Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Aegon

Investeringsidee: Aegon

Aegon kijkt terug op een enigszins moeizaam eerste halfjaar, waarin de kapitaalbuffer van de Nederlandse activiteiten sterk afnam. Om te proberen het tij te keren heeft Aegon een nieuwe topman aangetrokken. Is dit voldoende om het beleggersvertrouwen te herstellen?

Aegon zag over de eerste zes maanden van dit jaar de nettowinst op jaarbasis toenemen van 491 miljoen euro naar 618 miljoen euro. Dit was mede te danken aan hogere beleggingswinsten van 275 miljoen en lagere kosten. Wel daalde het onderliggende resultaat met 5 procent naar ruim 1 miljard euro.

De solvabiliteitratio van Aegon kwam met 197 procent aan de bovenkant van de beoogde bandbreedte uit. Deze relatief sterke solvabiliteitspositie dankt Aegon aan zijn renterisicoafdekkingsprogramma, waardoor de verzekeraar zich nog enigszins kan wapenen tegen de dalende marktrentes. Zo steeg de genormaliseerde kapitaalgeneratie naar 714 miljoen euro. Mede door een sterke kapitaalpositie verhoogt Aegon het interim dividend met 7 procent tot 0,15 euro per aandeel.

Gedaalde kapitaalbuffers

Beleggers schrokken echter van de kapitaalbuffers van Aegon Nederland, die in het eerste halfjaar zijn gedaald van 190 tot 152 procent. Aegon hanteert zelf een ondergrens van 155 procent.

Als belangrijkste oorzaak voor de gedaalde kapitaalbuffers wijst Aegon op het ongunstige renteklimaat. Aegon Nederland belegt polissen voor circa 50 procent in Nederlandse hypotheken. Doordat de marktrentes harder dalen dan de rentes op hypotheken komen de buffers onder druk te staan. Aegon overweegt de verkoop van een deel van de levensverzekeringenportefeuille om de kapitaalbuffers weer enigszins te herstellen.

Nieuw management

Enkele dagen voor de presentatie van de halfjaarcijfers door Aegon maakte de huidige topman Alex Wynaendts zijn nieuwe opvolger bekend. Lard Friese neemt per 1 maart 2020 het stokje over van Wynaendts.

Friese komt over van NN Group, waar hij sinds 2014 leiding aan gaf. De nieuwe topman is een oude bekende. Hij was tussen 1993 en 2003 ook al werkzaam bij Aegon. Wynaendts blijft tot en met eind september 2020 aan als adviseur bij Aegon.

Verder werd halverwege augustus ook bekendgemaakt dat Aegon Bank en dochterbedrijf Knab per 1 oktober verdergaan onder de naam Knab. De nieuwe combinatie komt onder leiding te staan van Nadine Klokke, die overkomt van ING. Zij volgt daarmee Eric Rutten op. Volgens Aegon is de samenvoeging van beide banken vooral een strategische keuze.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan een aantal politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobelproducten op Aegon zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Aegon

Aegon BEST Turbo Long
Aegon BEST Turbo Long
Aegon BEST Turbo Short
Aegon BEST Turbo Short

Ontdek Vontobels productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare