Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Marktleiderschap Bitcoin is niet vanzelfsprekend

Marktleiderschap Bitcoin is niet vanzelfsprekend

De bitcoin bestaat al sinds 2009 en was daarmee de eerste cryptovaluta. Het is naar marktwaarde en gebruik gemeten ook de grootste cryptomunt. Wij denken de nummer één positie van bitcoin binnen de cryptomarkt niet vanzelfsprekend is en dat deze positie in de komende jaren verloren gaat.

Dit heeft veel te maken met het nieuws van enkele weken geleden dat Tesla stopt met bitcoin omdat deze munt zou zorgen voor een hoge CO2 uitstoot.

Innovaties

We hebben in het verleden vaker nieuwe technologieën gezien die de wereld blijvend veranderden. Blockchain is wellicht een van die technologieën. Bitcoin is was de eerste cryptovaluta en momenteel is het in marktwaarde ook de meest waardevolle cryptomunt. Dit is 10 jaar later een hele prestatie en zeker niet vanzelfsprekend.

In het verleden zagen we vaak dat de eerste innovatie of pionier niet op termijn de meest succesvolle was. Denk bijvoorbeeld aan andere producten/merken in de digitale wereld: internetbrowsers, sociale media, zoekmachines.

De eerste browser heette WorldWideWeb en werd snel vervangen door Internet Explorer dat uiteindelijk weer van de troon werd gestoten door Chrome. Bij sociale media zien we eenzelfde ontwikkeling. Al in de jaren ’90 was er een bekend social media-platform genaamd Six Degrees. Dit verdween al uit beeld voor de opkomst van het bekende MySpace, dat weer werd weggevaagd door het pas in 2004 opgerichte Facebook.

Wat de eerste tech-innovaties met elkaar gemeen hebben is dat ze de eerste waren, maar verre van perfect. Andere bedrijven keken het trucje af, leerden van de fouten van pioniers en lanceerden een beter product.

Cryptovaluta zitten nog in de fase waarin ze (nog) vrijwel niet worden gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld: betalingen doen. Tegelijkertijd is er wel veel speculatie in bitcoin. Naar schatting van de AFM bezitten 700.000 Nederlanders bitcoin en volgens een recente enquête bezit 70% van de bezoekers van IEX een cryptomunt.

Bitcoin als cryptomarktleider en CO2-drama

Bitcoin is niet alleen de eerste, maar ook de meest waardevolle cryptovaluta. Dat is wel erg toevallig, want dat zien we niet vaak, dat de eerste versie van iets ook de beste en het meest waardevol blijkt te zijn. Bitcoin is ook niet de beste cryptovaluta, want er is een groot probleem met het energieverbruik.

In een notendop: hoe waardevoller de bitcoin wordt, hoe meer stroom het verbruikt. Dat zit zo: om bitcoin te creëren of ‘minen’ (delven) moeten computers ingewikkelde rekensommen oplossen. Hoe waardevoller de bitcoin wordt, hoe meer computerkracht wordt ingezet om bitcoin te creëren. Hoe meer computers dit proberen te doen, hoe ingewikkelder de sommen worden, dus hoe meer stroom het kost.

Op dit moment verbruikt de bitcoin wereldwijd al 116 TWh per jaar, dat is meer dan heel Nederland.

De onderstaande grafiek bevat de bovengrens, schatting en ondergrens van het mogelijke jaarlijkse stroomverbruik van de bitcoin volgens de universiteit van Cambridge.


 
Samen met de tijd die het kost om een transactie te doen, zorgt het hoge stroomverbruik ervoor dat bitcoin vanuit maatschappelijk oogpunt geen effectief betaalmiddel kan worden.

Wij denken dat wanneer een cryptomunt op redelijke schaal geaccepteerd gaat worden als betaalmiddel, dit het moment is dat de bitcoin flink kan terugvallen. Dat zit nu nog niet in de prijs verwerkt omdat de cryptomarkt bijzonder inefficiënt is, dankzij het grote aantal mensen dat erin belegt om puur speculatieve redenen.

Door de eeuwen heen zijn er veel verschillende soorten valuta geweest voor zilver en goud de standaard werden en de beste won altijd (wettelijk fiatgeld daargelaten), niet de oudste of bekendste.

Alternatieve crypto’s

Oké, bitcoin gaat niet de wereldwijde valuta worden. Er zijn desalniettemin veel mensen die geloven dat de blockchain waarde heeft en dat cryptovaluta waardevolle betaalmiddelen kunnen blijken.

Zij kunnen best gelijk krijgen, maar dan met een munt die niet dezelfde energie slurpende kenmerken heeft. Mogelijke alternatieven zijn ripple of cardano. Deze coins gebruiken een andere technologie waardoor er geen lineair verband bestaat tussen de prijs van de munt en het stroomverbruik.

Ripple Labs heeft nog wel een rechtszaak lopen van de SEC, dus dat blijft een probleem. Deze munten hebben nog het praktische probleem dat ze, net als de bitcoin, erg volatiel zijn.

Dan is een ‘stablecoin’ of stabiele munt, zoals de USD coin een alternatief dat uiteindelijk de strijd kan winnen. Alleen is die koers vastgehaakt aan de Amerikaanse dollar, dus de koers wijkt zelden af van de $1 en is dus geen middel waarmee beleggers kunnen speculeren.

Manieren om te handelen

We geloven dus dat de bitcoin vroeg of laat van de troon gestoten gaat worden en dat dit gevolgen kan hebben voor de koers. We hebben al een stevige voorproef gehad toen Tesla stopte met het accepteren van bitcoin als betaalmiddel. Een logisch moment is wanneer andere cryptovaluta een substantieel draagvlak krijgen als betaalmiddel.

Het is goed mogelijk dat bitcoin in een dalende trend blijft. Dat is niet per definitie positief voor andere munten die vaak met de bitcoin meebewegen en een hoge bèta hebben ten opzichte van die bitcoin.

Wat beleggers wel kunnen doen is met een hedged strategie of long/short geld verdienen aan de bitcoin. Door een mismatch van vraag en aanbod biedt IG een netto rente van 5% op jaarbasis (dus na kosten) op bitcoin shortposities.

Handige beleggers kunnen vervolgens (eventueel op andere platformen) longposities openen in andere cryptovaluta en zo op termijn profiteren van de relatieve ondergang van de bitcoin.

Meer weten?

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste marktonwikkelingen? Schrijf u dan hier in voor de dagelijkse marktupdate van Robbert Manders en Salah-Eddine Bouhmidi, of meldt u aan voor de BeursBreak of andere IG webinars.

Tijdelijk heeft IG een exclusieve welkomstaanbieding voor nieuwe Turbo24 klanten, namelijk een welkomstbonus van €200*. Meer weten? Lees hier meer.

*Er gelden actievoorwaarden


Over IG

IG Group geeft geïnformeerde, vastberaden en marktgerichte klanten toegang tot handelsproducten op meer dan 17.000 financiële markten wereldwijd. Met een sterke focus op innovatie en technologie stelt het bedrijf de behoeften van de klant centraal in zijn acties.

IG Group is opgericht in 1974 en heeft zijn hoofdkantoor in Londen. Het bedrijf, dat is opgenomen in de FTSE 250, is een toonaangevende wereldwijde financiële dienstverlener en biedt handel in hefboomproducten met een beperkt risico aan aan meer dan 239.000 klanten wereldwijd. Het scala aan financiële instrumenten omvat indices, aandelen, forex-grondstoffen, cryptocurrencies en nog veel meer.

Risicowaarschuwing: CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. 71% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s bij deze aanbieder. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Opties en turbocertificaten zijn complexe financiële instrumenten. Uw vermogen loopt risico.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links