Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Overnamebericht HyGear 08-12-2020

81 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Vitavita 9 december 2020 00:50
  Persbericht

  Aankondiging van koersgevoelige informatie
  Arnhem, Nederland
  8 december, 2020 22:00 CET
  Voor directe publicatie

  Aandeelhouders HyGear tekenen overeenkomst voor overname door toonaangevend clean energy bedrijf Xebec

  HyGear, specialist in het op locatie produceren en leveren van waterstof, gevestigd in Arnhem, kondigt vandaag aan dat haar aandeelhouders een definitieve overeenkomst hebben getekend met Xebec Adsorption Inc. (TSXV: XBC) voor de overname van het bedrijf. Xebec is een wereldwijde leverancier van schone-energieoplossingen met haar hoofdkantoor in Montreal, Canada. De combinatie van beide bedrijven betekent zowel de start van de waterstofstrategie voor Xebec alsook de volgende stap in de groeiplannen van HyGear.

  Onder de overeenkomst worden alle uitstaande aandelen van HyGear’s moederbedrijf, Green Vision Holding (“HyGear”), overgedragen aan Xebec Europe, een volledige dochteronderneming van Xebec Adsorption Inc. (Xebec). De aandelen zijn gewaardeerd op een bedrag van € 82 miljoen, waarvan € 42 miljoen in cash zal worden betaald en het restant in aandelen Xebec tegen een waardering van de gewogen gemiddelde handelskoers van de laatste 15 dagen voor 8 december 2020, welke verhandelbaar zullen zijn aan de TSX Venture Exchange in Toronto, Canada. De verwachting is dat de overname wordt afgerond op of rond 30 december 2020. Dit is nog onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties en andere gebruikelijke condities.

  De combinatie van Xebec’s groen-gas en HyGear’s waterstofgeneratoren vormen een robuust, concurrerend en direct beschikbaar product voor de productie en levering van groene waterstof. Daarnaast zal de combinatie van beide bedrijven er voor zorgen dat er een grotere verkoop- en serviceorganisatie ontstaat waardoor beide bedrijven hun klanten nog beter kunnen bedienen. HyGear zal integraal onderdeel worden van Xebec Europe en het hoofdkantoor zal gevestigd blijven in Arnhem, Nederland.

  Nieuwe fase in de groei van HyGear
  “De activiteiten van beide bedrijven gaan goed samen, dit zorgt ervoor dat wij ons in een unieke strategische positie kunnen plaatsen voor de waterstof economie. Samen met Xebec kunnen wij onze groei nog verder versnellen en kansen creëren voor onze klanten, partners en personeel wereldwijd,” aldus Marinus van Driel, CEO van HyGear.“ We hebben ons bedrijf kunnen ontwikkelen dankzij een gedreven groep medewerkers en voortdurende steun van ontwikkelingsmaatschappij OostNL en een trouwe groep beleggers die onze aandelen verhandelen op de NPEX effectenbeurs. We zijn OostNL dankbaar voor het verstrekken van financiering in meerdere rondes, het leveren van kennis en het ontwikkelen van een governance structuur die de basis vormt voor onze volgende groeifase met Xebec.” Na afloop van de transactie zal HyGear CEO Marinus van Driel worden benoemd als President van Xebec Europe en gaat hij deel uitmaken van het wereldwijde management team van Xebec Adsorption Inc.

  Kurt Sorschak, Voorzitter, CEO en President van Xebec Adsorption Inc.: “Wij geloven dat waterstof de energiedrager van de toekomst zal worden. HyGear heeft over de jaren een groeiende en winstgevende onderneming weten op te bouwen. Dit, door in eerste instantie waterstof te verkopen aan industriële gebruikers en door later met behulp van dezelfde technologie ook waterstof aan te bieden aan de groeiende markt voor waterstof tankstations. De technologieën van HyGear bieden kansen in groen-gas en waterstof toepassingen, hier gaan we ons dan ook verder op richten. Tevens gebruikt een deel van de bestaande klanten van Xebec al waterstof.”

  Gedurende de periode tussen aankondiging en afronding van de transactie zullen de HyGear aandelen (Certificaten) verhandelbaar blijven op het NPEX platform. Na het sluiten van de overeenkomst zal de handel op het NPEX platform gestopt worden en zullen de certificaten worden ingenomen. Gedetailleerde informatie over de laatste handelsdag op het NPEX platform en de afhandeling met houders van certificaten van aandelen zal gedurende de komende weken gedeeld worden. De aandelen van Xebec die worden toegekend aan HyGears publieke aandeelhouders zullen onderhavig zijn aan een lock-up periode van 4 maanden. De aandelen van de twee grootaandeelhouders (SDi Technology Ventures en Oost NL) zijn onderhavig aan een lock-up periode van 15 maanden. De eerste aandelen van deze grootaandeelhouders zullen geleidelijk vrijvallen vanaf 6 maanden na het sluiten van de overeenkomst.

  Gezien de transactie betrekking heeft op het gehele aandeelkapitaal van HyGear resulteert dit in een situatie waar de obligatiehouders op basis van de algemene voorwaarden van de obligaties per direct kunnen vragen om een volledige vervroegde terugbetaling van de obligaties. De warrants, die uitgegeven zijn in combinatie met de laatste obligatie uitgifte zullen komen te vervallen. Dit in overeenstemming met de bijbehorende voorwaarden van deze warrants. De obligatiehouders zullen over het bovenstaande nog nadere informatie ontvangen

  Over HyGear
  HyGear haar missie is het bouwen van lokale waterstofbronnen op een wereldwijde schaal. HyGear heeft unieke technologieën ontwikkeld voor het op locatie produceren en recyclen van industriële gassen. Door het combineren van deze technologieën met traditionele leveringswijze, garandeert HyGear de meest optimale waterstoflevering op het gebied van kosten, leveringszekerheid en milieu-impact. Deze service biedt HyGear aan klanten in de industriële gasmarkt maar ook in de groeiende waterstof economie.

  HyGear heeft kantoren in Nederland en Singapore. Het bedrijf staat genoteerd aan de Nederlandse NPEX beurs (HYG). Voor meer informatie www.hygear.com


  Over Xebec Adsorption Inc.
  Xebec in een wereldwijde leverancier van gas productie, zuivering en filtratie oplossingen voor de industriële, energie en hernieuwbare energie markt. Goed gepositioneerd voor de energie transitie met gepatenteerde technologieën die gassen omvormen in bronnen van hernieuwbare energie. De meer dan 1.500 klanten van Xebec variëren van MKB tot aan multinationals en overheden die oplossingen zoeken om hun CO2 uitstoot te verlagen. Xebec heeft haar hoofdkantoor in Montréal, Québec, Canada. Daarnaast zijn er verschillende sales en support locaties in Noord-Amerika en Europa met tevens twee productie locaties in Montréal en Shanghai. Xebec aandelen zijn verhandelbaar aan de TSX Venture Exchange onder de code “XBC”. Voor meer informatie www.xebecinc.com
 2. Vitavita 9 december 2020 00:58
  Arnhems waterstofbedrijf HyGear overgenomen voor €82 mln
  FD: Hella Hueck 8 dec

  Gassenproducent HyGear wordt voor €82 mln overgenomen door het Canadese concern Xebec, een wereldwijde leverancier van schone-energieoplossingen. Het hoofdkantoor blijft gevestigd in Arnhem.

  Hygear levert aan grote klanten installaties voor productie van industriële gassen. Klanten kunnen daarmee op hun eigen fabriekslocatie onder meer waterstof produceren. De laatste jaren richt het bedrijf zich meer op 'gas as a service', oftewel levering van gas op basis van een abonnement.

  Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL investeert al sinds 2005 in het bedrijf en is met 38,7% grootaandeelhouder in HyGear.

  Tankstations

  De technologie die HyGear gebruikt voor industriële klanten kan ook geleverd worden aan de groeiende markt voor waterstof tankstations. Zo leverde HyGear apparatuur voor de bouw van het eerste waterstoftankstation van Nederland, in Arnhem.

  'Gevoelsmatig zeg ik dat we nog drie decennia nodig hebben voordat we echt zijn omgeschakeld naar waterstof', zei ceo Marinus van Driel in 2018 tegen het FD. 'Maar de ontwikkelingen gaan wel al veel sneller. Tussen nu en vijf jaar gaat er echt wat gebeuren.'

  'Wij geloven dat waterstof de energiedrager van de toekomst zal worden' licht ceo Kurt Sorschak van Xebec toe in een persbericht. 'HyGear heeft over de jaren een groeiende en winstgevende onderneming weten op te bouwen. De technologieën van HyGear bieden kansen in groen-gas en waterstof toepassingen, hier gaan we ons dan ook verder op richten.' Een deel van de bestaande klanten van Xebec gebruikt al waterstof.

  Xebec betaald €42 mln van het overnamebedrag in cash, het restant in aandelen Xebec.


  Beursnotering Npex

  In 2017 kreeg de producent van industriële gassen een notering op de Nederlandse mkb-beurs Npex. Met het kapitaal dat toen werd opgehaald, bijna €2,5 mln, wilde de onderneming de uitkoop van een aandeelhouder, het Spaanse energiebedrijf Abengoa, herfinancieren. HyGear werd toen gewaardeerd op €22,7 mln. Als de voorgenomen overname overeenkomst definitief getekend wordt de handel op het Npex platform gestopt.

  HyGear heeft via het platform van Npex ook vier keer een obligatielening uitgegeven om de groeistrategie te kunnen realiseren. Obligatiehouders kunnen per direct vragen om een volledige vervroegde terugbetaling van de obligaties. In totaal heeft HyGear €15 miljoen via Npex opgehaald.

  Sinds de oprichting in 2002 is Hygear uitgegroeid tot een onderneming met 74 werknemers en een vestiging in Singapore waar 8 mensen werken.
 3. Vitavita 9 december 2020 02:20
  Xebec Launches Hydrogen Strategy with Transformative Acquisition of HyGear, $100 Million Bought Deal Public Offering and $50 Million Concurrent Private Placement with CDPQ

  - Acquisition bolsters the Corporation’s technology and product portfolios to execute on overall renewable gas vision and launch of global hydrogen strategy -

  Key Transaction Highlights

  * Launching hydrogen strategy with the approximately $155.9 million strategic acquisition of HyGear, a Dutch-based leader in onsite hydrogen generation solutions for industrial and fuel cell electric vehicle refueling applications

  * Acquisition of leading small-scale steam methane reforming (“SMR”) technology and a reference base of 66 active hydrogen generation installations worldwide to accelerate entry into the fast-growing hydrogen fuel market

  * Combining Xebec’s renewable natural gas (“RNG”) and HyGear’s SMR technologies to create a viable, credible, competitive and readily available green hydrogen offering

  * Acquisition of HyGear’s electrolyzer based technologies, partnerships and know-how in support of hydrogen deployment opportunities

  * HyGear management to stay with Xebec and head Xebec’s European business to continue strong track record of successful project execution and profitability

  * HyGear generated €11.4 million of revenues, €3.4 million of EBITDA and €2.5 of operating income in 2019 and is expected to experience double-digit annual revenue growth from 2019 to 2021 and maintain strong EBITDA and operating income margins

  * Multiples paid for HyGear represent 8.8x 2019 Revenue and 29.3x 2019 EBITDA

  * Cash consideration for the transaction funded by way of a $100 million bought deal public offering of subscription receipts and a concurrent $50 million strategic private placement financing from the Caisse de dépôt et placement du Québec (“CDPQ”) in addition to the issuance of $62.1 million worth of Xebec shares to current HyGear shareholders

  * Xebec has also executed a non-binding letter of intent to acquire a leading industrial gas generation technology and manufacturing business, as well as a non-binding letter of intent to acquire a specialty compressed air and air treatment services company

  MONTREAL, Dec. 08, 2020 (GLOBE NEWSWIRE) -- Xebec Adsorption Inc. (TSXV: XBC) (“Xebec” or the "Corporation"), a global provider of clean energy solutions, is pleased to announce it has entered today into a definitive agreement to acquire all of the issued and outstanding shares of Green Vision Holding B.V., the parent company of HyGear Technology and Services B.V. (“HyGear”) in the Netherlands for consideration of €82.0 million (approximately $127.3 million) and the assumption of €18.4 million (approximately $28.6 million) in net debt (the “Acquisition”), of which HyGear shareholders are to receive approximately $65.2 million in cash and 10,301,824 Xebec common shares (“Common Shares”) at a price of $6.03 per share. The cash portion of the Acquisition will be funded by way of a $100 million bought deal public offering of subscription receipts (“Subscription Receipts”) and a concurrent private placement of $50 million for aggregate gross proceeds of approximately $150 million (the public offering and concurrent private placement being, collectively, the “Offering”), as further described below. More than 80% of the Common Shares received as consideration by HyGear shareholders will be subject to contractual lock-up restrictions, and all of the Common Shares received as consideration by HyGear shareholders will be subject to a statutory four-month hold period in accordance with Canadian securities laws.

  The acquisition of HyGear positions Xebec to execute and accelerate its distributed renewable gas strategy. The acquisition of new hydrogen technology, and the access to new markets will enable Xebec to launch a commercially viable green hydrogen product offering.

  "I am excited to be announcing the launch of our hydrogen strategy today with this transformative acquisition. HyGear is strategic in nature and gives us an enormous amount of potential to grow as we accelerate our entry into the industrial hydrogen and hydrogen fuel markets," said Kurt Sorschak, Chairman, CEO and President of Xebec Adsorption Inc. "I couldn’t be happier with the quality of this acquisition because of its sustainable business model and its ability to deliver attractive profitability today. HyGear will help us execute our renewable gas strategy and gives us a unique technology platform, access to European markets and the potential to realize and create significant product and sales synergies."

  "Ultimately, we believe that hydrogen will be the dominant gas and energy carrier of the future. HyGear has built an outstanding business by first selling to industrial customers and then using the same technology to deliver solutions to the nascent hydrogen refueling industry. Their steam methane reforming (SMR) technology is unique in the sense that it is decentralized, small-scale and can produce cost-effective onsite hydrogen from natural gas. HyGear reduces the need to truck in hydrogen by producing it at the source of use, saving on costs, and most importantly, CO2 and NOx emissions. This results in cost savings of approximately 40% to 75% per Nm3 of hydrogen delivered and an annual reduction of approximately 60,000 KG of CO2 emissions per system. Their reference base of 66 active hydrogen generation installations worldwide is impressive and makes them the world leader."

  "Furthermore, by using Xebec’s technologies to provide a renewable natural gas (RNG) feedstock, we can create a commercially viable green hydrogen offering for customers today. HyGear has deployed this solution to fueling stations across Europe and has shown that the total cost of ownership and emissions are lower than electrolyzer based systems. As we progress into the next decade and beyond, we expect the costs of electrolyzers to come down and to see their accelerated deployment. Today, an SMR based approach with RNG is one of the most cost competitive green hydrogen pathways available. With this transaction, we will also be acquiring electrolyzer based technologies, partnerships and know-how in support of the company’s longer-term outlook as electrolyzers mature. HyGear rounds out Xebec’s renewable gas generation technology portfolio and gives the company a viable, credible and competitive hydrogen business model."

  "This is the boldest move in the company’s history, with the objective to make Xebec a worldwide renewable gas leader. We’re also very happy to have the strategic support of CDPQ, a large long-term institutional investor who also shares the same vision. As a result, we are now uniquely positioned to leverage a recurring, profitable, and industrial client base to support our growth in renewable natural gas and hydrogen. I’d like to congratulate everyone on all their hard work and give HyGear a warm welcome to the Xebec family,” added Mr. Sorschak.

  "By taking a stake in Xebec, CDPQ is contributing to the development of Québec expertise in transitioning toward sources of renewable energy," said Kim Thomassin, Executive Vice-President and Head of Investments in Québec and Stewardship Investing at CDPQ. “Xebec possesses high-quality assets and has attained an enviable position in its industry, and CDPQ is pleased to support its international expansion.”


  Meer info, zie:
  www.globenewswire.com/news-release/20...
 4. Happy One 9 december 2020 11:00
  quote:

  twinkletown schreef op 9 december 2020 10:07:


  En de gevolgen voor de HyGear warrants??

  Ohh al gevonden. Niet best.
  De warrants, die uitgegeven zijn in combinatie met de laatste obligatie uitgifte zullen komen te vervallen.
  www.npex.nl/wp-content/uploads/2020/1...


  En dat is jammer....Ik had liever gezien dat Hygear een beursnotering op Amsterdam had gekregen. Als je kijkt naar de waardering van bedrijven in de duurzaamheidssector (Alfen, Fastned) dan had dat voor mijn gevoel veel meer opgeleverd.
  Een verdere vervelende bijkomstigheid is dat waarschijnlijk alle obligaties vervroegd worden afgelost terwijl dat juist één van de beste obligaties op Npex is.
 5. forum rang 7 Leefloon 9 december 2020 11:22
  Vitavita heeft al een alinea geplaatst over warrants én obligatie. Die obligatie:

  Gezien de transactie betrekking heeft op het gehele aandeelkapitaal van HyGear resulteert dit in een situatie waar de obligatiehouders op basis van de algemene voorwaarden van de obligaties per direct kunnen vragen om een volledige vervroegde terugbetaling van de obligaties.

  Volgens déze weergave zijn de obligatiehouders de vragende partij, en is er blijkbaar ook (nog) geen bod op de obligaties. Een warrant kan gemakkelijker komen te vervallen dan een obligatie.
 6. forum rang 4 twinkletown 9 december 2020 13:04

  Arnhems waterstofbedrijf HyGear overgenomen voor €82 mln
  Hella Hueck 8 dec (FD)

  Gassenproducent HyGear wordt voor €82 mln overgenomen door het Canadese concern Xebec, een wereldwijde leverancier van schone-energieoplossingen. Het hoofdkantoor blijft gevestigd in Arnhem. De Canadezen betalen €42 mln van het overnamebedrag in cash, het restant in aandelen Xebec.

  Dat hebben betrokken partijen dinsdagavond bekendgemaakt . Hygear levert installaties voor productie van industriële gassen aan grote klanten. Zij kunnen daarmee op hun eigen fabriekslocatie onder meer waterstof produceren. De laatste jaren richt het bedrijf zich meer op gas as a service , oftewel levering van gas op basis van een abonnement.
  Tankstations

  De technologie die HyGear gebruikt voor industriële klanten kan ook geleverd worden aan de groeiende markt voor waterstoftankstations. Zo leverde HyGear apparatuur voor de bouw van het eerste waterstoftankstation van Nederland, in Arnhem. Momenteel telt Nederland vijf waterstofstations.

  'Gevoelsmatig zeg ik dat we nog drie decennia nodig hebben voordat we echt zijn omgeschakeld naar waterstof', zei ceo Marinus van Driel in 2018 tegen het FD. 'Maar de ontwikkelingen gaan wel al veel sneller. Tussen nu en vijf jaar gaat er echt wat gebeuren.'

  'Wij geloven dat waterstof de energiedrager van de toekomst zal worden', licht ceo Kurt Sorschak van Xebec toe in een persbericht. 'HyGear heeft over de jaren een groeiende en winstgevende onderneming weten op te bouwen. De technologieën van HyGear bieden kansen in groen gas en waterstoftoepassingen, hier gaan we ons dan ook verder op richten.' Een deel van de bestaande klanten van Xebec gebruikt al waterstof.
  Beursnotering Npex

  In 2017 kreeg de producent van industriële gassen een notering op de Nederlandse mkb-beurs Npex. Met het kapitaal dat toen werd opgehaald, bijna €2,5 mln, wilde de onderneming de uitkoop van een aandeelhouder, het Spaanse energiebedrijf Abengoa, herfinancieren. HyGear werd toen gewaardeerd op €22,7 mln. Als de voorgenomen overname overeenkomst definitief getekend wordt de handel op het Npex platform gestopt.

  HyGear heeft via het platform van Npex ook vier keer een obligatielening uitgegeven om de groeistrategie te kunnen realiseren. Obligatiehouders kunnen per direct vragen om een volledige vervroegde terugbetaling van de obligaties. In totaal heeft HyGear €15 miljoen via Npex opgehaald.

  Sinds de oprichting in 2002 is HyGear uitgegroeid tot een onderneming met 74 werknemers en een vestiging in Singapore waar acht mensen werken. Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL investeert al sinds 2005 in het bedrijf en is met 38,7% grootaandeelhouder in HyGear.
 7. forum rang 4 twinkletown 9 december 2020 13:53
  Na het vertrek van HyGear als notering bij NPEX blijft er slechts nog één echt interessant aandeel/certificaat over met een notering aldaar: TABS Holland
  www.npex.nl/effectenbeurs/timber-and-...
  Maar mogelijk verdwijnt ook dit aandeel door bijvoorbeeld een bieding van grootaandeelhouder HAL op de resterende stukken (< 5%).
 8. eone 9 december 2020 14:41
  Tja, ik was vroeger erg enthousiast over NPEX maar ik ben de laatste jaren niet meer zo te spreken over deze organisatie.

  Het faillissement van TukTuk was een dieptepunt natuurlijk (-10K). De waarde van de SLIM OPGEWEKT obligatie is behoorlijk ingestort. Van EUR 1000 naar EUR 250.

  Ook bij de afloop van het Vegetarische Slager verhaal kreeg ik niet echt een prettig gevoel. Obligaties verplicht vervroegd afgelost en Unilever er vandoor met een hele mooie koop. Ik kreeg een mooi keukenschort van de Vegetarische Slager. Ik krijg het gevoel dat de risico/rendement balans voor de investeerder niet goed is.

  Kort door de bocht, succesvolle/stabiele ondernemingen kopen de obligatie vroegtijdig af en minder succesvolle gaan failliet en/of stellen betalingen uit. Zo gaat het nu waarschijnlijk ook weer met Hygear.

  Zo blijf je als belegger zitten met de zwakke broeders want via het platform worden nauwelijks volumes verhandeld.
 9. forum rang 7 Leefloon 9 december 2020 15:05
  quote:

  eone schreef op 9 december 2020 14:41:

  Zo blijf je als belegger zitten met de zwakke broeders want via het platform worden nauwelijks volumes verhandeld.

  Zoals eveneens behandeld in een ander subforum hier, is daarenboven de (afwezige) informatievoorziening aan de kleine groep investeerders nogal amateuristisch en onvolwassen. Met vaak eveneens onvolwassen prijzen voor de obligaties, alsof "rond pari" ook met COVID-19 een soort norm is. Er zijn meerdere obligaties waarbij ik het advies "DUMPEN" of "VERKOPEN" zou geven, door een ridicuul hoge biedprijs. Investeerders staan bij de NPEX én vooral bij vele bedrijven niet op de eerste plaats, met actief of passief gemisbruik van afwezig (vrijwillig) toezicht. Ook de stichting zou meer kunnen doen. HyGear is daar minder besproken, want dat was één van de betere, met impliciet toezicht via OostNL.

  Overigens staat niet in het hier geplaatste nieuws, maar wel in een prospectus, dat terugbetaling altijd kan. Zonder opgave van een reden. Wie dat niet wil, moet daar niet (meer) op inschrijven. Je loopt zo inderdaad wel gratis het risico van een aandeelhouder. Maar wanneer er een positief aandeelhoudersrendementje bij zou kunnen komen kijken, dan kun je achter het net vissen. Bijvoorbeeld na een overname door een al ruim gefinancierde overnemer. Maar in een omgekeerd geval lijken vele grootaandeelhouders grootaandeelhouder te willen blijven, zonder na verliezen de obligaties te converteren. Lekker makkelijk, afboeken (nabij de afgrond) of aflossen (bij de mooie bloemen).
 10. forum rang 7 Leefloon 9 december 2020 15:09
  quote:

  twinkletown schreef op 9 december 2020 13:04:

  Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL investeert al sinds 2005 in het bedrijf en is met 38,7% grootaandeelhouder in HyGear.

  Aanvullinkjes van of over Oost NL, FWIW:

  Van Driel zwaait ontwikkelingsmaatschappij Oost NL, een van de belangrijkste financiers van HyGear, alle lof toe. ,,We zijn Oost NL dankbaar voor het verstrekken van financiering in meerdere rondes en het leveren van kennis en structuur.”

  De door de provincies Gelderland en Overijssel gesteunde investeringsmaatschappij Oost NL krijgt, als financier en aandeelhouder, een deel van de 82 miljoen euro die met de overname is gemoeid. ,,Daarmee kunnen wij hernieuwd investeren in kansrijke bedrijven, om zo de regionale economie en werkgelegenheid in Oost-Nederland duurzaam te laten groeien", meldt woordvoerder Daniëlle Gijsbertse.

  Nu HyGear in Xebec een partij heeft gevonden die de onderneming verder kan brengen, zit de de belangrijke taak voor Oost NL, als versneller in duurzame groei, er op. ,,We kunnen nu verder investeren in de aantrekkingskracht van Oost-Nederland als vestigingsplaats voor bedrijven, ondernemers en professionals. Zodat ook zij hier volop de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen op het gebied van onder meer de energietransitie, eiwittransitie en gezondheid.”
 11. Happy One 9 december 2020 18:20
  quote:

  eone schreef op 9 december 2020 14:41:


  Tja, ik was vroeger erg enthousiast over NPEX maar ik ben de laatste jaren niet meer zo te spreken over deze organisatie.

  Het faillissement van TukTuk was een dieptepunt natuurlijk (-10K). De waarde van de SLIM OPGEWEKT obligatie is behoorlijk ingestort. Van EUR 1000 naar EUR 250.

  Ook bij de afloop van het Vegetarische Slager verhaal kreeg ik niet echt een prettig gevoel. Obligaties verplicht vervroegd afgelost en Unilever er vandoor met een hele mooie koop. Ik kreeg een mooi keukenschort van de Vegetarische Slager. Ik krijg het gevoel dat de risico/rendement balans voor de investeerder niet goed is.

  Kort door de bocht, succesvolle/stabiele ondernemingen kopen de obligatie vroegtijdig af en minder succesvolle gaan failliet en/of stellen betalingen uit. Zo gaat het nu waarschijnlijk ook weer met Hygear.

  Zo blijf je als belegger zitten met de zwakke broeders want via het platform worden nauwelijks volumes verhandeld.


  Je hebt zeker een punt.

  In de casus Hygear vind ik het bijvoorbeeld niet netjes (op zijn zachtst gezegd) dat de warrant houders geen compensatie aangeboden krijgen. Er staan 100.000 warrants uit, die zijn uitgegeven met de laatste obligatielening.
  Nu wordt er een overname gedaan waarbij de eigenaren cashen en de warrant houders berooid achterlaten. Die warrants waren toen nodig om de obligatie te kunnen plaatsen en werden met ronkende verhalen over mee profiteren van de groei verkocht.
  Dan kun je als bedrijf toch wel iets terugdoen?
 12. SJC 9 december 2020 22:04
  Ik kom op €22 per aandeelcertificaat uit.

  €82miljoen waarvan 11,7% naar de stichting administratiekantoor Hygear gaat. Dit is dan €9,6miljoen

  Hier zijn 434.780 certificaat aandelen uitgegeven.
  Dus €9,6 miljoen gedeeld door 434.780 = € 22 per aandeel. Hiervan is ongeveer 10 euro cash en 12 euro aan aandelen XEBEC tegen een koers van ongeveer CAD $6,-- per aandeel (gemiddelde afgelopen 15 dagen)
 13. forum rang 4 twinkletown 9 december 2020 22:10
  quote:

  Happy One schreef op 9 december 2020 18:20:


  [...]

  Je hebt zeker een punt.

  In de casus Hygear vind ik het bijvoorbeeld niet netjes (op zijn zachtst gezegd) dat de warrant houders geen compensatie aangeboden krijgen. Er staan 100.000 warrants uit, die zijn uitgegeven met de laatste obligatielening.
  Nu wordt er een overname gedaan waarbij de eigenaren cashen en de warrant houders berooid achterlaten. Die warrants waren toen nodig om de obligatie te kunnen plaatsen en werden met ronkende verhalen over mee profiteren van de groei verkocht.
  Dan kun je als bedrijf toch wel iets terugdoen?

