Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Kosten ABP (en andere pensioen fondesen)

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
44 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
BeursVis
0
Goedemorgen,

Na 49,5 jaar trouwe dienst is mijn vader met pensioen gegaan. Dit levert hem een schamele €450 per maand op. Wat mij betreft iets om je kapot voor te schamen.

Nu ben ik zelf 30 jaar en ben mij iets meer gaan verdiepen in deze materie maar ik kom er niet helemaal uit. Zelf zit ik bij het ABP (ik werk als docent) en vraag mij af welke kosten er precies berekenend worden. Op blz 6 van het toegevoegde document (de jaarrekening van het ABP) staat dat het totaal aan beleggingen €451.691 Miljoen is. Het totaal aan lasten is €30.319 Miljoen.

€30319/€451691*100%= 6.71%

Betaal ik nu echt 6.71% aan kosten of zie ik iets over het hoofd?
Bijlage:
Leefloon
0
Natuurlijk zie je iets over het hoofd, zoals bijvoorbeeld dat onder jouw "kosten" (lasten) het aan jouw vader uitgekeerde pensioen valt. Als last of pensioenverplichting; niet als beheerskostenpost.

Hopelijk moet het ABP deze torenhoge "kosten" nog jarenlang maken. Wat jij als "kosten" lijkt te zien, staat waarschijnlijk onder de brutobaten vermeld (kosten vermogensbeheer, zo'n 5% van de opbrengsten van dat vermogensbeheer).
objectief
0
quote:

BeursVis schreef op 21 mei 2019 om 09:45:Na 49,5 jaar trouwe dienst is mijn vader met pensioen gegaan. Dit levert hem een schamele €450 per maand op. Wat mij betreft iets om je kapot voor te schamen.M.i. is het zeker de inspanning waard om uit te zoeken waarom een ambtenaar met 49,5 jaar dienst slechts 450 Euro per maand ontvangt.

(Je eigen pensioen is een ander onderwerp; dat kun je bij het ABP aankaarten)
ffff
0
Beursvis,

Mijn vraag/ opmerking is positief bedoeld, NIET denigrerend bedoeld:

Er zijn hier in de KK de afgelopen 15, 20 jaren duizenden en duizenden postings over pensioenen gepost. Dat onderwerp is uitvoerig behandeld.
Jij schrijft: Mijn vader krijgt een schamel extra pensioentje van 450 Euro per maand na 49 jaren werken.


Wat ik mij dan ECHT afvraag is of dat pensioentje nu werkelijk zo schamel is. Want een pensioen hangt af van de inleg, van de afdrachten door werknemer en werkgever in die 49 jaren.

En als die inleg/ afdrachten gedurende 49 jaar maar heel minimaal zijn geweest, dan kun je toch ook geen pensioen van duizenden Euro's verwachten.

Het tweede wat mij aan uw posting opvalt is dat het bedrag blijkbaar een enorm grote verrassing was. En we leven nu juist in een tijd dat je op heel wat plaatsen kunt vragen, narekenen wat ongeveer je pensioen gaat worden.


Als je je meer in pensioenen wilt verdiepen moet je maar eens wat oude draden hier in de KK doorlezen. Massa informatie uit de praktijk van heel wat bezoekers de afgelopen jaren te lezen geweest.

Peter
Leefloon
0
quote:

ffff schreef op 21 mei 2019 om 10:47:

Want een pensioen hangt af van de inleg, van de afdrachten door werknemer en werkgever in die 49 jaren.

Er zijn genoeg pensioenregelingen, met betrekking tot inleg en/of betaling, waarvan je kunt stellen dat het personeel door die eveneens van belang zijnde regeling vooral het pensioen van de directie financiert. De verdeling van de inleg. Bij het ABP zal dit echter minder spelen, onder meer door het plattere salarisgebouw en karakter van de overheden.
objectief
0
quote:

BeursVis schreef op 21 mei 2019 om 09:45:Nu ben ik zelf 30 jaar en ben mij iets meer gaan verdiepen in deze materie maar ik kom er niet helemaal uit. Zelf zit ik bij het ABP (ik werk als docent) en vraag mij af welke kosten er precies berekenend worden. Op blz 6 van het toegevoegde document (de jaarrekening van het ABP) staat dat het totaal aan beleggingen €451.691 Miljoen is. Het totaal aan lasten is €30.319 Miljoen.

€30319/€451691*100%= 6.71%

Betaal ik nu echt 6.71% aan kosten of zie ik iets over het hoofd?


