Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Olieprijs spuit omhoog

Olieprijs spuit omhoog

De afgelopen jaren stond de vraag naar olie door verschillende factoren onder druk. Sinds november vorig jaar zit de olieprijs in een opgaande lijn en begin maart tikte deze een niveau aan dat lange tijd niet meer was gezien. Kan de olieprijs verder stijgen of lijkt de piek voorlopig bereikt?

Begin 2020 kwam de olieprijs onder druk te staan door een olieconflict tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Het conflict leidde ertoe dat Saoedi-Arabië besloot om de productie significant op te schroeven en de prijzen van zijn olie te verlagen. Vervolgens sloeg in maart van datzelfde jaar het coronavirus wereldwijd om zich heen, waardoor de vraag naar olie hard onderuit ging.

Om de olieprijs te ondersteunen kondigden oliekartel OPEC en zijn bondgenoten vorig jaar aan de olieproductie te beperken. Deze productiebeperkingen worden nog altijd in stand gehouden. Begin maart van dit jaar besloten de grote olieproducerende landen hun productie nog langer te beperken, wat voor veel marktkenners een verrassing was en leidde tot een flinke stijging van de olieprijs. Deze opwaartse beweging kreeg een extra impuls nadat Jemenitische rebellen meerdere droneaanvallen deden op diverse olie-installaties in Saoedi-Arabië.

De ontwikkelingen leidden ertoe dat de prijs voor een vat Brent-olie maandag 8 maart 2021 boven de $71 stond. Dit niveau werd voor het laatst in mei 2019 aangetikt. De prijs voor een vat WTI-olie bedroeg diezelfde dag $67,93, wat het hoogste niveau sinds oktober 2018 betekende.

Tekort op de loer

Twee flinke olieprijsdalingen in de afgelopen tien jaar hebben ertoe geleid dat er minder geïnvesteerd is in de verkenning en onderzoek naar nieuwe oliebronnen. Volgens oliemaatschappijen kan dit leiden tot een groot tekort. Zo schetst Total de verwachting dat de wereld over vijf jaar 10 miljoen olievaten per dag meer nodig heeft dan nu het geval is. Daarnaast stelde het American Petroleum Institute dat minder investeringen en een natuurlijke daling van het aanbod volgend jaar leiden tot een olietekort. Dankzij de wereldwijde vaccinatieprogramma’s worden lockdownmaatregelen mogelijk langzaamaan afgebouwd, wat de vraag naar olie mogelijk kan stimuleren.

Tegelijkertijd moet afgewacht worden welke impact de transitie naar duurzame energiebronnen gaat hebben op de vraag naar olie. Als de olieprijs voorlopig hoog blijft, kan dit mogelijk leiden tot een afnemende vraag. Een hoge olieprijs is namelijk ongunstig voor olie-importerende landen als China en India. Daarnaast kan een hogere olieprijs voor extra inflatiedruk zorgen op economieën, doordat veel goederen en diensten duurder worden, wat weer nadelig kan zijn voor de vraag. Verder kan het huidige olieprijspeil ertoe leiden dat andere landen hun productie weer opvoeren. Zo is een olieprijs van $60 per vat voor de meeste producenten van Amerikaanse schalieolie winstgevend. De Verenigde Staten staan buiten het olieakkoord van de OPEC+ en zijn daardoor niet gebonden aan de productiebeperkingen.

De toekomstige olieprijs is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel-producten op Brent-olie zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Brent-olie

Brent BEST Turbo Long
Brent BEST Turbo Long
Brent BEST Turbo Short
Brent BEST Turbo Short

Ontdek Vontobels productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL/Home.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

 

Trending

    Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
    #/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare