Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Op en neer

De Europese beurzen krabbelen voorzichtig op van de klap van dinsdag. Wederom valt op dat het herstel langzaam en moeilijk verloopt. Het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn, voordat de beren opnieuw toeslaan en de koers van de AEX onder de zone 283 tot 280 duwen.

In het eerste uur van de handel is de AEX opgeklommen tot de eerste horizontale weerstand rond 293. Wij denken dat het opwaartse potentieel van de index met deze stijging voor het grootste deel is verbruikt.

Naar het weekend toe verwachten we weer een daling van de Amsterdamse index naar de genoemde zone 283 tot 280. Weten de stieren de koers daarentegen boven 293 te brengen, dan kan de AEX opleven tot 298.

DAX en Eurostoxx 50
Het koersverloop van de DAX toont ons dat zelfs als de AEX de 293 weet te overwinnen, er geen bevestiging van de stijging te vinden is, zolang de koersen in Duitsland niet boven de 2740 uitbreken. Deze voormalige top is de weerstand waar onze oosterburen duidelijk moeite mee hebben. Het verkoopadvies blijft daarom onveranderd van kracht.

De Eurostoxx 50 ten slotte kent eenzelfde barrière op de 2250. De kans dat dit weerstandsniveau breekt, achten wij klein. Wij adviseren u te verkopen met handhaving van een stoploss op de 2250.

Vivendi Universal: 14,90 euro
De daling van Vivendi Universal in de afgelopen weken resulteerde gisteren in een koers onder 14,65 euro. Eind januari (zie: Zwak, lager en dalen) beloofden we om met een technische update te komen, wanneer de koers onder dit steunniveau zakte. Vandaar dat we vandaag opnieuw onze aandacht vestigen op Vivendi Universal.

Bekijken we de grafiek, dan wordt direct duidelijk waarom het niveau van 14,65 euro belangrijk is. Sinds juli vorig jaar beweegt de koers zich in een brede, zijwaartse beweging. Deze kan globaal verdeeld worden in twee kleinere, zijwaartse bewegingen. De scheidslijn van deze twee bewegingen wordt bepaald door het genoemde niveau van 14,65 euro.

Sinds eind november beweegt de koers zich in de bovenste helft van de brede, zijwaartse beweging. Nu het niveau van de scheidslijn onder druk komt te staan, verwachten we dat de koers terugvalt in de onderste helft van de beweging. Dit impliceert dat de verzwakking van de afgelopen weken waarschijnlijk een vervolg krijgt naar de horizontale steun op 10,90 euro.

TPG: 14,08 euro
De zwakte in TPG houdt onveranderd aan. In de langere termijn grafiek valt een duidelijke neerwaartse trend te ontdekken. Binnen deze beweging heeft TPG in de afgelopen weken een koersverloop laten zien, dat duidt op verdere zwakte in de komende weken. De beweging waaraan we refereren, is de breuk van de vorige bodem rond 14,75 euro.

Daarna volgde een test van deze oude bodem als nieuwe weerstand. Binnen de langere termijn beweging verwachten we dat de koers opnieuw een significant lagere bodem realiseert. Richtpunt voor deze zwakte is in eerste instantie 11,85 euro.


Fundamentele analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Jacqes Potuijt

Technische Analyse
Bezoek de Eurostoxx 50-sectie van Gökhan Erem & Geert Jan Nikken

Forum
Discussieer mee op het Eurostoxx 50 Forum

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Gökhan Erem & Geert Jan Nikken zijn technische analisten bij Fortis Bank Investment Banking. Zij schrijven hun columns op persoonlijke titel. Fortis Bank, Erem en Nikken handelen en beleggen in verschillende financiële producten. Posities kunnen elk moment veranderen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op erem.nikken@iex.nl.

Bekijk ook de commentaren van alle AEX-fondsen en de begrippenlijst in de speciale TA-sectie. Stel bovendien zelf vragen.

Geert-Jan Nikken is senior technisch analist. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel en hij belegt niet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Geert-Jan Nikken

Geert-Jan Nikken is dé technisch analist van IEX.nl. Gevraagd en ongevraagd levert hij zijn commentaar bij koersontwikkelingen aan de hand van grafieken. Nikken begon als trainee bij ABN Amro. Samen met zijn collega Gökhan Erem, met wie hij jaren een onafscheidelijk duo vormde, maakte hij de overstap naar Generale Bank om...

Meer over Geert-Jan Nikken

Recente artikelen van Geert-Jan Nikken

 1. apr '07 TA: Adieu 168
 2. mrt '07 TA: Kou in de lucht 280
 3. mrt '07 TA: Verrassing 271

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. PostNL Koninklijke 4,590 14:24
  +0,004
  +0,09%
 2. Vivendi 28,650 14:24
  +0,150
  +0,53%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links