Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label
Investeringsidee: Aegon

Investeringsidee: Aegon

Begin augustus behandelden wij Aegon's bedrijfsmodel, dat bestaat uit vier pilaren: klanten, verkoop & distributie, betaalfase en uitbetalingsfase. Daarbij werd erop gewezen dat beleggers moesten letten op de ontwikkelingen van Aegon's Solvency II-ratio. De derdekwartaalcijfers die de verzekeraar onlangs presenteerde geven hier meer zicht op.

Verbeterde solvabiliteit

Begin november wist Aegon de markt met zijn derdekwartaalcijfers positief te verrassen, vooral ook door de verbeterde solvabiliteit. Begin dit jaar moest Aegon de Solvency II-ratio voor heel 2016 nog verlagen naar 157%, om op deze manier een risicomarge voor kosteninflatie toe te voegen. Daarnaast waren analisten bezorgd over de solvabiliteit van Aegon Nederland, die ultimo 2016 op 141% stond.  

Aegon wist de Solvency II-ratio eerder dit jaar dankzij een kapitaalinjectie al te verhogen naar 185%. Dankzij gunstige markteffecten en de verkoop van onder meer een annuïteitenportefeuille in het Verenigd Koninkrijk steeg deze het afgelopen kwartaal naar 195%, terwijl voor Aegon Nederland de ratio verbeterde naar 190%.

Verder zag Aegon het onderliggende resultaat het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 20% stijgen tot €556 miljoen, terwijl de nettowinst toenam met 31% tot €469 miljoen. Beide resultaten waren beter dan waar analisten op rekenden en volgens de verzekeraar te danken aan onder andere een positieve herwaardering van Amerikaans en Nederlands vastgoed.

Positief was ook dat Aegon de brutostortingen op jaarbasis zag toenemen met 65% tot €41 miljard. Wel daalde de verkoop van nieuwe levensverzekeringen met 8% naar €202 miljoen en de verkoop van schade- en aanvullende ziektekostenverzekeringen nam op jaarbasis met 17% af tot €180 miljoen.

Geduld

Vanwege de sterke kapitaalpositie houdt Aegon vast aan zijn doelstelling om in de periode tussen 2016 tot 2018 €2,1 miljard terug te geven aan aandeelhouders. Verwacht wordt dat de Solvency II-ratio verder zal verbeteren door de afronding van de verkoop van Unirobe Meeùs Group aan Aon Nederland voor €295 miljoen, wat Aegon een boekwinst oplevert van €180 miljoen.

Afgewacht moet worden of Aegon slaagt in het realiseren van de eigen doelstellingen. Beleggers zullen hiervoor geduld moeten hebben, want de verzekeraar heeft aangegeven vanaf volgend jaar geen kwartaalcijfers meer te publiceren en ook geen tussentijdse updates. De markt is vanaf dan aangewezen op de publicatie van halfjaar- en jaarcijfers door Aegon.

De koers van Aegon is sinds ons laatste artikel begin augustus met bijna 9% opgelopen tot €5,17 (eind november 2017). Het hoogste koersniveau over de afgelopen maanden bedraagt €5,49, terwijl de koers een voorlopig dieptepunt in deze periode bereikte van €4,26. De koers-winstverhouding bedraagt 6,2 en het dividendrendement 5%.

Vontobel producten op Aegon zijn verkrijgbaar bij DEGIRO, Lynx en Interactive Brokers.

Investeringsidee Aegon

Ontdek Vontobel's productaanbod op www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.