Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Geen doorkopen aan

De bewegingen in de VS hebben er in de eerste twee uur van de handel toe geleid dat de onderkant van de middellange termijn neerwaartse trends getest zijn. De rest van de sessie bracht geen nieuw elan, omdat beleggers niet doorkochten na de positieve opening.

Gebrek aan zogenaamd doorkoopgedrag is wat de huidige beweging van de aandelenmarkten zwak maakt in de VS en Europa. In drie dagen handel zijn er per saldo misschien drie à vier spannende uren geweest, waarin de koersen een hoog tempo ontwikkelden.

Voor de AEX geldt dat er een aanval verwacht mag worden op de eerste intradag steunzone tussen de 287,5 en de 285. Indien het laatste niveau het begeeft, is de 280 het volgende richtpunt.

AEX, DAX en Eurostoxx 50
Dit gebrek aan stijgingsruimte wordt bevestigd, wanneer we de fondsen bekijken die deel uitmaken van de AEX. Daarbij zien we dat er op Heineken en Unilever na, die nog een euro of twee verwijderd zijn van hun dalingsweerstandslijn, het merendeel van de zwaargewichten inmiddels de weerstanden heeft bereikt.

Het risico daarentegen is gegroeid met gebrek aan vermogen om een trend te realiseren in de weg omhoog. Voor de DAX geldt dat de weerstanden niet zijn gebroken en dat bij een daling onder de 2700 de koersen onder de vorige bodem komen. Dit is een teken van zwakte, omdat in dat geval er geen positieve trendmatigheid te vinden is in de grafiek.

De Eurostoxx 50 toont een vergelijkbaar beeld, waarbij de toppen van begin februari niet geslecht zijn. In neerwaartse zin liggen er twee belangrijke aarzelingpunten: de eerste bevindt zich op de 2240 en de tweede ligt op 2220. Daaronder volgt binnen een aantal sessies waarschijnlijk een daling naar niveaus in de buurt van de 2100.

Euro-dollar en Bund future
Bevestiging van deze scenario’s vinden we terug in de grafieken van de euro-dollar en de Bund-future. Om te beginnen kijken we naar het valutapaar. Daarbij zien we dat voor de korte termijn de onderkant van de trading range van de euor-dollar op 106,50 het heeft gehouden en nu draaien de koersen weer noordwaarts.

Als we de grafiek van de Bund-future er bij nemen, dan zien we dat deze een test heeft laten zien van de vorige top op de 115,50. De future opent met een gap omhoog. Met in acht name van een stoploss op de 115,25 adviseren wij een hausse-positie in dit item met als koersdoel 116,25 in eerste instantie.

Voor de rest zijn vandaag een aantal fondsen in Nederland interessant, vanwege het nieuws dat naar buiten is gebracht. Het gaat hierbij om Van der Moolen, ASML en ASMI.

Van der Moolen: 12,40 euro
Een neerwaartse trend is een neerwaartse trend. Dat blijft ook zo, zolang die trend niet wordt gebroken. Dit is het verhaal van Van der Moolen; meer valt er gewoonweg niet van te maken. Met handhaving van een stoploss op de 13,25 euro, waar de trend zich op dit moment bevindt, geven wij een koersdoel af van 10 euro.

ASML: 7,25 euro
Ondanks dat de stijging van de afgelopen dagen de neergaande trend beschadigd heeft, kan nog steeds niet gesproken worden van serieuze opwaartse koerspotentie van ASML. De definitie van de neerwaartse trend is namelijk nog steeds van toepassing en deze duidt op lagere toppen en lagere bodems.

De zone 7,60 tot 7,90 euro vormt een hindernis en bij het ontbreken van een opgaande trend ontbeert het fonds de kracht om een sprong boven deze weerstand te wagen. Het risico is inmiddels toegenomen, want de vorige bodem bevindt zich op 6,42 euro. Onder dat niveau komt het eerder afgegeven koersdoel van 5,15 euro weer in beeld.

ASMI: 10,95 euro
Een bevestiging van het negatieve beeld van ASML wordt gevonden in de grafiek van de sectorgenoot ASMI. Gisteren is een poging gedaan om de trend te breken, wat net niet is gelukt. Vervolgens kiezen de koersen weer de zuidwaartse richting en er volgt nu een aanval op de 9,90 euro. Overbodig op te meren dat het hier een neerwaartse trend betreft.

Dat betekent dat na de realisatie van een lagere top een poging tot vorming van een lagere bodem volgt. Houd er daarbij rekening mee dat de koersen kunnen dalen onder de vorige bodem, dat als richtpunt de zone heeft tussen 7,25 euro en 6,40 euro. Tot slot: zowel ASML als ASMI tonen eenzelfde grafiek als de Soxx, de sectorindex.


Fundamentele analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacques Potuijt

Technische Analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Gökhan Erem & Geert Jan Nikken

Forum
Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Gökhan Erem & Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Investment Banking. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank, Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

  1. apr '07 TA: Adieu 168
  2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
  3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links