Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

PROSUS in 2020

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
296 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. florida7 21 januari 2020 21:33
  quote:

  Erny schreef op 21 januari 2020 21:22:


  [...]
  Zeker, minstens. Ik vroeg mij al af waar we die inzakking van vandaag aan te danken hebben, maar er sijpelde kennelijk al wat voorkennis naar buiten.

  Oorzaak was daling Tencent met 2,68% op beurs Hong Kong vanochtend. Beurzen zakten door coronavirus.
 2. forum rang 10 voda 22 januari 2020 06:31
  Naspers verkoopt aandelen Prosus

  FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
  Naspers Ltd -N- -ADR- -OTCPK-
  $ 164,95 -11,30 -6,41 % OTC USA
  Prosus NV
  70,87 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

  (ABM FN-Dow Jones) Naspers wil 22 miljoen aandelen Prosus verkopen door een plaatsing bij professionele beleggers. Dat maakte de Zuid-Afrikaanse mediareus dinsdag bekend.

  Door de plaatsing stijgt de free float van Prosus van 26,2 procent tot 27,5 procent.

  Naspers bracht vorig jaar zijn belang in het Chinese internetbedrijf Tencent en de Europese investeringen onder in Prosus, dat een aparte beursnotering kreeg in Amsterdam.

  Na de plaatsing zal Naspers nog 72,5 procent van de aandelen behouden.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 3. forum rang 10 voda 22 januari 2020 08:48
  Naspers verkoopt met succes aandelen Prosus

  FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
  Prosus NV
  70,87 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

  (ABM FN-Dow Jones) Naspers heeft 22 miljoen aandelen Prosus verkocht door een plaatsing bij professionele beleggers. Dit maakte de Zuid-Afrikaanse mediareus woensdag bekend, nadat de plannen dinsdag al werden aangekondigd.

  De aandelen werden verkocht voor 67,50 euro per stuk, waardoor de tranactie goed waas voor circa 1,5 miljard euro.

  Het ging om een plaatsing van 1,4 procent van de aandelen Prosus.

  Door deze plaatsing stijgt de free float van Prosus van 26,2 procent tot 27,5 procent.

  Naspers bracht vorig jaar zijn belang in het Chinese internetbedrijf Tencent en de Europese investeringen onder in Prosus, dat een aparte beursnotering kreeg in Amsterdam.

  Na de plaatsing heeft Naspers nog 72,5 procent van de aandelen Prosus in bezit. Hierop geldt een zogeheten lock-up van 90 dagen.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 4. forum rang 6 Erny 22 januari 2020 11:25
  "Na de plaatsing heeft Naspers nog 72,5 procent van de aandelen Prosus in bezit. Hierop geldt een zogeheten lock-up van 90 dagen."
  Kan iemand mij uitleggen wat dat is en waarom dat is. Algemene (wettelijke) regelgeving of een eerder gemaakte afspraak tussen Naspers en Prosus ? En waarom voor zo'n lage prijs, ruim € 3,- euro onder de koers?
 5. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 22 januari 2020 12:03
  quote:

  BultiesBrothers schreef op 21 januari 2020 19:16:


  [...]
  Ligt eraan als dit via de beurs gaat of buitenom.
  Met een gemiddelde dagomzet van ca 900k, zijn ze met 22 miljoen aandelen nog wel even bezig.

  Nee hoor, toen Naspers gisteren met het bericht over de onderhandse plaatsing kwam, hadden ze via de begeleidende banken*) al voldoende institutionele inschrijvers binnen. Het gaat dus niet via de beurs.
  Vandaag (22 jan) is er al het bericht dat de plaatsing succesvol afgerond is.

  *) Dat zijn de zg. 'Joint Global Coordinators and Joint Bookrunners', te weten: Citigroup Global Markets Limited, Goldman Sachs International, J.P. Morgan Securities plc en Morgan Stanley & Co. International plc.
  Deze garanderen de afname ook. Naspers 'betaalde' voor die service en garantie door akkoord te gaan met een verkoopkoers die iets onder de actuele beurskoers van Prosus lag. Daarnaast betaalt Naspers ongetwijfeld een fee. Die banken verdienen er dus dubbel aan.

 6. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 22 januari 2020 13:00
  quote:

  Erny schreef op 22 januari 2020 11:25:


  "Na de plaatsing heeft Naspers nog 72,5 procent van de aandelen Prosus in bezit. Hierop geldt een zogeheten lock-up van 90 dagen."
  Kan iemand mij uitleggen wat dat is en waarom dat is. Algemene (wettelijke) regelgeving of een eerder gemaakte afspraak tussen Naspers en Prosus ? En waarom voor zo'n lage prijs, ruim € 3,- euro onder de koers?

  De 'lock-up' betekent dat Naspers de komende 90 dagen niet opnieuw Prosus-aandelen zal verkopen. Het is bij mijn weten geen wettelijk voorschrift maar een afspraak tussen Naspers en de begeleidende banken (zie mijn vorige post).
  Het geeft die banken de gelegenheid die 22 miljoen Prosus-aandelen verder te slijten voor zover nog nodig, en het geeft de professionele beleggers die inschrijven de geruststelling dat er in die periode geen nieuwe 'koersdrukkende' plaatsing zal komen.

  De wat lagere prijs heb ik in mijn vorige post al uitgelegd. Overigens valt het met dat koersdrukkende effect volgens mij wel mee. De inschrijvers zijn grote professionele beleggers die voor de langere termijn beleggen en geneigd zijn de aandelen lang vast te houden.

  Dat was anders bij de initiële beursgang van Prosus in september. Toen waren het Naspers-aandeelhouders (dus niet Naspers zelf!) die de door hen verkregen Prosus-aandelen gingen verkopen. Die aandelen, 26,2% van alle Prosus-aandelen, kregen ze als een soort bonus ('superdividend') op hun Naspers-aandelen (die op die dag 'ex-dividend gingen', dus fors in koers daalden).
  Die aandeelhouders waren o.a. Zuid-Afrikaanse pensioenfondsen en andere grote beleggers die zwaar overbelegd waren in Naspers en graag een deel van die waarde wilden verzilveren cq omzetten in een meer gespreide internationale aandelenportefeuille. Dat waren de initiële verkopers op de Amsterdamse beurs.
  Ook toen viel het met de 'koersdruk' wel mee, getuige de snelle stijging van Prosus boven de indicatiekoers van ca €58. Wel is er -zo vermoed ik, ook op grond van discussies in de ZA pers- nog steeds een lichte (tijdelijke) verkoopdruk vanuit die Zuid-Afrikaanse partijen.

  Tenslotte: volgens het bericht bij de huidige plaatsing (zie bijlage) wil Naspers de opbrengst ervan gebruiken om eigen aandelen in te kopen. Dat is ook gunstig voor de koers van Prosus omdat het a.h.w. twee communicerende vaten zijn, zie ook de bijdragen van @Roloff in dit forum.

 7. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 22 januari 2020 13:58
  Laatste nieuwtje:

  Naspers, which was once the major force behind the SA media sector and then found Chinese tech start up Tencent before it became a giant, is eyeing the second-hand clothing market.

  Naspers, Africa’s biggest company by market value, expects second-hand clothing sales online to pick up as companies around the world look to cut production of new goods to help address climate change. “We are big investors in trading in second-hand clothes – we think the world will need more recycling over time,” Chief Executive Officer Bob van Dijk told Bloomberg Television in Davos.

  Het staat er niet bij, maar ik vermoed dat dit (ook) onder Prosus valt.

 8. forum rang 10 voda 22 januari 2020 15:27
  Prosus lost obligaties af

  Gepubliceerd op 22 jan 2020 om 14:41 | Views: 600

  PROSUS 15:08
  68,73 -2,14 (-3,02%)

  AMSTERDAM (AFN) - Techinvesteerder Prosus lost 1 miljard dollar aan obligaties af. Het gaat om schuldpapieren met een coupon van 6 procent die in 2020 zouden aflopen. De obligaties worden op 21 februari afgelost, aldus Prosus.

  Het bedrijf betaalt de hoofdsom en alle rente op de obligaties die tot de vervroegde aflossingsdatum zou gelden.
 9. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 22 januari 2020 20:39
  quote:

  Erny schreef op 15 januari 2020 11:44:


  Ik zie net dat de winst over 2019 meer dan gehalveerd is ten opzichte van 2018. Dus ik begrijp al die koopadviezen niet.

