Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Investeringsidee: Dow Jones

Investeringsidee: Dow Jones

De Dow Jones Industrial Average brak in juni record op record, waardoor de vraag rijst of de index nog verder kan stijgen of voorlopig zijn top heeft bereikt? Op 19 juni sloot de index op een voorlopige recordstand van 21.522 punten.

ETF’s

Volgens Goldman Sachs zijn exchange-traded funds (ETF’s) de belangrijkste reden dat Amerikaanse indices dit jaar zo sterk zijn gestegen. Passief beleggen neemt volgens de analisten een steeds groter belang in de aandelenmarkten.

Aan het einde van het eerste kwartaal hadden ETF’s 6% van de Amerikaanse aandelenmarkt in handen (bron: Goldman Sachs). De Amerikaanse bank rekent voor dat ETF’s in het eerste kwartaal voor 98 miljard dollar aan aandelen kochten, waarmee zij op koers liggen om over heel 2017 voor 362 miljard dollar te investeren in aandelen.

Dat de markten positief zijn over Amerikaanse aandelen is onder meer het gevolg van de economische groei. De Verenigde Staten genoot tot nu toe dit jaar de op twee na langste economische groei sinds 1850.

Groeiverwachtingen bijgesteld

Goldman Sachs waarschuwt echter dat de sterke vraag naar Amerikaanse aandelen niet aanhoudt. De analisten voor de komende periode rekenen op een lichte koersdaling, onder meer omdat aandeleninkoopprogramma’s teruglopen. De eerste tekenen van deze daling waren eind juni al te zien. De Dow Jones daalde met 98.89 punten of 0.5% tot 21,310.66 punten.

Daar komt bij dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie eind juni neerwaarts heeft bijgesteld. De raming voor 2017 is verlaagd van 2.3% naar 2.1% en voor 2018 van 2.5% naar 2.1%.

Het IMF stelt dat de onzekerheid over het beleid van het Witte Huis is toegenomen. Voorstellen als het terugschroeven van uitgaven waar de lage- en middeninkomens nu nog van profiteren kunnen leiden tot een nog tragere groei, zo waarschuwt het IMF.

Dump Trump

Dit doet de vraag rijzen of de VS gebaat is bij een nieuwe president. Volgens de Rabobank is de Amerikaanse economie echter het beste af met Donald Trump aan het roer, omdat een afzettingsprocedure veel tijd in beslag zal nemen en het consumentenvertrouwen kan schaden.

De analisten verwachten niet dat de onderzoeken die momenteel lopen de Amerikaanse president de kop kosten, mits zijn kiezers en de Republikeinen hem blijven steunen.

Mocht Trump aan de macht blijven verwacht de Rabobank dat de groei van de Amerikaanse economie niet zal versnellen, maar op 2-3% per jaar uit komt. Wanneer toch een afzettingsprocedure in gang wordt gezet, zal de economische groei naar verwachting dalen naar 1-2% per jaar.

De onzekerheid rondom Donald Trump kan de komende periode een negatief effect hebben op onder meer de Dow Jones. Afgewacht moet worden in hoeverre hij zijn beleid kan voortzetten en welke effecten dit gaat hebben op de Amerikaanse economie.

De producten zijn verhandelbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: Dow Jones

Meer Beleggingsideeën van 
Bank Vontobel Europe AG


Bank Vontobel Europe AG is een internationaal actieve Zwitserse private banking-organisatie, gespecialiseerd in vermogensbeheer voor gerenommeerde particuliere en institutionele klanten. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Disclaimer Vontobel
Deze informatie is noch een beleggingsadvies, noch een aanbeveling voor een belegging of beleggingsstrategie, maar een aankondiging. De volledige informatie over de effecten, in het bijzonder de structuur en risico's in verband met een belegging, wordt beschreven in het basisprospectus en de definitieve voorwaarden. De documenten en het document met essentiële essentieel informatiedocument worden gepubliceerd onder de productlink en op de website van de uitgevende instelling, Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Duitsland, prospectus.vontobel.com. Effecten zijn producten die niet eenvoudig en misschien moeilijk te begrijpen zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links