Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Alles Kitz

Dresdner VPV HollandHaven Fonds heeft een sterk jaar achter de rug. Beheerder Paul Kitzen haalde in 2003 een rendement van 25,8%, waar de AEX niet verder kwam dan 7%. In de drie jaar daarvoor versloeg hij ook de index, hoewel hij in absolute zin weinig eer behaalde.

Kitzen heeft de afgelopen jaren een puik trackrecord opgebouwd, ook met het VPV Emerging Markets Fonds, dat in 2003 met een rendement van 56,4% de uitblinker was in de categorie opkomende markten. Beleggen in Amsterdam, Venezuela of Thailand; het trucje is volgens hem altijd hetzelfde:

"Ik koop aandelen met een grote opwaartse potentie en een gering neerwaarts risico. Daarna wacht ik desnoods twee tot drie jaar tot ze die rit naar boven maken."

Opportunistisch
Zijn beleggingsstijl typeert Kitzen als opportunistisch. Inspelen op trends en bewegingen zonder daarbij vast te houden aan een index. Daardoor kon zijn fonds een mooi rendement boeken, in een jaar waarin de AEX een fractie boven de beginstand sloot. "2003 Was een jaar vol kansen, in tegenstelling tot 2002 toen letterlijk alles naar beneden ging."

"Het afgelopen jaar was een spiegelbeeld van 2000." Momenteel heeft Kitzen zijn portefeuille opgebouwd rond drie bepalende factoren. Als eerste bespeelt hij het januari-effect. "Aandelen doen het historisch het best in de periode oktober tot en met maart. Daar profiteer ik van. Een fonds als ABN Amro presteert traditiegetrouw het beste in het eerste halfjaar."

Het tweede facet is de cyclische beweging. Met het oog daarop heeft Kitzen een ruime plaats ingeruimd voor de uitzenders als USG en Randstad (samen goed voor 13,4%) en bouwbedrijven als Grontmij en Heijmans (10,3%). Die ondernemingen behoren volgens Kitzen tot de laatste waarde-aandelen op de Nederlandse markt.

Rood: AEX
Blauw: Dresdner VPV HollandHaven Fonds

Momentum play en dipkopen
Grote wegingen zijn ook weggelegd voor VendexKBB en Océ, beiden rond 7%. Kitzen verwacht dat deze aandelen in consument-gedreven sectoren dit jaar flink aan kunnen trekken. De fondsen zijn optisch laag geprijsd en derhalve een typisch voorbeeld van hoge, opwaartse potentie en laag neerwaarts risico.

Tussendoor doet Kitzen ook aan momentum play, met name in de it-sector en de chipindustrie. Belangen in ASML en ASMI bouwde hij inmiddels af, maar Ordina en Pinkroccade zitten nog in zijn portefeuille. De gaten in het fonds zijn opgevuld met financials en dat verklaart voor een deel de outperformance in 2003.

"In maart, achteraf gezien op de bodem van de markt, raapte ik Aegon op voor 6,50 euro, ING voor 10 euro en ABN Amro voor 12 euro. Verder heb ik in die periode ook leuke ritjes gemaakt met Imtech, Univar, Vopak en Buhrmann." In juli bouwde Kitzen zijn belang in de it-sector af en verkocht - "te vroeg, helaas" - ASMI en ASML.

Het jaar van de dollar
Kitzen wacht nog op de grote instroom in de markt. "Dat kan de AEX pas echt fors hoger zetten, maar – en dat is momenteel de derde pijler van mijn fonds – er is nog een factor die de index hoger zet: de dollar. Ik denk dat de greenback teruggaat naar pariteit met de euro. Weet u nog? Toen de boekhoudproblemen in de VS opdoken daalde de munt."

"Nu hebben we in Europa Parmalat, Ahold en Adecco en de euro wordt alleen maar sterker. Als ik gelijk krijg, wordt de dollar de best presterende valuta in 2004 en fondsen als Aegon, Ahold en Buhrmann profiteren daarvan. Als aan beide zijden van de oceaan het rentefront in beweging komt, kan de dollar teug naar 1,15."

"Worden ook de verschillen in de economische verhoudingen verdisconteerd, dan kan de munt zelfs terug naar pariteit. De saneringen en herstructureringen in de VS zijn immers veel ingrijpender geweest dan hier", aldus Kitzen.

Grootste belangen Dresdner VPV HollandHaven Fonds per 12 januari 2003:

  • Océ: 7,3%,
  • VendexKBB: 7,0%,
  • USG: 6,9%,
  • Aegon: 6,9%,
  • ASML: 6,6%.

    Rendement sinds 31-12-1999

  • Dresdner VPV HollandHaven: -8,8%,
  • AEX (dividend herbelegd): -43,2%.
    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Peter van Kleef, is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Op moment van publicatie had Van Kleef geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

    Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Peter van Kleef

    Auteur:

    Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

    Recente artikelen van Peter van Kleef

    1. 2015: Aandelen gaan weer vlammen
    2. 85% underperformers blabla
    3. Polarisatie en plaatjesterroristen

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.