Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Goede vooruitzichten hedgefunds

Legends Fund: Goede vooruitzichten hedgefunds

De eerste Amerikaanse renteverhoging is een keerpunt. De overvloedige liquiditeit wordt weer langzaam aan het systeem onttrokken en zal daarbij de ontstane waarderingsverschillen blootleggen en corrigeren.

Na een aantal jaren waarin vooral geduld betracht moest worden, zijn dit markten waarin hedgefunds voor hun werk beloond zullen worden. Het investeren in hedgefunds is typisch voorbehouden aan grote, professionele beleggers die lange relaties hebben met de beheerders en kunnen voldoen aan de minimuminschrijvingen die op kunnen lopen tot 20 miljoen dollar.

In veel gevallen is het voor nieuwe beleggers überhaupt niet meer mogelijk toe te treden tot deze fondsen. Het Legends Fund is uniek in dat het een aantal van deze fondsen toegankelijk maakt voor een breder publiek. 

Wel toegang

Door haar lange bestaande investeringen bij deze hedgefunds, heeft Legends Fund deze toegang namelijk wel. Middels haar beursnotering aan Euronext Amsterdam kunnen beleggers zelfs dagelijks en zonder minimum deelnemen in een aantal van de meest exclusieve hedgefunds ter wereld.

Legends Fund belegt gespreid over de vier grootste hedgefundstrategieën: Long-short equity, Global macro, Relative value en Event driven. Hiermee beperkt het fonds zich niet tot beleggingskansen in aandelenmarkten, maar is het ook actief in valuta-, rente- en grondstoffenmarkten, gebieden waar de komende jaren ook veel zal gebeuren.

Per categorie bespreek ik de strategieën. 

1) Long-short-equity

Dit zijn de fondsen die het meest lijken op traditionele beleggingsfondsen in aandelen. Met dat verschil dat ze niet proberen een bepaalde index te verslaan, maar altijd streven naar een absoluut rendement en daartoe ook short gaan in markten en aandelen waar ze een daling verwachten.

Het Legends Fund heeft twee fondsen in deze categorie, beide gesloten voor nieuwe investeerders. De fondsen zijn respectievelijk 16% en 10% omhoog in 2015 (tot en met november) en doen het daarmee veel beter dan de vlakke wereldwijde aandelenmarkten.

De kern van hun outperformance is het minimaliseren van verliezen. Zo was het maximale verlies van deze fondsen in 2015 -2% (periode maart-april). Voor de MSCI World was dit -10,43% (juni-september) en voor de AEX zelfs -15% (augustus-september).

De resultaten geven aan dat het klimaat voor long-short-equity-fondsen al flink is verbeterd. Met name de shortkant van de portefeuilles, jarenlang een verliespost, heeft dit jaar goed bijgedragen en dit zal waarschijnlijk alleen maar toenemen.

Tussen sectoren- denk aan energie, grondstoffen, sectoren die naar opkomende markten exporteren- als binnen sectoren - bijvoorbeeld winnaars en verliezers door nieuwe technologieën- is er een hoge mate van differentiatie en na jaren van relatieve onverschilligheid maakt de markt hier weer onderscheid tussen.

De volbelegde portefeuilles met grote shortposities van de hedgefunds in deze sector geven aan dat de beheerders geen verdere beursstijging verwachten maar juist wel veel mogelijkheden zien om van onderlinge verschillen te profiteren.

2) Global macro

Deze fondsen nemen posities in op basis van onevenwichtigheden in macro-economische relaties. De beheerders richten zich op het voorspellen en analyseren van rentebewegingen, kapitaalstromen, politieke veranderingen en andere belangrijke ontwikkelingen.

Dit was de best presterende strategie in de crisis van 2008, maar heeft sinds die tijd slechts mondjesmaat geld weten te verdienen. Dit zien we veranderen nu er een normalisatie optreedt in het monetaire beleid.

De fundamentele verstoringen die het beleid heeft veroorzaakt vertalen zich in goede kansen voor deze beheerders. Het begin van de renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank is een belangrijke mijlpaal voor deze beheerders.

Het Legends Fund belegt in drie van de meest vooraanstaande macrofunds ter wereld en is daarmee goed gepositioneerd om van deze ontwikkeling te profiteren. 

3) Event driven

Fondsen binnen deze strategie richten zich op bedrijfsspecifieke ontwikkelingen zoals fusies, overnames en faillissementen.

Deze beheerders hebben de laatste jaren goed geprofiteerd van de golf aan fusies en overnames en hebben zo de stijging in aandelenmarkten kunnen bijbenen. De fusie- en overnamegolf lijkt nog niet te verstommen, maar we zien wel dat beheerders in deze strategie het algemene marktrisico daarbij meer afdekken, eveneens een indicatie voor minder gunstige vooruitzichten.

Vooral rond complexe processen als fusies, overnames of afsplitsingen kunnen hedgefunds zich onderscheiden door hun analyse en op die manier marktonafhankelijke rendementen behalen.
Een andere belangrijkere ontwikkeling is het ontstaan van nieuwe kansen in de kredietmarkten.

Historisch is het investeren rondom bedrijfsfaillissementen een van de meest succesvolle hedgefundstrategieën geweest. De laatste jaren waren er echter vrijwel geen faillissementen. Dat is in rap tempo aan het veranderen.

Met een begin in energie- en grondstoffenmarkten, zijn er steeds meer sectoren waarin bedrijven in de problemen komen. Hedgefunds kunnen een belangrijke rol spelen in het verschaffen van noodzakelijk kapitaal en expertise om deze bedrijven weer op te lappen en te herstructureren.

4) Relative value

Deze strategie is de meest marktneutrale van de verschillende hedgefundstrategieën. Fondsen zoeken relatieve waarderingsverschillen tussen gerelateerde securities. Het Legends Fund heeft twee fondsen in deze categorie.

Eén van de twee richt zich puur op kredietmarkten en heeft de laatste jaren weinig bijgedragen. De tijd is echter aangebroken dat deze beheerder zijn opgebouwde cashpositie aan het werk gaat zetten. Er is hier en daar reeds sprake van kleine dislocaties in de kredietmarkten en dit zal zich alleen maar uitbreiden. 

De veranderde structuur van de kredietmarkten is hierbij een leidende factor. Door verregaande regulering zijn banken amper nog actief om liquiditeit te bieden in de markt. Tegelijkertijd zijn door de lage rentes beleggers steeds verder uitgeweken in het risicospectrum om nog iets van rendement te halen.

Deze beleggers, deels belegt via dagelijks liquide belegingsfondsen, hebben echter geen ervaring in deze markt en zijn zich vaak niet bewust van de risico’s. We hebben in de afgelopen weken gezien dat dit snel tot ongelukken kan leiden.

Bij de eerste de beste verliezen willen beleggers massaal hun posities verkopen, maar de markt biedt geen liquiditeit. Dit leidt tot gedwongen verkopen op niveaus ver beneden de laatst waargenomen prijs. Het zijn de hedgefunds die op die niveaus instappen. Met name bij bedrijfsobligaties in opkomende markten is er een groot risico, en daarmee een grote kans voor hedgefunds.

Tijd voor hedgefunds

Het Legends Fund kende in 2015 uiterlijk een vlak jaar. De transitie die de markten doormaakten hebben echter een groot verschil gemaakt en de onderliggende beheerders zien weer mogelijkheden om de rendementen te halen die we historisch van hedgefunds kennen.

Gemiddeld hebben de tien Legends een trackrecord van bijna negentien jaar, waarin er gemiddeld meer dan 14% nettojaarrendement werd behaald. Dit is meer dan het dubbele van aandelenmarkten.

Opvallender, ze deden dat met minder dan de helft van de volatiliteit en veel kleinere tussentijdse verliezen. De tijd waarin hedgefunds zich kunnen onderscheiden ten opzichte van aandelen en obligatiemarkten lijkt weer aangebroken.

Meer Beleggingsideeën van Legends Fund


Ruud Smets is portfoliomanager van het Legends Fund van Theta Capital. Ruud heeft een brede beleggingsachtergrond met een specialisatie in hedgefunds. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links