Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mager bod op TenCate

Mager bod op TenCate

TenCate ontving dit weekend een bod van een groep private equity partijen onder leiding van Gilde Investments. Bijgestaan door Parcom en ABN Amro Participaties biedt het drietal 24,60 euro per aandeel. TenCate noteerde vrijdag 19,40 euro. Dit is een premie van 5 euro, oftewel 26,8%.

Gemeten over de koers van het afgelopen jaar biedt het bod een premie van ruim 27%. Dat is geen vetpot, zeker niet in deze doldwaze fusie- en overnamemarkt. Kijk naar de langjarige grafiek en een koers van 24,60 euro is geen dikke, vette overnamepremie, maar eerder een gemiddelde van de afgelopen tien jaar.

Dat zegt nog niets over het bod. Wanneer gemeld wordt dat het bod 27% hoger is dan de koers van het afgelopen jaar, is het ook goed te weten dat het bod even hoog is als de koers begin 2014. Bovendien is het bod 25% láger is dan bijvoorbeeld in 2007 en 2011.

Winstsprong

In februari van dit jaar kwam het management nog met een winstwaarschuwing. Op 6 februari meldde het concern een eenmalige non-cash afboeking te moeten doen op goodwill van 82 miljoen euro in verband het het onderdeel Advanced Armour, waar de omzet daalde met 17%.

Uit die op 20 februari gepubliceerde cijfers blijkt dat andere onderdelen prima presteren: Advanced Composites groeide met 16% (autonoom) en kunstgras (TenCate Grass) groeide met 11%. Zonder de non-cash afboeking op Advanced Armour bedroeg de winst ruim 24 miljoen euro (0,91 euro per aandeel).

In een vorig jaar gehouden roadshow vertelde het management nog dat ze voor de middellange termijn mikken op een rendement op het geïnvesteerde vermogen van meer dan 15%. Dat zou een flinke winstsprong betekenen in de komende jaren.

De afgelopen tijd ingezette focus op technologische ontwikkelingen moet in de komende jaren juist zijn vruchten gaan afwerpen. Donderdag aanstaande komt TenCate met de halfjaarcijfers en kunnen we een betere inschatting maken van de winstgevendheid.

Delta Lloyd is al overstag

Dan het bod zelf. Delta Lloyd en het bestuur hebben alvast hun medewerking toegezegd. Nu is Delta Lloyd (14,85%) blij met elk bod, want het verzekeringsconcern is de laatste tijd al een flink aantal belangen aan het aanlappen, zoald dat zo mooi heet.

Andere grote aandeelhouders als NN Group (3,8%), Van Herk (3,01%) en Kempen (5,54%) en nog een paar grote Amerikaanse investeerders hebben nog niets van zich laten horen, maar zetten ongetwijfeld de hakken stevig in het zand en eisen een hogere premie.

Dat het management zo gemakkelijk akkoord gaat verbaast mij enigszins. Ook onderstaande zin uit het persbericht kan ik niet helemaal plaatsen:

In addition, Mr. Loek de Vries, President and CEO of TenCate, has agreed with the Offeror that he will invest part of the proceeds of the Offer received by him in his capacity as TenCate shareholder in the capital of an affiliate of the Offeror following settlement of the Offer.

CEO Loek de Vries belooft dus (een gedeelte van) hetgeen hij casht in een fonds van Gilde te stoppen. Waarom?

Vergelijkbaar met bod op Nutreco

Ik kan me voorstellen dat het opheffen van de beursnotering als een voordeel gezien wordt. Het scheelt een hoop gezeur en gedoe en dus ook kosten. Maar aan de andere kant zou een bedrijf als TenCate de naamsbekendheid die een beursnotering met zich meebrengt goed kunnen gebruiken.

De overname van Nutreco ging trouwens op een vergelijkbare manier. Ook daar stemde het management al snel in met een eerste bod, in dit geval van 40 euro. Onder druk van een eventueel hoger bod van een concurrent werd het bod uiteindelijk verhoogd naar 45,25 euro.

Natuurlijk is de 26% premie een opsteker vergeleken met de koers van vorige week, maar voor de lange termijn is het een forse onderwaardering van de potentie die het bedrijf in zich heeft.

Maar dat weten de heren van Gilde natuurlijk ook.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links