Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Apple

Investeringsidee: Apple

Apple heeft te maken met teruglopende iPhone-verkopen en strubbelingen in zijn App Store. Beleggers lijken zich over deze zaken voorlopig weinig zorgen te maken, maar is dat terecht?

Het nieuwe jaar begon allerminst goed voor Apple. De Amerikaanse technologiegigant verlaagde in januari zijn omzetverwachting voor het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2019, dat op 29 december 2018 eindigde. De omzetraming werd neerwaarts bijgesteld van 89-93 miljard dollar naar ongeveer 84 miljard dollar.

Tegenvallende iPhone-verkopen

Uiteindelijk kwam de omzet van Apple over het eerste kwartaal uit op 84,3 miljard dollar, zo bleek uit de presentatie van de resultaten op 29 januari. Op jaarbasis betekende dit een omzetdaling van 5%.

Dit was vooral te wijten aan tegenvallende iPhone-verkopen, waarvan de omzet op jaarbasis met 15% afnam. Analisten noemen de relatief hoge prijzen van iPhone-modellen die de afgelopen periode zijn uitgebracht als mogelijke reden voor de teruglopende verkopen. Voor de andere producten en diensten nam de omzet over dezelfde periode juist met 19% toe.

Uiteindelijk zag Apple over het afgelopen kwartaal de winst per aandeel op jaarbasis met 7,5% verbeteren tot een record van 4,18 dollar. Verder heeft het bedrijf voorgesteld om een dividend in contanten uit te keren van 0,73 dollar per aandeel. Voor het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2019 rekent Apple op een omzet tussen 55-59 miljard dollar.

Focus op diensten

Apple is al langere tijd de focus aan het verleggen van hardware naar software. De afgelopen jaren introduceerde het bedrijf onder meer Apple Music, Apple Pay en Apple Cloud. Het afgelopen kwartaal realiseerde Apple hiermee een totale omzet van 10,9 miljard dollar.

Een van de mensen die een voortrekkersrol vervulde in de transformatie was Senior Vice President Angela Ahrendts. Zij was de afgelopen vijf jaar verantwoordelijk voor de vernieuwing van zowel de online als offline Apple Store.

Ahrendts kondigde begin februari echter haar vertrek aan en wordt voorlopig opgevolgd door Deidre O’Brien. Zij werkt al sinds 1988 voor Apple en is sinds 2017 Vice President Human Resources. Voorlopig zal O’Brien deze twee functies combineren.

Afgewacht moet worden of Apple nog iemand zal aantrekken om de functie van Ahrendts te vervullen en hoe de strategie er voor de komende jaren uit komt te zien. Zeker omdat de inkomsten uit de online Apple Store onder druk komen te staan.

De afgelopen periode zijn onder meer Netflix en Spotify gestopt met het aanbieden van abonnementen via Apple’s App Store. Tegelijkertijd schakelde Apple tijdelijk Google en Facebook-apps uit vanwege mogelijke privacy schendingen. Afgewacht moet worden of deze zaken voor Apple een negatief effect gaan hebben op de omzet uit de App Store.

Koersherstel

Als gevolg van de omzetwaarschuwing daalde de koers van Apple begin dit jaar in korte tijd met meer dan 8%. In de afgelopen weken heeft de koers zich hersteld, mede na de presentatie van de eerstekwartaalcijfers en verwachtingen voor het tweede kwartaal van het boekjaar 2019.

De koers staat op dit moment (6 februari 2019) op 174,24 dollar, wat ruim 10% hoger is ten opzichte van begin 2019. Ten opzichte van een jaar geleden staat de aandelenkoers meer dan 9% hoger, maar nog wel fors lager dan de 233,47 dollar waar het aandeel op 3 oktober 2018 op stond.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen.

Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen. Het aandeel wordt verhandelt op een koers-winstverhouding van 14,4 en biedt een dividendrendement van 1,7%.

Vontobel producten op Apple zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Apple

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links