  Het genoemde aantal van 100.000 warrants is onjuist.

  Alle warrants samen geven recht op het kopen van maximaal 199.960 certificaten. Voor ieder certificaat koopt Stichting Administratiekantoor HyGear 1 aandeel van ons. Stichting Administratiekantoor HyGear koopt dus maximaal 199.960 aandelen.

  De warrants, die uitgegeven zijn in combinatie met de laatste obligatieuitgifte zullen komen te vervallen. Dit in overeenstemming met de bijbehorende voorwaardenvan deze warrants.
 14. forum rang 7 Leefloon 10 december 2020 01:53
  quote:

  twinkletown schreef op 9 december 2020 22:10:

  De warrants, die uitgegeven zijn in combinatie met de laatste obligatieuitgifte zullen komen te vervallen. Dit in overeenstemming met de bijbehorende voorwaardenvan deze warrants.

  Erm... Is dat zeau? Het prospectus heeft het over npex.nl/hygear, waar nu (nog) niets staat over aangepaste of vervallen conversiegelegenheden. Ik citeer: "Veranderen of vervallen deze data? Dan laten wij dit weten via npex.nl/hygear. Met bijzondere omstandigheden bedoelen wij bijvoorbeeld als meer dan 50% van onze aandelen worden overgedragen aan een derde".

  We zouden er bijna een kooptip van kunnen maken, een loterij zonder nieten. met een aansprakelijk HyGear omdat zij nu dan nalatig zouden kunnen zijn en voor houders van de warrants een verkeerde, misleidende indruk wekken. Bijna.

  Is dat volgens een slachtoffer voordelig, dan kun je als slachtoffer dus ook aan de NPEX een bericht sturen dat je nu wilt converteren per de eerstvolgende datum, met beleefde verwijzing naar de amateuristische nalatigheid. Bezoek dan wel die website, om zelf bewijsbaar (IP-adres, bijvoorbeeld, en/of PrtScr) vast te (kunnen) (laten) leggen dat je eerst zorgvuldig op npex.nl/hygear heb gekeken en daar niets las over een veranderde of vervallen datum.

  Heeft de zeer gebrekkige informatieverstrekking aan beleggers dus toch eens een mogelijk voordeel? Het niet bijwerken van npex.nl/hygear, expliciet genoemd in het prospectus alsof de NPEX de Staatscourant is, zorgt ervoor dat de warrants nog steeds uitoefenbaar zijn, met alle rechten en plichten die daarbij horen.

  Disclaimer: niet bekeken, maar in theorie zou je t.z.t. kunnen bijbetalen voor een lege huls of kun je teveel betalen voor de effecten, door nu al te gokken op een datum die in de toekomst ligt. Ik zeg ook niet dat het, inclusief mogelijke juridische strijd, per se aantrekkelijk is om t.z.t. een nieuwe minderheidsaandeelhouder te worden.

  Maar ... Kun je de warrants bij bijvoorbeeld een eerstvolgende gelegenheid, in de toekomst, uitoefenen? Als je het mij vraagt wel. Op npex.nl/hygear zie ik geen enkele beperking staan. Uitoefening in de toekomst (bijvoorbeeld vandaag, per 1 december 2021), moet dus nog gewoon kunnen, conform het prospectus. Er is geen vervallen datum en er is geen veranderde datum, ondanks dat er wel sprake kan zijn van de specifiek benoemde "bijzondere omstandigheid". Of je er veel mee op zou schieten? Geen idee, maar wie wil zou met 1 of meer warrants principieel dwars kunnen gaan liggen door nu te converteren zoals voorgeschreven, met als datum (liefst zo laat mogelijk) 1 december 2021 of zo. Dat zou nog gewoon moeten kunnen; die route is m.i. (nog) niet geblokkeerd.
 15. Happy One 10 december 2020 10:45
  quote:

  SJC schreef op 9 december 2020 22:04:


  Ik kom op €22 per aandeelcertificaat uit.

  €82miljoen waarvan 11,7% naar de stichting administratiekantoor Hygear gaat. Dit is dan €9,6miljoen

  Hier zijn 434.780 certificaat aandelen uitgegeven.
  Dus €9,6 miljoen gedeeld door 434.780 = € 22 per aandeel. Hiervan is ongeveer 10 euro cash en 12 euro aan aandelen XEBEC tegen een koers van ongeveer CAD $6,-- per aandeel (gemiddelde afgelopen 15 dagen)


  Volgens mij niet, in het prospectus bij de aandelenemissie van destijds staat op bladzijde 8 staat het totaal uitstaande aandelenaantal:

  www.npex.nl/wp-content/uploads/2020/0...

