Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

“Het is tijd om slimmer te sparen”

“Het is tijd om slimmer te sparen”

Is dan niets meer heilig? Decennialang konden we ons geld aan de bank toevertrouwen. Als beloning ontvingen we hiervoor rente. Nul- en negatieve rentes dwingen spaarders echter om hun passieve houding te herzien.

Spaarders moeten in actie komen

Alleen vermogende Nederlanders krijgen vooralsnog te maken met negatieve rente. Toch is het zeker niet ondenkbaar dat ook de kleinere spaarder eraan zal moeten geloven in 2022. Als de bank geen zin heeft in spaargeld, en spaarders geen zin in een nul- of negatieve rente, dan wordt het buigen of barsten. Meer en meer spaarders kiezen voor rente op hun spaargeld en wijken uit naar het buitenland. Waarom zouden ze al dat spaargeld renteloos op een Nederlandse bankrekening laten staan? Iedere procent extra rente levert ons gezamenlijk al miljarden per jaar extra op.

Hoe voorkomen spaarders verliezen?

Nederlanders beginnen mondjesmaat het beleggen te ontdekken. Maar de inherente marktschommelingen, zoals we ook weer dit jaar gemerkt hebben, maken beleggen ongeschikt voor financiële reserves en spaardoelen zoals een studiepotje voor een (klein)kind. Daarnaast is beleggen simpelweg niet voor iedereen weggelegd. Het accepteren (of op zijn minst het riskeren) van verliezen die in de tienduizenden euro’s kunnen lopen, zonder in zweet uit te breken, past niet goed bij de behoedzame Nederlandse mentaliteit.

Gelijkwaardige depositogarantie in de Europese Unie

Binnen de Europese Unie is afgesproken dat het depositogarantiestelsel in alle landen een gelijkwaardige bescherming biedt. Doordat het aanbod bij Raisin is beperkt tot de EU, worden alle banktegoeden dus beschermd tot een bedrag van € 100.000 per rekeninghouder per bank (of een gelijkwaardig bedrag in de lokale valuta) door de nationale, wettelijke depositogarantiestelsels. Bovendien staan alle banken, net zoals in Nederland, onder toezicht van de eigen nationale bank en, waar van toepassing, de Europese Centrale Bank. Zo is sparen bij een bank uit een EU-land even veilig als sparen bij een Nederlandse bank.

Word nu klant en ontvang tijdelijk tot € 100 cadeau! *
Bezoek raisin.nl/aff/iex

Het aflossen van een hypotheek zorgt weliswaar voor waardevermeerdering, maar die komt pas vrij bij het verkopen van een huis. Het kan tientallen jaren duren voordat de overwaarde zich uitbetaalt. Zelfs als spaarders negatieve rentes vermijden door geld over verschillende rekeningen te spreiden, verliezen ze geld door inflatie. De negatieve rente heeft grotendeels een psychologisch effect, maar geldverlies op spaarrekeningen is al geruime tijd realiteit.

(Een deel van) de oplossing – sparen in de Europese Unie

Anders dan gebruikelijk op de financiële markt, waar internationale handel van alledag is, konden Nederlanders in het verleden vrijwel uitsluitend in Nederland sparen. Maar beleggingsfondsen spreiden investeringen wel over verschillende landen voor een divers portfolio. En zelfs Nederlandse banken zoals ING en ABN AMRO haalden spaarders uit verschillende landen binnen, om te profiteren van verschillen in nationale rentestanden.

Als beleggingsfondsen en banken het kunnen, dan spaarders ook!

Dit is de gedachte achter het spaarplatform Raisin.nl. Door gebruik te maken van digitalisering en ontwikkelingen in grensoverschrijdend sparen in de EU, opent en beheert de spaarder via één gratis account eenvoudig deposito- en spaarrekeningen. Met hogere rentes tot wel 1,50% per jaar bij inmiddels 21 banken in o.a. België, Zweden, Frankrijk en Italië. Het aanbod van Raisin wordt bovendien continu uitgebreid. Op het moment van schrijven biedt Renault Bank, de spaaraanbieder van de Franse autobouwer Renault Group, exclusief via Raisin een variabele toprente van 0,25% p.j. op een dagelijks opvraagbare spaarrekening. Bij Raisin vindt u verder een aantrekkelijke spaarrekening van Nordax Bank uit Zweden en een uitgebreid aanbod aan termijndeposito’s met hoge spaarrentes.
Bij opening van hun eerste deposito- of spaarrekening krijgen nieuwe klanten bovendien nu tijdelijk tot € 100 cadeau.

 

* Promotie geldt uitsluitend voor nieuwe klanten die t/m 30 april 2022 hun eerste deposito- of spaarrekening via Raisin openen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links