In de opsomming van de lasten, staat als "kosten van netto pensioenbeheer" een bedrag van 145 en niet de door jou vermelde 30319 waarin o.a. de pensioen-verplichtingen zitten; het is wel vreemd dat een docent zo'n staatje niet kan lezen.
!@#$!@!
0
quote:

objectief schreef op 21 mei 2019 om 11:36:


[...]

het is wel vreemd dat een docent zo'n staatje niet kan lezen.


Want docenten zijn financieel opgeleid ? Hij stelt toch gewoon een vraag ?
Goed dat hij dit uitzoekt want de kosten die ABP maakt voor het beheer is belachelijk hoog, ook al is het 0,7% ofzo ipv 7%.
theo1
1
De hoogte van het pensioen zou geen verassing moeten zijn. Op mijnpensioenoverzicht.nl kan je ieder moment een prognose krijgen. En op je abp account kan je nog veel meer vinden. Zoals wat er gebeurt als je overlijdt, als je vervroegd of verlaat met pensioen gaat enz. Je kan veel van het ABP zeggen, maar de informatie is wel beschikbaar.

Had je vader een heel klein, laag betaald baantje of zo? Of heeft hij maar kort voor de overheid gewerkt en zijn vorige pensioenen niet overgedragen? Zo'n laag pensioen na zo veel dienstjaren lijkt me eerlijk gezegd sterk. Kijk eens op mijnpensioenoverzicht of er nog andere pensioenen zijn die vader misschien vergeten is.
agapim
1
BeursVis
0
In mijn eerste post had ik wellicht duidelijker moeten zijn. Maar na het horen van het pensioen van mijn vader ben ik zelf onderzoek gaan doen naar mijn eigen pensioen.
-Er wordt al bijna 10 jaar niet meer geïndexeerd
-De kosten die ik aan het beheer kwijt ben zijn mij onduidelijk (Ja ik ben een leek)
-Waarin geinversteerd wordt is alleen globaal duidelijk

Ik ben verplicht om te betalen aan mijn pensioen terwijl het er op lijkt dat er slechte resultaten worden gehaald. Het gevoel wat mij bekruipt is dat ik beter uit ben als ik pensioen niet zou betalen en het geld wat ik overhoud maandelijks in een brede ETF zou stoppen.


Bedankt voor de reacties, mijn onderzoek gaat verder.
!@#$!@!
0
quote:

BeursVis schreef op 21 mei 2019 om 12:45:


Het gevoel wat mij bekruipt is dat ik beter uit ben als ik pensioen niet zou betalen en het geld wat ik overhoud maandelijks in een brede ETF zou stoppen.


Goed dat je dat uitzoekt. Als je bereid bent om hier genoeg tijd en energie in te steken en die keuzevrijheid hebt (dat vraag ik mij af) dan zou dat misschien kunnen.
agapim
1
In beginsel is je pensioen niet afhankelijk van de kosten die ABP maakt.
Je bouwt per jaar een vast percentage van je loon op (na forfait-correctie).
Uiteindelijk kan je standaard 70% van het middelloon opbouwen. (Uitzonderingen daargelaten)
Indexatie wordt vooral vanuit de politiek moeilijk gemaakt omdat van daaruit (via "stroman" DNB) regels worden gesteld aan de dekkingsgraad die een pensioenfonds moet hebben om te mogen indexeren.
!@#$!@!
0
quote:

agapim schreef op 21 mei 2019 om 13:34:


In beginsel is je pensioen niet afhankelijk van de kosten die ABP maakt.


Je inleg wel. Plus heeft het invloed op de hoogte doordat er niet geïndexeerd wordt.
objectief
0
quote:

BeursVis schreef op 21 mei 2019 om 12:45:Het gevoel wat mij bekruipt is dat ik beter uit ben als ik pensioen niet zou betalen en het geld wat ik overhoud maandelijks in een brede ETF zou stoppen.Dat gevoel hebben de meeste ABP pensioentrekkers ook, omdat er mede door de lage rekenrente al jaren niet geindexeerd wordt.
Wat je wel kunt doen: docent aan een private school met eigen pensieonregeling!!!
.--. .. -.-
0
Hier kan je kijken wat je pensioenregeling is: www.abp.nl/pensioen-bij-abp/pensioen-...

Op je jaarlijkse UPO krijg je dan een overzicht in getallen. Ik ga ervan uit dat je een salaris-diensttijd regeling hebt (aanname) en dan maken kosten van de uitvoerder niet direct uit voor je opbouw van je pensioen.
Leefloon
0
quote:

BeursVis schreef op 21 mei 2019 om 12:45:

De kosten die ik aan het beheer kwijt ben zijn mij onduidelijk (Ja ik ben een leek)
Waarin geinversteerd wordt is alleen globaal duidelijk

Bekend moeten maken waarin precies geïnvesteerd wordt gaat tegen je eigen belangen in, kosten vallen onder andere onder het toezicht van een verantwoordingsorgaan met leden die ook jou en de vader vertegenwoordigen, en het is misschien beter dat een "onderzoek" (i.e. geen eenvoudige verdieping in materie ) wordt uitgevoerd door iemand die zichzelf niet eerlijk een "leek" noemt.

Van een docent verwacht ik wel dat deze begrijpt dat het verschaffen van informatie aan leken, net zoals allerlei verantwoordingen vanuit het uitvoerende onderwijs richting het Ministerie, de kosten vooral verhoogt en weinig toegevoegde waarde oplevert.

Het zal je vrij staan om bovenop een karig ABP-pensioentje een aanvullend pensioen af te sluiten, bij een waarschijnlijk commerciële aanbieder die er met een stevig deel van je fiscale voordeel vandoor zal gaan. Of door bijvoorbeeld zelf te gaan sparen/beleggen. Zo'n individuele verdieping lijkt mij nuttiger dan halve woede over een dikke 6% "kosten", deels bestaande uit het fatsoenlijke pensioen dat je vader krijgt.
agapim
1
quote:

objectief schreef op 21 mei 2019 om 14:15:


[..quote:
BeursVis schreef op 21 mei 2019 om 12:45:
......................
Het gevoel wat mij bekruipt is dat ik beter uit ben als ik pensioen niet zou betalen en het geld wat ik overhoud maandelijks in een brede ETF zou stoppen.
...]Dat gevoel hebben de meeste ABP pensioentrekkers ook, omdat er mede door de lage rekenrente al jaren niet geindexeerd wordt.
..................................


jaja,...............en de werkgeverspensioenpremie ?????????????


.
objectief
0
quote:

agapim schreef op 21 mei 2019 om 15:12:


[...]

jaja,...............en de werkgeverspensioenpremie ?????????????De werkgever is alhier de Overheid; dus geen persoon en geen pensioenpremie.
agapim
0
quote:

objectief schreef op 21 mei 2019 om 15:33:


[...]

De werkgever is alhier de Overheid; dus geen persoon en geen pensioenpremie.


Als je je pensioen in eigen beheer opbouwt mis je de werkgeversbijdrage die bij de overheid 2X de werknemersbijdrage is.....

.
!@#$!@!
0
is ABP deelname niet gewoon verplicht als docent ? Er is wat dat betreft toch geen keuzevrijheid in Nederland ?
44 Posts, Pagina: 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Beurzen wachten op brexitdeal

11:49 De Europese beurzen gingen maandag overwegend licht vooruit. Beleggers wachten op de verdere ontwikkelingen...

  Indices

  AEX 574,19 +0,26%
  EUR/USD 1,1163 +0,06%
  Germany30^ 12.726,80 +0,74%
  Gold spot 1.491,23 +0,08%
  LDN100-24h 7.161,45 +0,25%
  NY-Nasdaq Composite 8.089,54 -0,83%
  US30# 26.826,79 +0,20%

  Stijgers

  B&S Gr...
  +13,64%
  Fugro
  +5,01%
  Arcelo...
  +3,70%
  ING
  +3,11%
  OCI
  +2,88%

  Dalers

  Kiadis...
  -7,20%
  Takeaw...
  -4,22%
  Wolter...
  -1,70%
  Akzo N...
  -1,33%
  UNILEVER
  -1,31%

  Nieuws Forum Meer»

  (2)

  Nuchtere Kijk Op op 21-okt-19 12:17
  (2)

  DeZwarteRidder op 21-okt-19 12:13
  (2)

  Bir op 21-okt-19 12:11
  (3)

  Kor11 op 21-okt-19 12:04
  (16)

  het zwaard op 21-okt-19 11:32

  Column Forum Meer»

  (6)

  Menno Renkens op 21-okt-19 12:25
  (37)

  Optiefan op 21-okt-19 11:57
  (1)

  Snugger op 21-okt-19 11:51
  (2)

  P_kaas op 21-okt-19 09:08
  (363)

  Optiefan op 21-okt-19 07:17