  4.368.580 uitstaande aandelen en 82 miljoen geeft een waardering van 18,77 per certificaat.
 16. Happy One 10 december 2020 10:47
  quote:

  Leefloon schreef op 10 december 2020 01:53:


  [...]

  Maar ... Kun je de warrants bij bijvoorbeeld een eerstvolgende gelegenheid, in de toekomst, uitoefenen? Als je het mij vraagt wel. Op npex.nl/hygear zie ik geen enkele beperking staan. Uitoefening in de toekomst (bijvoorbeeld vandaag, per 1 december 2021), moet dus nog gewoon kunnen, conform het prospectus. Er is geen vervallen datum en er is geen veranderde datum, ondanks dat er wel sprake kan zijn van de specifiek benoemde "bijzondere omstandigheid". Of je er veel mee op zou schieten? Geen idee, maar wie wil zou met 1 of meer warrants principieel dwars kunnen gaan liggen door nu te converteren zoals voorgeschreven, met als datum (liefst zo laat mogelijk) 1 december 2021 of zo. Dat zou nog gewoon moeten kunnen; die route is m.i. (nog) niet geblokkeerd.


  Interessant Leefloon, je zou best gelijk kunnen hebben. Ik vind het van fatsoen getuigen om de obligatiehouders die de groei hebben mogelijk gemaakt en die je lekker hebt gemaakt met warrants te compenseren. Zoals het nu gaat vind ik echt niet kunnen.
 17. forum rang 7 Leefloon 10 december 2020 11:39
  Met uitoefening van één warrant door één partij, met als toekomstige datum van de uitoefening 1 december 2021 bij een nog onaangepaste website van de NPEX, is het risico op een later verlies nihil, en frustreer je mogelijk de voorgenomen duur van de overname. In het ergste geval kost men, of die ietwat passieve obligatiestichting, dat zo'n €25.

  Ik heb niet het hele prospectus bestudeerd, maar het lijkt erop alsof je (mss. onbedoeld) elke genoemde toekomstige datum uit de lijst kunt kiezen, zolang een andersluidende bepaling (nog) niet op npex.nl/hygear staat. Men is dan in beginsel verplicht om op of na 1 december 2021 een effect te leveren, of wellicht om de kwestie (voor iedereen?) deftiger op te lossen.

  "Slachtoffers" die geen €25 over de balk willen smijten, zouden de stichting kunnen verzoeken om een warrant uit te oefenen met uitoefenbingsdatum 1 december 2021, op basis van het te respecteren prospectus en om de belangen van alle investeerders correct en proactief te behartigen. Er zijn meerdere uitkomsten mogelijk, waarbij ook de stichting weer een (juridische) rol kan spelen. De ene warrant forceert mogelijk uitstel of een alternatieve oplossing voor het (waarschijnlijk terecht, op basis van de voorwaarden) afpakken van de waarde van iemands warrants. Ruimte wordt geboden door mogelijke foutjes in het prospectus, waaronder dan hopelijk dat je niet beperkt wordt tot de eerstvolgende datum maar dat je een datum kunt kiezen. 1 december 2021 is dan een volwaardige keuzemogelijkheid, zonder andersluidend tegenbericht op de website van de NPEX.
 18. forum rang 7 Leefloon 10 december 2020 11:46
  quote:

  twinkletown schreef op 10 december 2020 10:46:

  Is hier vanochtend tijdens de "Zoom" bijeenkomst nog iets over gezegd?

  Zoom wordt sowieso niet voor mijn exotische besturingssysteem gemaakt, dus daar zal iemand anders even op moeten reageren...

  Voor mij volstaat het prospectus (uit een aantal datums kunnen kiezen, én op het moment van schrijven nog geen andersluidend tegenbericht op de specifieke webpagina), en eventueel een verzoek aan de belangen behartigende stichting om één warrant uit te oefenen met als vrijelijk gekozen datum de laatste, 1 december 2021. Dan kost het de stichting namens iedereen hooguit zo'n €25, waarmee er vooral tijd gekocht wordt, en er een mogelijk alternatief op de tafel moet komen. Of je behoudt nog wat langer een relatief risico-arm rendement met deze obligatie, wanneer een volledige afwikkeling van de voorgenomen transacties pas vanaf december 2021 kan. Je hebt immers recht op één nog te leveren snertificaat, te leveren primo december volgend jaar. Tenzij de webpagina inmiddels is aangepast, waarmee de datums kunnen komen te vervallen.
81 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Meer »

Koers 0,000   Verschil 0,00 (0,00%)
Laag 0,000   Volume 0
Hoog 0,000   Gem. Volume 0
Premium

KOPEN OF VERKOPEN?

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Ontdek Premium

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links