Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: ArcelorMittal

Investeringsidee: ArcelorMittal

ArcelorMittal (MT) is ontstaan uit een fusie tussen Arcelor en Mittal in 2006. Met een marktkapitalisatie van 22,79 miljard euro is het nu het grootste staalbedrijf ter wereld.


Balansverbeteringen

In 2016 stopte ArcelorMittal met het uitkeren van dividend aan zijn aandeelhouders, om op deze manier de financiële balans te verbeteren. In de periode daarvoor zag het bedrijf de nettoschuld sterk stijgen tot meer dan 16 miljard dollar. De binnengekomen kasstroom werd gebruikt om de nettoschuld te reduceren, waardoor deze verbeterde tot minder dan 12 miljard dollar.

In het rapport over de tweede kwartaalcijfers van 2016 stelde het bedrijf het volgende. “De hervatting van het dividend zal op de agenda van de Raad van Bestuur terugkeren zodra we een Nettoschuld/LTM EBITDA verhouding hebben van minder dan twee keer.” Het onderwerp zal zeker worden besproken tijdens de vergadering in februari 2018.

In het eerste halfjaar kwam de totale omzet uit op 33,3 miljard dollar, wat resulteerde in een operationele winst van 2,97 miljard dollar (+40% op jaarbasis). De netto rentekosten daalden met ongeveer 30% door de afgenomen nettoschuld.

Onder de streep kwam de nettowinst uit op 2,32 miljard dollar of 2,28 dollar per aandeel, waar dat in het eerste halfjaar van 2016 nog 696 miljoen dollar of 0,88 dollar per aandeel was.


Ilva overname

Halverwege juni kondigde ArcelorMittal een overeenkomst met de Italiaanse overheid aan voor de lease en overname van Ilva S.p.A en haar dochterondernemingen. Het bedrijf komt voor 88% in handen van ArcelorMittal en 12% in sectorgenoot Marcegaglia voor een bedrag van 1,8 miljard euro, dat in de vorm van een huurovereenkomst van vijf jaar door MT zal worden verstrekt.

Ilva bestaat uit één geïntegreerde staalfabriek in Zuid-Italië en twee relatief nieuwe koude walsen in Noord-Italië. Als gevolg van bijna twee decennia aan lage investeringen, ongelukkige managementbeslissingen en toenemende druk van Chinese concurrenten, waren de winsten en prestaties in het recente verleden slecht.

Het bedrijf heeft significant marktaandeel verloren: Tussen 2012 en 2015 daalde de omzet van 4,8 miljard euro naar 2,2 miljard euro, terwijl het verlies in dezelfde periode toenam van 620 miljoen euro naar 918 miljoen euro.


Uitbreiding productportfolio

ArcelorMittal is van plan om Ilva’s productportfolio uit te breiden, te investeren in een nieuw R&D centrum in Taranto en de duurzaamheid te verbeteren, om op deze manier het bedrijf weer op het juiste spoor te krijgen en het volle potentieel te realiseren.

Het management heeft berekend dat de synergievoordelen over de komende drie jaar kunnen oplopen tot 310 miljoen euro dankzij lagere transportkosten, verbeterde inkoopkosten voor grondstoffen en mogelijke stroomlijning van productiestromen buiten Italië met daarbij op termijn capaciteitsreductie.

Ilva verwacht in het eerste jaar al een positieve bijdrage te leveren aan de EBITDA van ArcelorMittal en in het derde jaar aan de kasstroom.

“Ilva is voor ArcelorMittal een belangrijkste strategische acquisitie. Het geeft ons een significante productieaanwezigheid in een land waar we geen primaire staal producerende capaciteit hebben en het is complementair aan onze bestaande Europese activiteiten”, aldus CFO Aditya Mittal.


Orkaan kan de staalvraag beïnvloeden

De koersen van staalproducenten stegen de afgelopen weken als gevolg van de schrootvoorraden in Houston. Veel auto’s en apparaten kunnen zijn beschadigd door de overstromingen als gevolg van Harvey.

Analisten schatten in dat 150,000 tot 200,000 nieuwe auto’s bij dealers en ongeveer 500,000 gebruikte auto’s verloren zijn gegaan. Dit kan leiden tot een sterke stijging van de vraag naar staal.

Het aandeel wordt momenteel op een koers van 22,33 euro verhandeld op een k/w van 8,04 en een marktkapitalisatie van 22,79 miljard euro. Op Bloomberg adviseren twintig analisten kopen, zes houden en twee verkopen. Het gemiddelde koersdoel bedraagt 27,37 euro, wat 22,57% hoger is dan de huidige koers.

De producten zijn verhandelbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: ArcelorMittal

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links