Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: ING

Investeringsidee: ING

Nog niet zo heel lang geleden verkeerde ING in zwaar weer. De kredietcrisis brak uit en de bank moest uiteindelijk worden gered door de Nederlandse overheid. Inmiddels lijkt ING er financieel weer bovenop te zijn, iets wat weerspiegeld wordt in het koersverloop van het aandeel.

Met het uitbreken van de financiële crisis in 2008 werd ING hard getroffen en ontving het eind 2008 10 miljard euro aan overheidssteun. Al snel bleek dit echter niet voldoende en nam de staat een merendeel van het risico op een pakket Amerikaanse hypotheken over.

De Europese Commissie stelde echter wel harde eisen aan deze staatssteun, waaronder het splitsen van de bank- en verzekeringstak van ING. Drie jaar geleden markeerde dan ook het einde van een tijdperk. ING splitste zijn verzekeringsdochter Nationale-Nederlanden af, die vervolgens direct werd omgedoopt tot NN Group en naar de beurs van Amsterdam gebracht.

Eerstekwartaalcijfers

Inmiddels lijkt ING er financieel beter voor te staan getuige de eerstekwartaalcijfers die begin mei werden gepresenteerd. De bank zag het onderliggend resultaat voor belastingen op jaarbasis met 39,9% verbeteren tot 1,65 miljard euro, wat vooral te danken was aan hogere inkomsten uit de dienstverlening aan grootzakelijke klanten. Daarnaast steeg de kredietportefeuille op jaarbasis met 5,7 miljard euro, terwijl de spaartegoeden toenamen met 6,7 miljard euro.

Wel zag ING op jaarbasis de nettowinst op jaarbasis met 9,1% dalen tot 1,14 miljard euro. Volgens de bank was dit vooral het gevolg van een lastige vergelijkingsbasis. In het eerste kwartaal van 2016 schreef ING namelijk een eenmalige boekwinst van 506 miljoen euro in de boeken op de verkoop van NN Group-aandelen.

Analisten waren vooral positief verrast door de gerealiseerde kostenbesparingen door ING. De bank wist de kosten op jaarbasis stabiel te houden, terwijl er op kwartaalbasis zelfs sprake was van een daling van 1,1%.

Basel

De afgelopen jaren ondervond ING hinder van de opgelegde liquiditeitseisen. In maart 2011 stelde de bank nog dat de nieuwe Basel III-regels zo streng waren dat de marges bij ING onder druk zouden worden gezet. Zo zou de core tier-1 ratio van ING 130 basispunten lager uitkomen op 8,3%.

In oktober 2015 rekenden analisten vervolgens voor dat Basel IV, de opvolger van de Basel III, ING zelfs 2,5 miljard euro aan kapitaal zou kunnen kosten. Voorlopig zijn de nieuwe regels al meerdere keren uitgesteld omdat Europa en de Verenigde Staten het nog niet eens zijn over de ruimte die banken krijgen om zelf hun risico’s te wegen.

Het Bazels Comité voor Bankentoezicht lijkt de sector inmiddels wel een handreiking te hebben gedaan, waardoor de kapitaalimpact voor banken fors lager kan uitvallen. Het blijft echter afwachten hoe de wereldwijde economie zich zal ontwikkelen en hoe de nieuwe Basel-regels er uiteindelijk uit komen te zien.

In aanloop naar de presentatie van de eerstekwartaalcijfers steeg de koers van ING richting een all-time high, maar liet daarna een daling zien. Ten opzichte van een jaar geleden staat de koers van het aandeel echter nog altijd ruim 50% hoger.

De producten zijn verhandelbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: ING

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links