  Het boekjaar bij Prosus sluit op 31 maart (net als het begrotingsjaar van de Zuid-Afrikaanse overheid). Op 31 maart 2019 was hun aandeel in Tencent zo'n 9 miljard dollar minder waard dan een jaar eerder. Dat is de voornaamste oorzaak van de lagere 'nettowinst' in het boekjaar '18-'19.

  Operationeel was er echter weinig aan de hand. Het van Tencent ontvangen dividend neemt elk jaar keurig toe (zie ook mijn volgende post), en de resultaten van de eigen/overige activiteiten van Naspers/Prosus verbeterden.
  Inmiddels is ook de koers van Tencent weer redelijk hersteld, al zijn we nog een kleine 20% verwijderd van de toppen van begin 2018. Er zit dus nog wat in het vat voor Naspers en Prosus, als er tenminste geen zwarte zwaan voorbij komt.
  Laten we dus hopen dat zowel het coronavirus als Trump zich koest houden. Beiden zijn even onvoorspelbaar, en die vergelijking is dan nog vleiend voor de narcist Trump. (Sorry hoor, ik ben allergisch voor zo'n hufterig karakter, dit los van z'n feitelijke beslissingen.)

 10. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 22 januari 2020 22:20
  quote:

  Ld91 schreef op 20 januari 2020 11:20:


  ... alleen voor Naspers is er iets te vinden op de prosus website. En dan moet je het nog allemaal omrekenen van rand naar euro. za.investing.com/equities/naspers-ltd... ergens tussen de 0.18% en 0.29% ligt het daar afgelopen jaren.

  Inderdaad. In het plaatje de aan de Naspers-aandeelhouders betaalde dividenden (in ZARc, dus in eenhonderste rand) vanaf 2002.

  Het dividendrendement is laag, net als bij Tencent. Je zou kunnen zeggen dat ze het van Tencent ontvangen dividend bij benadering gewoon doorgeven, (voorlopig) niet meer dan dat. De dividenddatum was steeds in de vierde week van juni, ongeveer een maand na die van Tencent.

  Hieronder het dividend en dividendpercentage (div. gedeeld door de cum-div koers) bij Naspers vanaf 2015. Tussen haakjes het dividend en div.percentage van Tencent een maand eerder.
  29 juni 2015: 470 ZARc = 0,24% (Tencent niet opgezocht)
  24 juni 2016: 520 ZARc = 0,23% (Tencent: 0,47 HKD = 0,21%)
  23 juni 2017: 580 ZARc = 0,23% (Tencent: 0,61 HKD = 0,23%)
  23 juni 2018: 650 ZARc = 0,20% (Tencent: 0,88 HKD = 0,24%)
  21 juni 2019: 715 ZARc = 0,21% (Tencent: 1,00 HKD = 0,26%)

  In de Financial Calendar van Naspers werd elk jaar ook een (potentiële?) datum in november voor een interimdividend genoemd, maar dat dividendbedrag was steeds nul.

  Naspers doet nogal geheimzinnig over hun dividenden. In de jaarverslagen wordt er niets over gezegd, ik heb er althans niks over kunnen vinden. Notulen van aandeelhoudersvergaderingen zijn ook niet op de site te vinden, alleen samenvattingen van de besluiten waarin dan staat dat het dividendvoorstel is goedgekeurd, maar niet hoeveel dat dividend is.

  Het verbaast me dan ook niet dat ze over eventuele dividenden bij Prosus zwijgen als het graf. Maar een vergelijking van de 'Calendars' vertelt meer. Op de Prosus-site staat:
  Financial year-end 31 March 2020
  Announcement of annual results 26 June 2020
  Integrated annual report & financial statements 17 July 2020
  Annual general meeting 21 August 2020
  Announcement of interim results 20 November 2020

  Bij Naspers vind je precies dezelfde data behalve dat de Annual General Meeting dan op 25 augustus is. Dit suggereert dat die zoals gebruikelijk in Kaapstad is, maar die van Prosus in Amsterdam gehouden zal worden (interessant!).

