Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag

 1. Premium

  Koers nieuwkomer Douglas zakt volledig door het ijs

  Parfumerieketen Douglas had zich een warmere ontvangst voorgesteld. De beursgang is weliswaar geslaagd, maar de koers is flink onder het IPO-niveau gezakt. Ligt hier een kans voor alerte beleggers?

  Het sinds november 2023 aangetrokken beurssentiment leidt ertoe dat diverse bedrijven zich weer naar de beurs wagen. Dat levert soms - zoals in het geval van Reddit op Wall Street - een daverend debuut op, en soms ook een klassieke zeperd.

 2. Premium

  Oplopende koperprijs suggereert aantrekkende economie, maar is dat ook zo?

  De koperprijs is recent weer bezig aan een opmars en noteert rond het hoogste niveau van de afgelopen twaalf maanden. Dat is ook voor aandelenbeleggers interessant.

  Nu valt speculeren op prijsstijgingen van grondstoffen af te raden. Grondstofprijzen zijn grillig, het vergt veel expertise en het dagelijks intensief volgen van het nieuws.

 3. Premium

  Hardnekkige inflatie VS, maar gaat rente in de eurozone al in april omlaag?

  De inflatie in de VS blijkt hardnekkiger dan voorzien. Slecht nieuws voor aandelenbulls die rekenden op een renteverlaging in juni. De eurozone daarentegen is een compleet ander verhaal.

  Het jongste inflatiecijfer uit de VS viel licht hoger uit dan verwacht. De zogeheten kerninflatie - dat is de inflatie exclusief volatiele items als voedsel en energie - steeg maand op maand (MoM) met 0,4%. De markt was hier op zoek naar een stijging MoM van 0,3%. Jaar op jaar bedroeg de toename 3,8% en dat is te hoog.

  Opnieuw een tegenvaller op inflatievlak dus, en dat zet de verwachting van een eerste renteverlaging door de Fed in juni onder druk.

 4. Premium

  Een stiekeme koersrally?

  Alle aandacht van beleggers is gericht op chip- en artificial intelligence-aandelen. Dat is logisch, maar ook elders valt rendement te behalen.

  Bitcoin zet vrijwel dagelijks nieuwe highs op de borden. Ook goud noteert inmiddels echter op een all-time high. En dat is ergens opmerkelijk in een fase waarin de rentes op een relatief hoog niveau liggen.

 5. Premium

  Bedrieglijke rust op de oliemarkt

  De olieprijs stabiliseert rond de $80 per vat, een prijsniveau waar het belangrijkste Opec+-lid, Saoedi-Arabië, wel mee kan leven.

  Onlangs besloot Opec+ de vrijwillige productiebeperkingen te handhaven tot in ieder geval juli van dit jaar, teneinde de olieprijs minimaal rond het niveau van $80 te houden. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan.

 6. Premium

  Chinese autoriteiten gaan niet all-in

  De jaarlijkse bijeenkomst van de Chinese Communistische Partij stond vrijwel geheel in het teken van de matige economie.

  De jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese volkscongres is vandaag weer van start gegaan. Bedrukte gezichten bij de kopstukken van de CCP, de Chinese Communistische Partij, want het gaat niet al te goed met 's werelds op een na grootste economie.

 7. Premium

  Mis deze red flag niet bij de beleggingskeuze

  De markt is aan verandering onderhevig. Grote, professionele beleggers bepalen deels de regels van het spel, en dat is er recent nog wat complexer op geworden.

  Bedrijven doen er - binnen de wet - alles aan om hun belastingafdracht zo beperkt mogelijk te houden. Logisch: hoe meer er naar de fiscus gaat, hoe minder er overblijft voor aandeelhouders. En toch worden juist daar tegenwoordig vraagtekens bij gezet door professionele beleggers.

 8. Premium

  Europese bankensector zal voorzieningen slechte leningen zien oplopen

  Niet alleen in de VS staat er flink wat spanning op de commerciële vastgoedmarkt: ook in Europa zullen banken moeten afschrijven op uitstaande leningen.

  Het is niet alleen de CRE-markt in de VS die met problemen kampt: ook in Europa worstelt de sector met relatief hoge rentes, herfinancieringsissues en leegstand, al is de situatie niet zo slecht als op de Amerikaanse commerciële vastgoedmarkt.

 9. Premium

  Lage Europese gasprijs suggereert einde energiecrisis

  De gasprijs begeeft zich inmiddels alweer op het niveau van voor de Russische invasie in Oekraïne. Is de energiecrisis definitief voorbij?

  De prijs van de benchmark TTF - Title Transfer Facility - noteerde afgelopen vrijdag €22,53 per megawattuur (MWh), het laagste niveau sinds mei 2021. Dat roept de vraag op of de Europese energiecrisis definitief ten grave kan worden gedragen.

 10. Premium

  De Fed speelt met vuur, vindt situatie vooralsnog 'beheersbaar'

  De jongste kwartaalrapportages van grootbanken in de VS maken duidelijk dat de Fed niet te lang meer moet wachten met het verlagen van de rente.

  Hoewel de Amerikaanse economie het nog best aardig lijkt te doen, verslechteren de marktomstandigheden bij commercieel vastgoed in rap tempo. Zo rap zelfs dat de genomen voorzieningen slechte leningen van de meeste banken tekortschieten.

 11. Premium

  Recordkoers? Gewoon kopen

  Een aandeel kopen dat al drie keer over de kop is gegaan: dat lijkt erg onverstandig, maar kan soms nog wel degelijk lonen.

  Het zal beleggers ongetwijfeld niet zijn ontgaan: de verzengende koersrally bij aan artificial intelligence gerelateerde aandelen. Absolute koploper is daarbij uiteraard Nvidia, dat vorig jaar in waarde verdrievoudigde en in 2024 met nog eens 50% steeg.

 12. Premium

  Loopt de Fed nu wéér achter de markt aan?

  Beleggers zijn in afwachting van de eerste rentestap van de Fed en de kritiek op het nog steeds restrictieve beleid van de Amerikaanse centrale bank neemt toe.

 13. Premium

  Fed ziet bankenprobleem in de VS als beheersbaar

  NYC Bancorp schokte beleggers vorige week met erg zwakke cijfers. Moeten beleggers met Europese bankaandelen zich schrap zetten?

  Het is wederom bal in de Amerikaanse bankensector. Fed-topman Powell rekent erop dat enkele regionale banken zullen omvallen, fuseren of worden overgenomen.

 14. Premium

  Complexe derivaten jagen Chinese retailbeleggers in de gordijnen

  Het is en blijft uiterst onrustig op de Chinese aandelenmarkt en Chinese particuliere beleggers uiten nu zelfs hun frustratie via een social media-account van de Amerikaanse ambassade in Beijing.

  Waar de meeste Europese en Amerikaanse beurzen zich in relatief kalm en positief vaarwater bevinden, is het in China een compleet ander verhaal. De handel is uiterst volatiel, terwijl de richting vooral neerwaarts is. Derivaten spelen een belangrijke rol bij de sell off.

 15. Premium

  Heeft de bodembel bij Chinese aandelen geluid?

  De Chinese aandelenmarkt maakte afgelopen donderdag een verrassende draai: na opnieuw stevige verliezen trad er in het laatste uur een kentering op. Bodem bereikt?

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links