Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Adyen

Investeringsidee: Adyen

Adyen behoort tot een van de grootste betaalbedrijven ter wereld en promoveerde eerder dit jaar naar de AEX-index. Wel moet Adyen het hoofd bieden aan de veranderende marktomstandigheden.

De afgelopen jaren is de markt voor online betaaldiensten sterk gegroeid. Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat de sector over heel 2017 de jaaromzet met 11 procent zag stijgen tot 1900 miljard dollar. Het onderzoeksbureau verwacht dat in 2023 de jaaromzet mogelijk zal zijn opgelopen tot 3000 miljard dollar.

Fintech naar de beurs

In plaats van dat grootbanken in deze sector de boventoon voeren zijn het vooral fintechbedrijven die de afgelopen jaren een sterke positie hebben verworven.

Inmiddels lijkt de betaalmarkt zich te consolideren. Zo nam ING in 2018 het Nederlandse betaalbedrijf PayVision over en werd in datzelfde jaar iZettle ingelijfd door PayPal voor 2,2 miljard dollar. Halverwege maart van dit jaar nam Fidelity National Information Services (FIS) voor 43 miljard dollar sectorgenoot Worldpay over.

Verder maakt het Italiaanse Nexi zich op voor een beursgang, waarmee het naar verluidt 8 miljard euro op wil halen. Het Amerikaanse Stripe heeft naar eigen zeggen nog geen plannen voor een beursgang. Het Nederlandse Adyen behoort in deze sector tot een van de marktleiders en ging in juni 2018 naar de beurs tegen een introductiekoers van 240 euro per aandeel.

Promotie naar de AEX

In de maanden daarna steeg de koers van het aandeel tot boven de 758 euro in september, maar eind 2018 was daar nog maar 411 euro van over. De afgelopen maanden heeft de koers zich weer hersteld en staat deze op het moment van schrijven op 692 euro. Mede als gevolg van de gestegen beurswaarde is Adyen in maart tijdens de herweging van de Amsterdamse beurs gepromoveerd naar de AEX-index. 

Bedrijven die onder meer gebruikmaken van Adyen zijn eBay, Spotify, Facebook en Uber. Laatstgenoemde ontving recent een betaallicentie van De Nederlandsche Bank. Daardoor mag de Amerikaanse taxidienst in heel Europa zelf betalingen gaan verwerken.

Nieuwe concurrenten

Analisten denken dat andere klanten van Adyen het voorbeeld van Uber kunnen volgen en op deze manier mogelijk een concurrent kunnen worden voor het betaalbedrijf. Afgewacht moet worden hoe deze klanten van Adyen hun betaallicenties in de toekomst gaan inzetten en welke gevolgen dit gaat hebben voor Adyen.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Vontobel producten op Adyen zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee Adyen

Ontdek Vontobels productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.