Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Help de AEX

De technische vooruitzichten voor de (Europese) aandelenbeurzen blijven onveranderd positief. De perspectieven voor de alternatieve instrumenten (goud, euro-dollar en Bund future) ogen daarentegen nog steeds zwak.

In onze analyse Springplank van 7 oktober gaven wij aan dat wij de eerste richtpunten voor de Europese indices baseerden op de dalingsweerstandslijn, die wij in de respectievelijke grafieken trekken over de toppen van 9 en 19 september.

De koersen van de pan-Europese Eurostoxx 50 en de Duitse hoofdindex DAX zijn inmiddels tot deze trendlijn opgelopen. Deze indices hebben daarmee hun eerder gedefinieerde koersdoelen bereikt.

AEX loopt achter
De genoemde alternatieve beleggingsinstrumenten hebben hun technisch koersdoelen nog niet gehaald:

 • Goud: 360 dollar,
 • Bund future: 112.50,
 • Euro-dollar: 1,1310.

  Wij houden daarom rekening met een verdere stijging van de aandelenbeurzen. De toppen van begin september worden nu het volgende richtpunt. Voor de DAX impliceert dit een verdere opleving naar 3675 en voor de Eurostoxx 50 komt het niveau van 2650 in beeld, waar wij het gisteren al uitgebreid over hadden (zie: Zonnig).

  De AEX loopt een stap achter. De index heeft nog ruimte naar 334, alvorens de koers de neerwaartse trendlijn over de laatste significante toppen bereikt. Vooralsnog blijven we daarom vasthouden aan dit niveau. Gegeven de ontwikkelingen op de andere markten, lijkt ook het koersniveau van 334 slechts het eerste richtpunt in de huidige stijging.

  L’Oréal: 67,30 euro
  In de grafiek van L'Oréal ontdekken wij sinds de bodem van afgelopen maart een groot consolidatiepatroon: een zogenaamde ascending triangle. De kenmerken van dit patroon zijn achtereenvolgende hogere bodems en opvolgende toppen, die steeds nagenoeg in dezelfde koerszone worden gerealiseerd.

  Bekijken we de grafiek van L’Oréal, dan lijken de technische indicaties aanwezig dat de koers wederom op de stijgende trendlijn een hogere bodem vormde. Dit impliceert dat de aandelenkoers weer kan stijgen naar de zone van 67,30 euro, waarin in de afgelopen maanden steeds de toppen zijn gerealiseerd.

  Op basis van het koerspatroon van achtereenvolgende hogere bodems, nemen wij aan dat deze horizontale barrière uiteindelijk wordt gebroken. Vooralsnog richten wij onze blik op de eerste stap van deze stijging naar 67,30 euro.

  France Télécom: 25,75 euro
  Het technische beeld van France Télécom is in de afgelopen weken weer verbeterd. De koers is er eind vorige week in geslaagd, om de neerwaartse trend te verlaten. Sinds de top van halverwege augustus zat de aandelenkoers gevangen in deze negatieve spiraal.

  Het doorbreken van de neerwaartse trendlijn geeft aan, dat in de komende periode rekening mag worden gehouden met een verdere opleving van de koers. Het eerste richtpunt voor deze stijging is het startpunt van de neerwaartse trend van de afgelopen twee maanden. Dit was de top op 19 augustus op 24,45 euro.

  Het langere termijn koersdoel berekenen wij echter op hogere niveaus en blijft onveranderd liggen op 25,75 euro.


  Klik hier om te reageren en te discussiëren

  Fundamentele analyse
  Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacques Potuijt

  Technische Analyse
  Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Gökhan Erem & Geert Jan Nikken

  Forum
  Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

  Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

  Gökhan Erem & Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Investment Banking. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank, Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.

 • Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

  Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Column door: Geert-Jan Nikken

  Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

  Meer over Geert-Jan Nikken

  Recente columns van Geert-Jan Nikken

  1. sep '08 TA: Route 666 goud 68
  2. dec '07 In de aanval 267
  3. apr '07 TA: Adieu 168

  Gerelateerd

  technische analyse

  Volgen
   
  Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  L'OREAL

  Volgen
   
  Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  Orange

  Volgen
   
  Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  Reacties

  Plaats een reactie

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Onderwerpen: technische analyse

  Gerelateerde instrumenten

  1. L'OREAL 277,600 07 aug
   -1,400
   -0,50%
  2. Orange 9,704 07 aug
   -0,034
   -0,35%
   
  Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
  #/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare