Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Druk vanuit overheden deert Facebook vooralsnog niet

Investeringsidee: Druk vanuit overheden deert Facebook vooralsnog niet

Technologiegigant Facebook zette over het tweede kwartaal van dit jaar wederom sterke groeicijfers neer. Zowel het aantal gebruikers als de advertentie-inkomsten lieten ten opzichte van een jaar eerder een significante stijging zien.

Van het covid-19-virus lijkt Facebook vooralsnog weinig last te hebben. Wel neemt de kritiek vanuit overheden toe over de alsmaar groeiende macht van Facebook en andere grote techbedrijven. 

Op 30 juli presenteerde Facebook zijn tweedekwartaalcijfers, waaruit bleek dat het Amerikaanse technologiebedrijf ondanks de bijzondere omstandigheden sterk blijft doorgroeien. Zo steeg de totale omzet op jaarbasis met 11 procent naar 18.687 miljard dollar. Hiervan was 18,321 miljard dollar afkomstig uit advertentie-inkomsten. De winst kwam op jaarbasis 98 procent hoger uit op 5,178 miljard dollar en dit resulteerde voor de aandeelhouders in een winst per aandeel van 1,80 dollar. Het aantal dagelijks actieve gebruikers nam toe met 12 procent naar in totaal 1,79 miljard. Dit aantal omvat naast Facebook ook de gebruikers van Instagram en WhatsApp.

Toekomstige groei veiligstellen

Op 29 oktober presenteerde Facebook zijn resultaten over het derde kwartaal. Het bedrijf verwachtte een vergelijkbaar resultaat met het tweede kwartaal. Op korte termijn lijkt er dus weinig verandering te komen in de groeicijfers van Facebook. Voor de lange termijn is het echter de vraag hoe de tech-gigant zijn groeicijfers in stand gaat houden. Facebook bedient inmiddels 40 procent van de totale wereldbevolking met zijn diensten en marktkenners verwachten daarom binnen enkele jaren een groeistagnatie van het aantal gebruikers van het socialmediaplatform.

Voor de komende vijf jaar verwacht onderzoeksbureau eMarketer dat de markt voor digitale advertenties zal groeien naar 517 miljard dollar in 2023, waardoor de omzetrek er voor Facebook nog niet uit lijkt te zijn. Het blijft natuurlijk afwachten hoe de omzetgroei van Facebook zich in de komende jaren daadwerkelijk zal ontwikkelen.

Inmiddels heeft Facebook wel een nieuwe groeimarkt aangeboord, door meer in te zetten op diensten via hardware. Een goed voorbeeld hiervan is de Oculus Rift, een Virtual Reality-bril. Op dit moment haalt de tech-gigant een zeer klein deel van zijn omzet uit virtual reality-producten, maar over het afgelopen kwartaal steeg de omzet van dit segment op jaarbasis met circa 40 procent.

Te machtig

Een mogelijk risico voor Facebook ligt momenteel vooral rondom de antitrustwetgeving. Uit het recent gepubliceerde antitrustreport blijkt dat Facebook, Amazon, Google en Apple teveel macht hebben over de Amerikaanse internetmarkt. Er wordt zelfs gesproken van een monopoliepositie zonder enige vorm van gezonde concurrentie. In het onderzoek wordt daarom aanbevolen om de bovengenoemde tech-bedrijven op te splitsen, zodat er weer meer marktwerking ontstaat.

Ook de Europese Commissie werkt aan een strenger beleid om de machtspositie van bedrijven zoals Facebook in te perken. Dit beleid zou onder andere moeten zorgen voor meer transparantie en de mogelijkheid voor toetredingen van kleinere concurrenten op de Europese internetmarkt.

Koersontwikkeling

Na de bekendmaking van het strengere Europese beleid begin september daalde de aandelenkoers van Facebook. Sindsdien herstelde het aandeel weer op de beurs en staat nu (30.10.2020) op 262,30 dollar. Daarmee staat het aandeel bijna 40% hoger dan een jaar eerder.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel producten op Facebook zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Facebook

FB BEST Turbo Long
FB BEST Turbo Long
FB BEST Turbo Short
FB BEST Turbo Short

Ontdek Vontobels productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL/Home.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Meer over Bank Vontobel Europe AG ›
  1. Beleggingsidee: ArcelorMittal 08:00
  2. label connect Value, Microcaps, Verenigd Koninkrijk: Do or Don't? 24 nov
  3. Peloton Interactive profiteert van sluiting Amerikaanse sportscholen 24 nov
  4. Nikkei in correctie 23 nov
  5. Waarom Fisher Investments Nederland gelooft dat monetaire verruiming meer kwaad dan goed doet 23 nov
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare