Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

De voors en tegens van mkb-beleggen

De ministeries van EZ en Financiën hebben een gezamenlijk actieplan ontwikkeld om alternatieve financieringsvormen voor het mkb te stimuleren.

De behoefte van de ondernemers hieraan is overduidelijk, maar het merendeel van het geld zal moeten komen van particuliere spaarders en beleggers. En zitten die eigenlijk wel te wachten op deze alternatieve beleggingsmogelijkheden?

Op het eerste gezicht zijn er genoeg bezwaren te bedenken tegen beleggen in het mkb. Zo is beleggen in een mkb-bedrijf per definitie risicovoller dan in een groot bedrijf, omdat het de onderneming nu eenmaal kleiner en dus kwetsbaarder is. Een ander in het oog springend nadeel is dat mkb-bedrijven niet worden gevolgd door analisten die beleggingsadviezen geven.

En de financiële media schrijven liever over Philips of Heineken dan over PontMeyer of Trotter. Daarbij is ook de verhandelbaarheid van mkb-leningen en -aandelen geringer waardoor u er niet op elk moment van de dag vanaf kunt.

Beleg in wat u kent

Beleggen in het mkb vraagt van beleggers dus een grotere risicobereidheid en een actievere opstelling dan beleggen in AEX-fondsen. Maar als het goed is krijgt u daar ook wat voor terug:

  • MKB-bedrijven groeien doorgaans harder dan gevestigde, grote ondernemingen.
  • De waarde van een mkb-aandeel fluctueert minder sterk dan die van een AEX-fonds, omdat de waan van de dag er nauwelijks vat op heeft.

Bij het investeren in mkb-bedrijven, of dit nu door middel van een geldlening is of een deelname in het aandelenkapitaal, gelden drie belangrijke adviezen om het risico te beperken:

  1. Spreid beleggingen altijd over meerdere mkb-bedrijven en initiatieven.
  2. Beleg vooral in bedrijven die u kent of die u begrijpt.
  3. Investeer alleen in ondernemers die ook in eigen kring (familie, vrienden) en bij hun bank geld hebben opgehaald, zodat het risico met genoeg anderen wordt gedeeld.

Beter verdiepen

Maar wat nu als de ondernemer niet verder kijkt dan zijn bankadviseur die hem nee verkoopt en zijn klant niet doorverwijst naar alternatieve bronnen van groeikapitaal? Dan komt er van alle maatregelen voor stimulering van alternatieve mkb-financiering weinig terecht.

Bankadviseurs en accountants zullen zich dus beter en breder moeten verdiepen in het alternatieve financieringsaanbod voor ondernemers. En ondernemers moeten zich realiseren dat het beter is om slechts een deel van hun kapitaalbehoefte met een banklening in te vullen. Dat maakt ze minder afhankelijk van hun bank en flexibeler in het grijpen van kansen op groei.

Particuliere beleggers die op zoek zijn naar een goed rendement en risicodiversificatie, kunnen hiervan profiteren door een groter deel van hun geld te steken in (equity) crowdfunding, te participeren in mkb-beleggingsfondsen of door rechtstreeks te beleggen in obligaties en aandelen van veelbelovende mkb-ondernemers en hun bedrijven.

Zo trekken beleggers en ondernemers samen de Nederlandse economie weer vlot. 

Adriaan Hendrikse is statutair directeur en mede-oprichter van NPEX, de online aandelenbeurs voor het MKB. Binnen Euronext heeft Hendrikse diverse functies binnen de juridische afdeling vervuld. Bij Euroclear Nederland heeft hij ad-interim de functie van hoofd juridische zaken bekleed. Vervolgens trad hij in dienst bij LCH Clearnet waar hij verantwoordelijk was voor de afwikkeling van de effectentransacties op de beurzen van Euronext Amsterdam en Euronext Brussel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

MKB

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

MKB-aandelen

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

MKB-obligatie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Participaties.nl

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Trotter

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Adriaan Hendrikse

Adriaan Hendrikse is statutair directeur en mede-oprichter van NPEX, de online aandelenbeurs voor het MKB. Binnen Euronext heeft Hendrikse diverse functies binnen de juridische afdeling vervuld. B...

Meer over Adriaan Hendrikse

Recente columns van Adriaan Hendrikse

  1. jul '14 Financieren is meer dan lenen
  2. jun '14 Ken de investeerder 1
  3. apr '14 Amerikaanse toestanden