Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Bitcoin is here to stay, en dit is waarom

Bitcoin is here to stay, en dit is waarom

De goedkeuring van de Amerikaanse spot bitcoin-ETF’s door de Amerikaanse toezichthouder markeert de acceptatie en volwassenwording van bitcoin als nieuwe, zelfstandige beleggingscategorie. Het laat zien dat grote financiële instituties en de autoriteiten bitcoin serieus nemen: bitcoin is here to stay.

Wat maakt bitcoin zo uniek? En waarom doe je er goed aan bitcoin op te nemen in je portefeuille? Dat lees je in dit artikel.

Bitcoin is de meest ontwrichtende technologie van de 21e eeuw

Bitcoin is niet zomaar een digitale munt. Bitcoin is een wereldwijd, decentraal en open netwerk. De achterliggende technologie maakt digitale eigendomsoverdracht mogelijk, op een manier zoals dat nog niet eerder kon. In een wereld waarin alles digitaliseert, is dat een belangrijke ontwikkeling.

Ga maar eens na. We streamen onze muziek, series en films. Streamingdiensten hebben klassieke cd’s en dvd’s vervangen. Google Maps maakt de routekaart overbodig en Wikipedia is de nieuwe encyclopedie.

Het digitaliseren van geld bleek niet zo eenvoudig. Bij het versturen van een digitaal bestand, zoals een foto, krijgt de ontvanger een kopie van het bestand. De vermenigvuldiging van het bestand is prima bij een foto, maar voor het versturen van geld is dat een probleem.

Bitcoin maakt het mogelijk om iets digitaals van de ene persoon naar de ander te versturen, zonder dat een centrale partij de boekhouding of administratie bijhoudt.

Bitcoin is ‘het digitale goud’

Bitcoin vormt een alternatief voor het traditionele centrale financiële systeem. Het is digitaal en soeverein geld; bitcoin bestaat onafhankelijk van de inspanningen van een overheid, een centrale bank of een commercieel bedrijf.

De regels van bitcoin staan vast in de code. Daarin staat bijvoorbeeld dat er maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop kunnen komen.

De macht ligt bij de gebruikers die er als collectief voor zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. Er is geen centrale partij die de spelregels van bitcoin kan wijzigen, zoals het vergroten van de maximale hoeveelheid. Dat maakt bitcoin schaars en vergelijkbaar met grond, vastgoed en goud.

De kracht van bitcoin zit in de volgende unieke eigenschappen:

  • Bitcoin is open: iedereen kan meedoen zonder dat je daarvoor toestemming hoeft te hebben.
  • Bitcoin is wereldwijd: het netwerk doorkruist landsgrenzen, is nergens gevestigd en heeft geen fysieke locatie.
  • Bitcoin is neutraal: het systeem heeft geen politieke of religieuze voorkeur en heeft geen mening over hoe, wanneer en waar je jouw geld besteedt.
  • Bitcoin is censuurbestendig: niemand kan transacties tegenhouden of terugdraaien en het netwerk kan niet worden uitgeschakeld.
  • Bitcoin is openbaar: iedereen kan het systeem controleren om te zien of alle regels worden gevolgd door de gebruikers van bitcoin.

Bitcoin als onderdeel van een gespreide portefeuille

De unieke eigenschappen van bitcoin maken het fundamenteel anders dan andere assets. Bitcoin is een nieuwe beleggingscategorie waarmee je een extra optie toevoegt aan je beleggingsportefeuille.

Onderzoek van vermogensbeheerder ARK Invest laat zien dat bitcoin een belangrijke rol speelt bij het maximaliseren van rendement als dit voor risico wordt gecorrigeerd. De ideale hoeveelheid bitcoin in een beleggersportefeuille volgens ARK? Gemiddeld 4,8% in de afgelopen 5 jaar. Voor alleen 2023 was het ideale deel bitcoin maar liefst 19,4%.

Goedkeuring Amerikaanse spot-ETF’s bevestigt acceptatie van bitcoin

Steeds meer beleggers nemen bitcoin op in hun portefeuille. De goedkeuring door de Amerikaanse toezichthouder van de spot bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) markeert de beursgang van bitcoin en maakt het veel toegankelijker voor beleggers om te investeren in bitcoin.

En dat gebeurt ook. De ETF’s zorgen voor een grote instroom van nieuw kapitaal. Niet eerder behaalde een Amerikaanse ETF zoveel nieuwe instroom als de spot bitcoin-ETF’s in de eerste maand na lancering. Ook het handelsvolume brak records.

Bovendien is een ETF er niet zomaar. De registratie van een ETF is een uitvoerig proces waarin de aanvrager aan strenge eisen moet voldoen. Bij de totstandkoming van de fondsen waren vrijwel alle grote Wall Street-partijen betrokken.

De goedkeuring door de Amerikaanse toezichthouder laat zien dat de autoriteiten bitcoin serieus nemen. Het is een teken van volwassenheid en de bevestiging dat bitcoin wordt erkend als zelfstandige assetklasse. Bitcoin is here to stay.

Over Amdax

Amdax is een Nederlandse crypto vermogensbeheerder en bewaarpartij. Amdax gelooft in de grenzeloze mogelijkheden van bitcoin en cryptoactiva. Investeren in bitcoin en cryptoactiva begint met een veilige, robuuste en gereguleerde bewaring. Bij Amdax investeer je in de toekomst, met producten en diensten die je al kent.

Amdax heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) als cryptodienstverlener voor zijn bewaardiensten en voor het wisselen van valuta. Deze registratie komt voort uit anti-witwasregelgeving. Ons relatienummer bij DNB is R166879.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links