Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Tip van een Legend: Brookdale Senior Living

Theta Legends: Tip van een Legend: Brookdale Senior Living

Larry Robbins, portfoliomanager van hedgefund Glenview Capital, investeert in goed geleide bedrijven in sectoren met seculiere groei. Hij zoekt naar kansen die de marktwaarde van ondernemingen kunnen doen toenemen, maar die niet in de beurskoers verwerkt zitten.

En niet zonder resultaat. Glenview Capital heeft sinds de oprichting in 2001 een jaarlijks rendement gerealiseerd van zo’n 15%,  drie keer zoveel als de MSCI World Total Return Index. Dat levert sinds 2001 een kapitaalsgroei op van bijna zes keer de groei in wereldwijde aandelenprijzen.

Een van de trends waar Robbins op inzet is de vergrijzing en meer specifiek de markt voor seniorenwoningen. Hij ziet Brookdale Senior Living als de partij die het best gepositioneerd is in die sector vanwege schaalvoordelen in een sterk gefragmenteerde markt met inefficiënte, lokaal opererende bedrijven.

Synergievoordelen

Brookdale Senior Living is de grootste aanbieder, eigenaar en uitbater van seniorenwoningen in de Verenigde Staten. Ze hebben 1.150 vestigingen die ruimte bieden aan 110.000 woningen. Glenview heeft een koersdoel voor eind 2016 dat 60-85% boven de huidige koers ligt, afhankelijk van de succesvolle uitwerking van de verschillende waarde verhogende strategieën.

De rugwind voor zijn investering in Brookdale komt vanuit verschillende langetermijnontwikkelingen:

  1. De sterke demografische trend in de VS waarbij de seniorenpopulatie naar verwachting drie keer zo snel zal groeien als de totale populatie.
  2. Een aantrekkelijk vraag-aanboddynamiek: de nieuwe vraag overstijgt het nieuwe aanbod.
  3. Toename van het aantal dementerende ouderen, wat brede zorg vereist.
  4. Een groeiende voorkeur voor seniorenwoningen boven verzorgingstehuizen.

Glenview initieerde zijn positie in het tweede kwartaal van 2014 na de overname door Brookdale van Emeritus Senior Living. Deze overname verstevigde Brookdale’s leiderschapspositie. Ze zijn vier keer zo groot als de eerstvolgende concurrent en dit biedt volgens Robbins mogelijkheden om de winstgevendheid van het bedrijf verder te vergroten.

Denk bijvoorbeeld aan synergievoordelen, huurprijzen van Emerituswoningen naar het niveau brengen van Brookdale en het te gelde maken van het onroerend goed dat Brookdale bezit. Brookdale heeft een gefocust managementteam, gericht op het maximaliseren van aandeelhouderswaarde. Glenview is hierbij als suggestivist op de achtergrond nauw betrokken.

Een van de Legends

Glenview Capital is één van de tien Legends van het Legends Fund. Robbins deed zijn Brookdale Senior Living-thesis recent uit de doeken op de jaarlijkse Sohn-conferentie. Hij heeft een eer hoog te houden op deze conferentie. Twee van de drie ideeën die hij besprak in 2014, Humana en WellPoint (inmiddels hernoemd in Anthem) stegen meer dan 50% sinds de conferentie van vorig jaar.

Zijn derde idee, Monsanto, bleef achter met een stijging van zo'n 5%. Geen slechte score in een rustig beursjaar. Naast Brookdale Senior Living deelde hij dit jaar zijn analyse van farmaciereus Abbvie. De tijd zal uitwijzen of Robbins zich volgend jaar opnieuw de beste stockpicker van de Sohn-conferentie mag noemen.

Meer Beleggingsideeën van Legends Fund


Ruud Smets is portfoliomanager van het Legends Fund van Theta Capital. Ruud heeft een brede beleggingsachtergrond met een specialisatie in hedgefunds. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links