Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: ASML

Investeringsidee: ASML

ASML heeft een goed kwartaal achter de rug, waarin de chipmachineproducent het aantal orders voor zijn EUV-chipmachines verder zag toenemen. Deze positieve ontwikkelingen zijn ook terug te zien in koers van het aandeel.

ASML trapt in Nederland traditiegetrouw het cijferseizoen af en presenteerde op 19 juli zijn resultaten over het tweede kwartaal. Ten opzichte van het eerste kwartaal zag de chipmachineproducent de omzet met 8% stijgen tot 2,1 miljard euro.

De omzetstijging was onder meer te danken aan toenemende verkopen van chipmachines op basis van EUV (extreem ultraviolet licht). Dit is een techniek waar ASML al sinds het begin van deze eeuw in investeert en daar inmiddels de vruchten van lijkt te plukken.

Orderinstroom 

Begin maart van dit jaar stelde Vontobel al vast dat ASML een forse instroom had aan EUV-orders en deze lijn heeft de chipmachineproducent in het tweede kwartaal doorgetrokken.

ASML kreeg het afgelopen kwartaal acht EUV-orders binnen, wat neerkomt op circa 800 miljoen euro. Hierdoor heeft het bedrijf nu 27 orders in de boeken staan en daarmee een toekomstige omzet uit deze tak van 2,7 miljard euro.

Uiteindelijk zag ASML over het tweede kwartaal de nettowinst op kwartaalbasis verbeteren met 3% tot EUR 466 miljoen, waarbij de winst per aandeel steeg van 1,05 naar 1,08 euro. Wel daalde de brutomarge van 47,6% naar 45%, maar dit was beter dan waar het bedrijf zelf op rekende.

Verwachtingen 2017

Voor het derde kwartaal verwacht ASML een omzet van circa 2,2 miljard euro, waar dat een jaar eerder nog 1,81 miljard euro was. Voor heel 2017 rekent de chipmachinefabrikant op een omzetgroei ten opzichte van 2016 van 25% tot 85 miljard euro.

De resultaten van ASML waren beter dan waar veel analisten op rekenden, wat erin heeft geresulteerd dat het aandeel op de kooplijsten is gehandhaafd en diverse analisten hun koersdoel naar boven hebben bijgesteld. De meeste analisten hanteren een koersdoel rond 144 euro.

Meer goede resultaten

Positief is ook dat andere bedrijven binnen de halfgeleiderindustrie recent goede resultaten presenteerden. Zo boekte Intel in het tweede kwartaal een recordomzet van bijna 15 miljard dollar en zag de Amerikaanse chipfabrikant de winst ruimschoots verdubbelen tot 2,8 miljard dollar.

Het Duitse Infineon de omzet met ruim 12% zag oplopen tot ongeveer 1,8 miljard euro en de operationele winst met een derde tot 388 miljoen euro.

Gezien de sterke orderportefeuille voor met name EUV-machines kunnen beleggers die vertrouwen hebben in ASML daarop inspelen met bijvoorbeeld een ASML BEST Turbo Long. De koers van het aandeel is de afgelopen maanden wel aanzienlijk opgelopen, sinds ons advies op 8 maart met meer dan 12%, waardoor de kans aanwezig is dat een deel van de beleggers in de komende periode winst zal nemen. Het blijft daarom afwachten hoe de toekomst zich zal ontwikkelen.

De producten zijn verhandelbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: ASML

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links