Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Snelle groei duurzame energie verwacht

Trend: Duurzame Energie
Medische Apparaten
-16,40% *

Het onderwerp duurzame energie – zonne-, wind-, en waterkrachtenergie en tweede generatie biobrandstoffen – staat natuurlijk mondiaal al een tijd op de agenda. Logisch, iedereen is voor een wereld die schoner wordt, een wereld met minder CO2-uitstoot.

Vooral de situatie in Europa is interessant. Dit vanwege de keiharde doelstellingen die binnen de Europese Unie in het beleidsplan Europa 2020 zijn afgesproken. Die doelstelling is een duurzaam aandeel van 20% in de totale energieconsumptie in het jaar 2020 en 27% in 2030.

Volgens de prognoses is het nu binnen de EU 15,7%. Overigens heeft ieder EU-land andere doelstellingen, maar voor de EU als geheel moet het in 2020 op 20% uitkomen. Wereldwijd doet Europa het wat duurzame ofwel hernieuwbare energie trouwens goed.

Zeker in vergelijking met landen als China en de Verenigde Staten. Overigens stelt de Amerikaanse zakenbank Citibank in een recent rapport dat duurzame energie mondiaal door voortdurende innovatie en verlaging van de kostprijs veel harder zal groeien dan de toch al forse prognoses van het Internationaal Energie Agentschap.

Forse investeringen

Nederland behoort nu binnen de EU nog tot de landen die het slechtst presteren op het gebied van duurzame energie: 5,6% vorig jaar (de doelstelling voor ons land is 14% in 2020). Europa als geheel gaat het gestelde doel van 20% duurzame energie in 2020 wel halen, is de verwachting.

Maar er zijn de komende jaren forse investeringen nodig om die doelstellingen te behalen.

Ondernemingen

Dat zal zeer waarschijnlijk bedrijven die binnen deze sector werkzaam zijn geen windeieren leggen. Interessante Europese ondernemingen zijn onder meer:

  • Gamesa, een Spaanse producent van windturbines en tevens een ontwikkelaar en uitbater van windmolenparken. Dit aandeel boekt over de laatste twaalf maanden en koerswinst van 38%.
  • Het bekende Deense bedrijf Vestas, dat windturbines maakt, boekte over die periode een plus van 97%.
  • Het Duitse Verbio Vereinigte BioEnergie, dat actief is in de productie van biobrandstoffen, boekte in die periode zelfs een onwaarschijnlijke koersplus van 256%.

Sowieso doen de ondernemingen die echt pure players in duurzame energie zijn het overwegend goed qua koersprestaties. Maar het kan natuurlijk niet overal hosanna zijn. Zo verliest het Franse Albioma, dat actief is in de productie van biobrandstoffen, 9% over twaalf maanden.

Constructief

Beleggers die willen inspelen op deze leuke, interessante en constructieve trend kunnen dat doen via Trend Invest. Trend Invest heeft de Trend Duurzame Energie, met zestien toonaangevende Europese aandelen.

Meer Beleggingsideeën van Trend Invest

Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.


Alle informatie van Trend Invest over rendementen, kosten en risico’s vindt u op de website. Trend Invest is als beleggingsonderneming geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam.


Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links