Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Coronacrisis

207 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Kaspersky 27 februari 2020 15:00
  In de toekomst zullen de afgelopen dagen zo niet weken ingaan in de geschiedenis als de coronacrisis. Koopkansen zullen ook weer ontstaan.

  Mijn verwachting is dat de impact in China voornamelijk in Q1 ligt. En voor Europa en Amerika zullen de effecten zichtbaar worden in Q1 en Q2. Mogelijk sterker herstel in Q3 voorzie ik zelf.

  Succes iedereen!
 2. forum rang 7 Kaspersky 28 februari 2020 12:17
  quote:

  Kaspersky schreef op 28 februari 2020 12:00:


  Technische analyse zou nu zeggen: maandag zou er herstel moeten komen. Op zoveel oversold staan is niet logisch.

  €8,46 op dit moment. Ook omdat het nog steeds in de buurt is van mijn voorspelde steun van €8,50.


  De centrale vraag zal waarschijnlijk zijn: komt er dit weekend een uitbraak van Corona binnen Europa en Amerika die verder gaat dan wat het nu al is?
  Nee -> sterk herstel maandag
  Ja -> hangt af van de sterkte

  Dit geldt ook voor algemeen; maandag zou in elk geval een hersteldag moeten zijn: but ofcourse nobody can predict the future ;)
 3. forum rang 7 Kaspersky 1 maart 2020 21:01
  Als het goed is komt de grootste crash in maart, daarna herstel: de grotere spelers hebben shorts met expiratie maart 2020 (dat is deze maand).

  Nogmaals:
  - China heeft het virus nu redelijk onder controle
  - Korea, Europa en de VS staat nog wat te wachten


  Tip:
  - Zorg voor een kleine extra voorraad voedsel
  - Koop hygiëne middelen
  - Was altijd je handen bij thuiskomst
  - Zorg dat je met je handen niet je neus/mond raakt
  - Hou afstand van verkouden/grieperige mensen

  Ik wens iedereen veel succes en wijsheid toe in de komende tijd.
 4. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 maart 2020 12:55
  Effect Corona-virus op rentes en aandelenmarkten zal tijdelijk zijn’
  Datum
  26 februari 2020

  De laatste dagen zijn de rentes verder gedaald en zijn aandelenkoersen onder druk komen te staan. De verspreiding van het corona-virus wordt daarvoor als belangrijkste oorzaak aangewezen. Maar wat zijn de gevolgen op wat langere termijn? Macro-econoom Edin Mujagic zet de zaken op een rij.

  Nadat het corona-virus onverwacht de kop opstak en zich verspreidde in Zuid-Korea, is dat de afgelopen dagen ook in Italië gebeurd. De uitbraak in Zuid-Korea wakkerde de angst aan dat andere Aziatische landen buiten China er ondanks alle maatregelen ook door getroffen kunnen worden, met alle bijbehorende disruptieve economische effecten van dien. De angst groeit dat ook de Europese economie er tegenwind van kan krijgen.

  Hoe kan de virusuitbraak de economische groei raken?
  Het effect is tweeledig. Door de maatregelen die in China genomen zijn om verdere verspreiding te voorkomen, is de consumptie in dat land danig verstoord. Door de sluitingen van winkels en (in)reisverboden, blijven de consumenten thuis. Dit raakt vooral bedrijven en landen die veel verkopen in China. Duitsland is bijvoorbeeld zo’n land.

  Het andere kanaal waarlangs de economieën in het Westen hinder ondervinden van de corona-uitbraak, is de productie. In loop der tijd is het zogeheten ‘just-in-time’ productieproces geperfectioneerd. Dat houdt in dat veel bedrijven in het Westen, zoals autofabrieken in Duitsland, onderdelen niet meer op grote schaal in eigen magazijnen opslaan. De onderdelen komen uit verschillende landen en precies op het juiste moment. Vaak hebben bedrijven onderdelen voor enkele weken in huis.

  China is zo goed als altijd één van de belangrijkste landen waar onderdelen vandaan komen. Door restricties en het feit dat veel fabrieken in China niet open zijn geweest en thans niet op volle capaciteit draaien, is het niet vreemd dat 94 procent van de Forbes 1000 bedrijven verstoringen zien in aanvoer van onderdelen.

  Zoals gezegd hebben bedrijven doorgaans voorraden voor enkele weken. Dat is momenteel waarschijnlijk wat opgerekt in verband met het Chinese nieuwjaar. In China betekent dat een week vakantie voor veel werknemers en bedrijven die onderdelen aangeleverd krijgen uit China hebben veelal tijdelijk iets meer voorraden aangelegd.

  Dit betekent dat de tekorten aan onderdelen de komende maanden bedrijven parten kunnen gaan spelen. Onderdelen worden doorgaans per schip vanuit China naar Europa gebracht, omdat dat de goedkoopste manier is. Veel schepen zijn vóór de uitbraak van het virus uitgevaren, met de voorraden voor de komende weken/maanden. Sinds de uitbraak is het rustiger geworden op de wereldzeeën, waardoor tekorten aan onderdelen in het voorjaar of de zomer kunnen optreden.

  Hoe groot kan het effect zijn?
  Omdat China het epicentrum is van de uitbraak, is het te verwachten dat de economische gevolgen daar het grootst zullen zijn. De economische groei in het eerste kwartaal kan in plaats van ongeveer 6 procent wel eens 2 of 3 procent blijken te zijn. Enige overloopeffecten naar het tweede kwartaal zijn ook niet uitgesloten.

  In het Westen is het effect ook in de eerste twee kwartalen van het jaar te verwachten. Omdat de economische groei al voor de uitbraak van het corona-virus vertraagde, kan dat in sommige landen tot een tijdelijke krimp leiden. Daarbij valt te denken aan Italië, Frankrijk en Duitsland.

  Het negatieve effect op de groei zal zeer waarschijnlijk tijdelijk zijn. Het virus zal uiteindelijk weer verdwijnen of onder controle raken. De vergelijking met het SARS-virus in 2003 ligt voor de hand. Ook toen was er tijdelijk een negatief effect op de groei en op de markten te zien maar na enkele maanden trokken beide weer hard aan.

  Ook normaliseert langzaam maar zeker het productieproces in China met steeds meer bedrijven die hun deuren openen.

  De groeicijfers uit Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië, Singapore, Thailand, Maleisië, Indonesië en Zuid-Korea over het vierde kwartaal laten zien dat de economische groei iets afkoelde. De ongetwijfeld zwakkere macro-economische cijfers die de komende tijd naar buiten zullen komen (om eerder genoemde redenen), zijn dus niet toe te schrijven aan het virus alleen. Dit is conform mijn verwachting voor dit jaar, zoals uitvoerig omschreven in onze publicatie ‘Outlook 2020: Look out!’.

  De uitbraak van het corona-virus zal vooral de komende maanden economische gevolgen hebben. De kans is echter groot dat die gevolgen niet structureel zullen zijn. Wanneer de verdere verspreiding vertraagt en uiteindelijk stopt (zie verderop), is een economisch herstel te verwachten, en dus betere macro-economische cijfers. De stilgevallen productie en consumptie uit de eerste helft van 2020 zullen dan grotendeels ingehaald worden in de tweede helft van het jaar. Die inhaalslag zal dan de groei opstuwen.

  Daarnaast is er nog een groeigunstig effect te verwachten naar aanleiding van het corona-virus. Omdat de groeiafkoeling zoals gezegd in de laatste maanden van 2019 is ingezet en het corona-virus de groei verder onder druk zet, neemt de kans toe dat de overheden in Europa in actie zullen komen in de zin dat ze de economische groei zullen stimuleren via een ruimer begrotingsbeleid. Dit kan zeker voor Duitsland van toepassing zijn, omdat de economie van dat land stagneerde aan het eind van 2019 en de roep om een stimulerender begrotingsbeleid – voor het eerst sinds 2012 – steeds luider wordt. Het corona-virus kan het laatste zetje zijn voor de regering in Berlijn om daadkrachtiger in actie te komen. Hierbij is het relevant op te merken dat de ruimte om de economie via deze weg te steunen in China en Europa aanmerkelijk groter is dan in de VS. In het laatste land is de ruimte door de zeer hoge begrotingstekorten kleiner maar ook doordat dit jaar een verkiezingsjaar is. In zo’n jaar is de vereiste samenwerking voor een begrotingsimpuls tussen de Democraten en de Republikeinen minder waarschijnlijk.
 5. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 maart 2020 13:00
  2)
  Daarnaast is het waarschijnlijker dat de centrale banken zoals de ECB en de Fed maar ook de centrale bank van China, de geldkranen verder open zetten. Afhankelijk van de ontwikkelingen de komende tijd, is een nieuwe renteverlaging in de VS waarschijnlijk, waarbij we zelfs niet moeten uitsluiten dat de bank de rente voor de zomer met een half procentpunt kortwiekt.

  Dat zou niet alleen de economische groei op termijn stimuleren maar zou vrijwel zeker de financiële markten op de korte termijn goed doen. De afgelopen jaren blijken de koersen op de financiële markten vooral door de mate van (over)liquiditeit gedreven te zijn.

  Een pandemie of een afname waarschijnlijker?
  In China neemt het aantal nieuwe corona-gevallen af en overal in de wereld wordt hard gewerkt aan het uitvinden van een vaccin tegen het virus. Het is een kwestie van tijd voordat er goed nieuws komt van dat front.

  Op het noordelijk halfrond zijn het voorjaar en de zomer op komst. Virussen kunnen doorgaans slecht tegen warm weer, wat betekent dat de omgeving voor het verder verspreiden van het corona-virus minder gunstig wordt.

  De verspreiding van het virus buiten China is een feit, maar dat wekt ook geen verbazing gezien het feit dat er in de wereld veel gereisd wordt en de uitbraak plaats vond precies op het moment dat veel Chinezen, in verband met de nieuwjaarviering, uit alle hoeken van de wereld naar hun moederland kwamen om vervolgens terug te keren naar hun woonplaats buiten China. In dat licht is het aantal gevallen buiten China beperkt te noemen.

  Samenvattend:
  Het zou niet verbazen als de economische groei met een vertraging reageert op de uitbraak van het corona-virus. Mede, maar niet alleen, door het virus is de kans groot dat de economische groei dit jaar lager zal zijn dan in 2019.

  De financiële markten reageren veel sneller op de ontwikkelingen en prijzen die in. Wanneer duidelijk wordt dat het virus zich minder snel verspreidt en uiteindelijk de verspreiding stopt, is een herstelrally te verwachten, zeker als de centrale banken tegelijkertijd het monetaire beleid nog ruimer maken. Een zwakkere dollar en een stijging van de langetermijnrentes zou dan ook voor de hand liggen. Merk ook op dat de daling van de aandelenkoersen van de laatste tijd vooralsnog aanmerkelijk kleiner is dan de daling van de koersen eind 2018, toen de grootste bron van zorg niet zozeer economisch maar monetair was: beleggers waren bang dat de Fed de geldkraan dicht zou draaien.

  Dit is een bijdrage van Edin Mujagic, hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer. Mujagic deelt zijn macro-economische overpeinzingen ook regelmatig in Effect.
 6. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 maart 2020 13:12
  ’Coronavirus remt wereldeconomie met 0,5%’
  Updated 56 min geleden
  1 uur geleden in FINANCIEEL

  PARIJS (ANP) - De uitbraak en de verspreiding van het coronavirus zal de groei van de wereldeconomie remmen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) spreekt in een nieuw rapport van een negatief effect van 0,5 procentpunt.

  Daarbij gaat de denktank ervan uit dat de epidemie in China in het eerste kwartaal van dit jaar piekt en dat de verspreiding in andere landen beperkt zal blijven. In het eerste kwartaal van dit jaar zou de wereldeconomie zelfs kunnen krimpen.

  In november vorig jaar raamde de OESO de wereldwijde economische groei dit jaar op 2,9 procent, wat door de OESO al als zwak werd bestempeld. Nu wordt uitgegaan van 2,4 procent. Voor China rekent de OESO voor dit jaar op een groei van 5 procent, waarna sprake zal zijn van herstel tot 6 procent in 2021.

  De denktank stelt dat het virus het vertrouwen in de financiële markten heeft geschaad. Ook zit het de reissector en de leveringsketens van bedrijven dwars. Voor alle G20-landen worden groeiramingen neerwaarts bijgesteld. Vooral landen die qua bedrijvigheid sterk verbonden zijn met China, zoals Japan, Zuid-Korea en Australië, worden hard geraakt.
 7. forum rang 10 DeZwarteRidder 2 maart 2020 15:50
  Nederlandse industrie gegroeid in februari
  02-03-2020 09:05 - Coronavirus overschaduwt verrassend cijfer.

  (ABM FN-Dow Jones) De NEVI inkoopmanagersindex voor Nederland is in februari gestegen, wat wijst op een forse verbetering in de Nederlandse productiesector na vijf maanden van krimp. Dat maakten NEVI en Markit maandag bekend.

  "Het hoogste cijfer in ruim een jaar", zei Bart Vos, verbonden aan de universiteit van Maastricht. "Deze positieve ontwikkeling wordt echter helaas overschaduwd door de uitbraak van het coronavirus."

  De index steeg van 49,9 in januari naar 52,9 in februari. De productieomvang nam voor het eerst sinds september weer toe en de orders groeiden in het snelste tempo sinds augustus. De exportorders groeiden matig.

  Het coronavirus was ook al zichtbaar in de cijfers, in de vorm van oplopende levertijden. De data voor het onderzoek vond plaats tussen 12 en 20 februari, toen de uitbraak nog niet op haar hoogtepunt was.

  De NEVI PMI is een samengestelde index waarbij een stand boven de 50 duidt op een groeiende economie en een stand lager dan 50 punten op een daling van de industriële activiteiten.

  Door: ABM Financial News.
207 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 534,09 -2,12%
EUR/USD 1,1749 -0,27%
Germany30^ 11.538,10 -4,36%
Gold spot 1.881,93 -1,20%
LDN100-24h 5.555,37 -2,37%
NY-Nasdaq Composite 11.431,35 +0,64%

Stijgers

ICT Group
+8,75%
Fugro
+2,68%
Flow T...
+2,62%
OCI
+0,79%
KPN
+0,72%

Dalers

UNIBAI...
-6,42%
Air Fr...
-6,38%
RANDST...
-6,18%
Accsys
-6,16%
Sligro
-6,16%

Nieuws Forum Meer»

(2)

Hilkenbrook13 op 28 okt 2020 17:44
(6)

jan de vakman op 28 okt 2020 17:34
(2)

MG TF op 28 okt 2020 16:53
(7)

Ger1948 op 28 okt 2020 16:46
(2)

geobeo op 28 okt 2020 16:05

Column Forum Meer»

(294)

PietKeizer op 28 okt 2020 17:40
(10)

Liquido op 28 okt 2020 17:34
(9)

Nuchtere Kijk Op op 28 okt 2020 17:11
(2)

barondehuile op 28 okt 2020 13:37
(9)

Zonnestraaltje op 28 okt 2020 12:41
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare