Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Uitslag expertenquête mei 2016

Experts nóg somberder

Experts zagen het vorige maand al niet meer zitten. Dat bleek terecht; de koersen daalden zowaar met 0,1%, vooral dankzij de daling van 2,4% op de laatste beursdag van april.

Voor komende maand blijken experts nog net iets somberder dan afgelopen maand, zo blijkt uit de maandelijkse enquête die Corné van Zeijl van Actiam houdt onder beursexperts.

Sell in May

Redenen voor het pessimisme zijn onder andere het Sell in May-effect, maar ook politieke onzekerheid (denk aan Brexit, Grexit en de Amerikaanse verkiezingen) speelt een rol.

"Het effect van de ruime monetaire politiek lijkt een beetje uitgewerkt. Het TINA-argument blijft een reden om positief te zijn. Met een rente van vrijwel niets kunnen de geldstromen naar aandelen blijven vloeien," vertelt Van Zeijl.

 

Expertverwachting korte termijnKlik op de grafiek voor een grote versie

 

Voorspelling mei  
optimistisch 27%
neutraal 32%
pessimistisch 40%
per saldo -13%


Behalve voor de korte termijn, blijken experts ook voor de lange termijn negatief. Het kwam nog niet eerder voor dat experts twee maanden na elkaar somber waren over aandelen op de lange termijn.

 

Expertverwachting lange termijn

Klik op de grafiek voor een grote versie

Voorspelling halfjaar  
optimistisch 23%
neutraal 45%
pessimistisch 32%
per saldo -10%

 

Terugblik: toppers en floppers april 

De keuzes van experts voor april hebben goed gepresteerd. Zo stond ArcelorMittal op de lijst met toppers (+24,1%) en Altice (-15,4%) en Gemalto op de floplijst (-12,6%). Van Zeijl: "Per saldo zou een long-short hedgefonds maar liefst 11% in waarde zijn gestegen."

 

Toppers april  Stemmen Rendement Floppers april Stemmen Rendement
ABN Amro +5 +3,7% Altice -48 -15,47%
ING +4 +0,6% SBMO -4 +4,6%
ArcelorMittal +2 +24,1% Gemalto -23 -2,2%
Reed Elsevier +2 -4,5% Wolters Kluwer -2 +2,6%
Randstad +2 -3,7%      
Heineken +2 +2,8%      
Gemiddeld   3,8% Gemiddeld   -7,2%
AEX   -0,1%      


SBM Offshore favoriet

Voor komende maand voorspellen experts, in tegenstelling tot vorige maand, een slechte beursmaand voor ArcelorMittal. Het aandeel staat zelfs bovenaan de floplijst. Op de tweede plaats staat Altice, dat wordt gevolgd door ABN Amro, Boskalis, Gemalto en Unibail-Rodamco.

De favoriete longkans voor mei is SBM Offshore. "Vorige maand stond SBMO nog bij de floppers en daar heeft het het goed gedaan. Naast SBMO zien we vooral veilige, lage beta-namen zoals Ahold, Unilever en KPN. Opvallend dat bij een licht dalende beurs, deze aandelen afgelopen maand flink zijn gedaald."

 

Toppers mei Stemmen Floppers mei Stemmen
SBMO +8 ArcelorMittal -7
Ahold +4 Altice -5
Unilever +4 ABN Amro -3
KPN +3 Boskalis -3
    Gemalto -3 
    Unibail-Rodamco -3

 

Er deden deze maand 62 experts mee aan de enquête. 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Redactie IEX

Auteur:

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Fred 4 mei 2016 11:00
    Kan er iemand me zeggen hoe je tot de status expert kunt gepromoveerd worden ? Dat Warren Buffet een expert is begrijp ik. De man heeft wel wat bewezen. Maar deze zelf (?) verklaarde experts moeten toch maar eerst eens hun resultaten over de laatste 10 jaar voorleggen. Als ze toen al uit de pampers waren uiteraard.
  2. [verwijderd] 4 mei 2016 11:47
    quote:

    LynnB schreef op 4 mei 2016 11:00:

    Kan er iemand me zeggen hoe je tot de status expert kunt gepromoveerd worden ? Dat Warren Buffet een expert is begrijp ik. De man heeft wel wat bewezen. Maar deze zelf (?) verklaarde experts moeten toch maar eerst eens hun resultaten over de laatste 10 jaar voorleggen. Als ze toen al uit de pampers waren uiteraard.
    Bij de iEX ben je expert als je een fonds zo kan aanbevelen dat jij het gaat kopen en later weer moet verkopen omdat het toch net iets anders uit pakt dan voorspeld. Dat is handel, en daar moet de beurs het van hebben.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.