 in te zetten.

Een technisch scenario waarin de AEX de Eurostoxx 50 volgt is volgens mij niet onrealistisch. De pan-Europese index fluctueert al ruim anderhalve week succesvol boven de neerwaartse trendmatige beweging sinds het begin van dit jaar.

Ik zie de vooruitzichten voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter zonnig in, zolang de index boven de steunzone van 330 blijft fluctueren. De zone 338 - 340 is het eerste richtpunt. Voor de Eurostoxx 50 richt ik mijn blik onveranderd op 2830 en voor de DAX verhoogde ik de doelzone eerder deze week al naar 4030.

Total: 183 euro
Het technische beeld van Total is onveranderd positief. In de eerste week van 2004 wees ik al op een omgekeerde hoofd-schouderformatie. Op basis van dit patroon kon ik destijds een koersdoel afgeven van 175 euro. Dit richtpunt staat nog steeds. Bekijk ik de grafiek opnieuw, dan vraag ik mij af of het hierbij blijft. Ik ontdek namelijk een ascending triangle.

Dat is een continuatiepatroon dat bestaat uit gelijke toppen en hogere bodems. De recente uitbraak hieruit bevestigt het reeds eerder uitgesproken opwaarts potentieel. Interessanter dan dat de voltooiing van het patroon duidt op een verdere opleving naar 175 euro, is dat het nieuwe dessin zich ook leent voor de berekening van een richtpunt.

Voer ik de calculatie aan de hand van de stijgingsdriehoek uit, dan komt een richtpunt tevoorschijn van 183 euro. Kortom, het reeds aan het begin van dit jaar afgegeven richtpunt van 175 euro verhoog ik naar 183 euro.


Klik hier om te reageren en te discussiëren

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert Jan Nikken is technisch analist bij Fortis Bank Global Markets. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Fortis en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links