  Leuker wordt het bij 'Dividend Calendar'. Die van Prosus is nietszeggend:
  Last day to trade cum dividend TBC (to be communicated)
  Securities start trading ex dividend TBC
  Record date TBC
  .

  Maar nu Naspers:
  Last day to trade cum dividend 15 September 2020
  Securities start trading ex dividend 16 September 2020
  Record date 18 September 2020.

  'Stiekem' hebben ze de gebruikelijke dividenddatum in juni dus verlegd naar september.

  Nu is voorspellen niet moeilijk meer. Wat ik je brom:
  Dividendaankondiging Prosus op 21 augustus a.s. in Amsterdam.
  Ex-div datum Prosus eind september 2020.
  Dividend in de range 14-20 eurocent per aandeel (ca 0,20%-0,29%)
  .


 11. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 22 januari 2020 22:59
  Nog een laatste aanvulling:
  In het jaarverslag 2019 van NASPERS staat het volgende over het dividend.

  "The board recommends that the annual gross dividend be increased by 10% to 715 South African cents (previously 650 cents) per listed N ordinary share, and 143 cents (previously 130 cents) per unlisted A ordinary share.
  If confirmed by shareholders at the annual general meeting on 23 August 2019, dividends will be payable to shareholders recorded in the books on Friday 13 September 2019 and paid on Monday 16 September 2019.
  The last date to trade cum dividend will be on Tuesday 10 September 2019 (shares trade ex-dividend from Wednesday 11 September 2019). Share certificates may not be
  dematerialised or rematerialised between Wednesday 11 September 2019 and Friday 13 September 2019, both dates inclusive.

  The dividend will be declared from income reserves. It will be subject to the dividend tax rate of 20%, yielding a net dividend of 572 cents per listed N ordinary share and 114 cents per unlisted A ordinary share to those shareholders not exempt from paying dividend tax. Dividend tax will be 143 cents per listed N ordinary share and 29 cents per unlisted A ordinary share."

  Ik ben geen belastingdeskundige, maar ik vermoed dat PROSUS-dividenden aan de Nederlandse dividendbelasting onderworpen zullen zijn. Die kan je als particulier belegger in NL dus terugvragen.

 12. forum rang 10 voda 23 januari 2020 11:18
  Beursblik: Morgan Stanley herstart volgen Prosus met koopadvies

  FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
  Prosus NV
  68,39 -0,58 -0,84 % Euronext Amsterdam

  (ABM FN-Dow Jones) Morgan Stanley is donderdag weer gestart met het volgen van Prosus met een Overwogen advies en een koersdoel van 92,00 euro.

  De Chinese internetgigant Tencent blijft volgens analisten van de Amerikaanse zakenbank de belangrijkste aanjager voor het aandeel Prosus, maar fusies en overnames kunnen meer duidelijkheid scheppen over de werkelijke waarde van het bedrijf, exclusief Tencent, op de middellange termijn.

  Morgan Stanley ziet Prosus als een goedkope manier om in te spelen op de huidige consolidatie op de Europese markt voor maaltijdbezorging.

  Het aandeel Prosus koerste donderdagochtend 1,0 procent lager op 68,25 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 13. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 23 januari 2020 13:48
  quote:

  roloff schreef op 23 januari 2020 10:40:


  @Beperktedijkbewaking, hallo Han, dank voor al je inhoudelijke bijdragen.

  ps. ben nog niet zo veel met Naspers bezig (het is nog klein in mijn porto, betreft 1%).

  Ja Roloff, en ik kan me voorstellen dat je als ASML-volger daar gisteren meer mee bezig was. Ik heb het zijdelings gevolgd, moet nog bijlezen. Cijfers leken me goed, en ceo Wennink blijft behoorlijk cool onder het VS-China gedoe.
  ASML is sinds anderhalf jaar zo'n 12%-14% van m'n porto. Prosus nu 4%.

296 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

PROSUS Meer »

Koers 78,700   Verschil +1,08 (+1,39%)
Laag 77,760   Volume 1.554.633
Hoog 80,200   Gem. Volume 1.918.186
26 mei 2020 17:35
label premium

Prosus: Versnelling naar online

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare