Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Beleggen met je lijfrente

Beleggen met je lijfrente

Jaarlijks krijgen zo’n 80.000 Nederlanders bericht van hun verzekeraar dat hun opgebouwde lijfrentekapitaal vrijkomt. Dit gebeurt vaak als de AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt.

In de meeste gevallen moet met het kapitaal dat vrijkomt een uitkerende lijfrente worden gekocht. Dit geldt als een aanvulling op de AOW en het bedrijfspensioen.

Rente of beleggen

Bijna altijd wordt het vrijgekomen kapitaal op rente geparkeerd. Met de verzekeraar spreek je een looptijd af (minimaal 5 jaar). Vervolgens laat de verzekeraar weten hoe hoog de uitkering zal zijn.

Maar je kunt je natuurlijk wel afvragen of dit, gezien de lage rente van tegenwoordig, nog wel aantrekkelijk is. De overheid ziet dat ook. Daarom mag je beleggen met je lijfrentekapitaal. En dat biedt een mooi perspectief. Het historisch rendement van bijvoorbeeld aandelenbeleggingen ligt een stuk hoger dan de huidige rentetarieven. Dat biedt dus uitzicht op meer lijfrente.

Beleggingsvariant

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat in de beleggingsvariant de uitkeringen variabel zullen zijn. Gaat het goed met de beleggingen, dan zullen de uitkeringen stijgen. Gaat het wat minder op de beurs, dan kan de waarde van de uitkering ook dalen.

Voor mensen die niet in de positie verkeren dat ze dit risico kunnen dragen is de beleggingsvariant niet aan te bevelen. Maar verkeer je in de luxe positie dat je je dit risico kunt permitteren, dan is het zeker het overwegen waard.

Bereken het zelf

Er zijn nog weinig aanbieders die de beleggingsvariant al aanbieden. Een van de partijen waar (door)beleggen met je lijfrente kan is JOUW.

Op de website van JOUW staat een handig tooltje waarmee de hoogte van de verwachte lijfrente-uitkeringen, bij verschillende beleggingsprofielen, eenvoudig kan worden berekend. Meer informatie vind je hier.


* Voor JOUW Lijfrente is een essentiële-informatiedocument opgesteld, welke je hier kan downloaden. Aangezien JOUW Lijfrente meerdere beleggingsopties kent, kun je aanvullend op het essentiële-informatiedocument hier tevens het prospectus en de essentiële beleggersinformatie-documenten van de beleggingsfondsen downloaden. Deze documenten bezitten informatie over het product, de kosten en de risico’s. Vraag erom en lees deze documenten voordat je het product koopt. Voor uitleg over de risicometer kan je hier terecht.

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Belangrijk om te weten is dat de uitkeringen bij JOUW Lijfrente variabel zijn, afhankelijk van het beursklimaat. De uitkeringen bij de verzekeraars zijn vast. Voor mensen die financieel afhankelijk zijn van het aanvullende pensioen is JOUW Lijfrente dan ook niet geschikt. Echter, als je in de positie verkeert dat je het risico van variabele uitkeringen kunt dragen, dan biedt JOUW Lijfrente een zeer interessant alternatief.


Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de IEX-redactie om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meer over JOUW Pensioen ›

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

  1. AEGON uit de startblokken 02 aug
  2. Stagnerende groei noopt Netflix tot aanboren nieuwe markt 29 jul
  3. Volkswagen wil brandstofmotoren en bijbehorende emissieschandalen voorgoed achter zich laten 13 jul
  4. Fisher Investments Nederland: weinig voortekenen van een bearmarkt 12 jul
  5. Inflatie? Tijd voor waakzaamheid, te vroeg voor bezorgdheid 12 jul

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links