Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Toch herfst

De handelssessie van gisteren kan worden omschreven als rustpauze in het proces, dat uiteindelijk moet resulteren in een serieuze test van de trendlijnen sinds maart. De richtpunten voor de Europese indices blijven na de sessie van gisteren onveranderd liggen op:

  • AEX: 326,50 en 323,
  • DAX: 3450,
  • Eurostoxx 50: 2520.

    Eén van de argumenten waarom wij onveranderd voorzichtig blijven opereren op de Europese aandelenmarkten zijn de goede technische vooruitzichten voor de alternatieve beleggingsinstru-menten.

    Vorige week keken we naar de euro-dollar (zie: Koersdoel 1,1625). Vandaag hebben we aandacht voor het goud.

    Goud: 375 dollar
    De goudprijs zit al geruime tijd in een opgaande beweging. Dit patroon van stijging is onveranderd in de grafiek te zien. Vanuit technisch oogpunt mag worden aangenomen dat het goud wederom aan de vooravond staat van een opleving, waarbij het waarschijnlijk is dat de prijs nieuwe toppen voor 2003 realiseert.

    Een aantal dagen geleden is de koers boven de top van eind mei uitgestegen. Sinds een aantal dagen vormt deze oude top nu een steun. In de periode waarin de oude top als steun is getest, kon de relevante indicator afkoelen. Onze verwachting is nu dat goud de oude top van mei gebruikt als springplank voor een verdere stijging naar 396 dollar.

    Dit koersdoel bepalen wij aan de hand van fibonacci-extensie. De daling in de maanden mei tot juli mag gezien worden als 61,8%-daling op de voorafgaande stijging van april tot mei. Eerder berekenden wij aan de hand van deze correctieve daling al een koersdoel van 368,60 dollar (zie Koersdoel 368,50 dollar).

    Nu dit koersdoel is gehaald, richten wij de blik op het volgende extensie-niveau.

    Total: 137,40
    In de tweede helft van augustus namen wij een aantal energiefondsen (Total, Eni en Koninklijke Olie) onder de loep met in ons achterhoofd de vraag, of deze fondsen geen stoom konden afblazen. Bekijken we de grafiek van Total een aantal weken later opnieuw, dan valt op dat het technische beeld inderdaad is verzwakt.

    De koersbeweging gedurende de achterliggende weken kan omschreven worden als een dubbele top formatie. Gisteren is de koers onder de neklijn van dit patroon gezakt. Deze daling impliceert tevens een daling onder de steunzone, die is gebaseerd op de vorige top van halverwege juni. Gelet op dit koerspatroon verwachten wij een verdere verzwakking.

    In onze update van halverwege augustus (Richtpunt 137,20 euro) bepaalden wij een koersniveau van 132 euro. Dit blijft vooralsnog het eerste richtpunt. Echter, een verdere daling naar 128,50 euro sluiten wij zeker niet uit.


    Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Fundamentele analyse
    Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacques Potuijt

    Technische Analyse
    Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Gökhan Erem & Geert Jan Nikken

    Forum
    Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

    Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Gökhan Erem & Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Investment Banking. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank, Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.

    Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

    Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Geert-Jan Nikken

    Auteur:

    Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

    Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

    1. TA: Adieu
    2. TA: Kou in de lucht
    3. TA: Verrassing

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.