Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Wessanen 2019

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
364 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
W-0803
2
quote:

psps schreef op 11 apr 2019 om 12:07:


AFM hier moet u ongrijpen!
Dit is niet meer geloofwaardig!
KBC heeft een koersdoel van 13 en de IING bank een koersdoel van 6,50! Dat noem je analist en bedrog!

Wat moet de AFM daar aan doen dan? Mag je dat niet roepen?
lange frans
2
FD 11-4

Tekst Krant
17 uur Jeroen Bos
LEVENSMIDDELEN
Wessanen houdt discussie over overname kort
Beleggers in Wessanen morren wat, maar ze lijken zich neer te leggen bij de voorgenomen overname door PAI de Charles Jobson. Dat is het beeld tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering donderdagmiddag.

Veel ruimte voor discussie of kritiek gaf Wessanen ook niet. RvC-voorzitter Frank van Oers beperkte het aantal vragen tot één per persoon.

Voor de echte discussie over het bod houdt Wessanen later dit jaar een speciale vergadering. De Franse investeringsmaatschappij PAI en de Amerikaanse grootaandeelhouder Charles Jobson bieden €11,50 per aandeel. De Raad van Commissarissen en het bestuur van Wessanen steunen dat bod unaniem.

Enkele tientallen aandeelhouders bezochten de vergadering in een zalencentrum in Amsterdam-West. Onder hen waren beleggers die al sinds de jaren '70 in Wessanen zitten. Zij betreuren het dat er straks geen plek meer voor hen bij de onderneming is. Een vertegenwoordiger van Triodos Investment Management vroeg nog of er voor deze mensen iets te regelen valt, zodat zij toch betrokken kunnen blijven. Maar het antwoord was nee.

11,50
De Franse investeringsmaatschappij PAI en de Amerikaanse grootaandeelhouder Charles Jobson bieden €11,50 per aandeel Wessanen.

Bod te laag, vinden de beleggers
Er was ook gemopper over de hoogte van het bod. Dat is te laag, oordeelden verschillende aandeelhouders. Zij zagen de koers het voorbije jaar flink inzakken. Wessanen groeide namelijk veel minder dan verwacht. Volgens het management blijft de groei ook dit jaar beperkt. Toch leeft bij sommige aandeelhouders het gevoel dat PAI en Jobson profiteren van een moment van zwakte bij Wessanen.

'U zag de slechte resultaten en daarom werd u een beetje bang', hield een aandeelhouder de RvC voor. 'Toen heeft u uit nood dit bod aangenomen.' Hij was daar bepaald niet blij mee. Afgaande op de voorspellingen van een jaar eerder, had deze belegger stukken bijgekocht. Die staan nu onder water.

‘U zag de slechte resultaten en daarom werd u een beetje bang’• Aan deelhouder Wessanen tegen de commissarissen
'We waren niet wanhopig'
'Wij zijn niet zelf op zoek gegaan en waren ook niet wanhopig', antwoordde Van Oers. 'Het was onze fiduciaire plicht om dit bod in overweging te nemen. We hebben vastgesteld dat dit voor alle betrokkenen een zeer goede prijs is.'

Van Oers benadrukte dat PAI helemaal achter de strategie van Wessanen staat en die zal voortzetten. Dat riep bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) de vraag op waarom Wessanen dan van de beurs moet. Als het bedrijf meer kapitaal nodig heeft, kan het nog voldoende schuld op de balans nemen of meer aandelen uitgeven, meent de VEB.

'We hebben gekeken naar de plannen die voorliggen voor de komende drie tot vijf jaar', zei Van Oers, de vraag enigszins omzeilend. 'De plannen zijn zeer gedegen met een goede M&A-agenda (fusies en overnames, red.). Dit is voor Wessanen een goede zaak

sambaron
0
Blijf erbij dat Jobson aandeeltjes WES graag wil hebben en toch écht bereid zal zijn om er een euro of misschien anderhalve euro er bovenop te doen om een ieder mee te krijgen. Op 11,50 krijgen ze misschien 80 - 85% mee over de streep, te weinig om fonds van de beurs te halen en dat is alleen maar lastig. Ik gok op 12,64 als uiteindelijk bod en wacht rustig af....
Lammetod
1
Zal niks meer bijkomen was goed te horen en tebegrijpen tijdens de vergadering , waren overigens zeer weinig aandeelhouders aanwezig , viel mij behoorlijk tegen , had zoals je hier leest aan commentaar ,meer aanwezigheid verwacht
Leefloon
0
quote:

Lammetod schreef op 13 apr 2019 om 08:44:

Zal niks meer bijkomen was goed te horen en tebegrijpen tijdens de vergadering

De markt is een uitstekende indicator, inclusief hoge of lage discount. Partijen zullen langdurig en grootschalig meer dan een mogelijk bod moeten betalen om daadwerkelijk hoger uit te komen. Wie daadwerkelijk €12,64 verwacht en dat geen "gok" noemt, zal er weinig problemen mee hebben om dan zelf €12,00 of meer te betalen. Of €13, voor wie daadwerkelijk een overnamestrijd verwacht. Putting your money where your mouth is.

Dat vele kleine partijen het er niet mee eens zijn, zegt ook weinig. Ik ben wel voor de Belgische standaard van 95%, plus 90 % van de overige aandeelhouders die er mee moeten doen voor een beursexit. Grootaandeelhouders moeten dan procentueel meer "stemmen" behalen om een overnamepoging te laten slagen. Heb je 80% van de aandelen en breng je een (eerste of bijvoorbeeld tweede) bod uit, dan is het doel voor een beursexit niet 95% maar 80% plus 90% van 20%, is 98%.
Esmania
0
Voor een beursexit hebben ze inderdaad nagenoeg alle aandelen nodig en alleen daarom al zullen ze hoger gaan bieden.
sambaron
0
Als het bod 11,50 is en er wordt afgelopen vrijdag nog tot 11,70 geboden voor WES. Wie zegt mij dan dat het spel gespeeld is? Ik gaf eerder aan dat 12,64 een gok is en weet ook zeker dat dit niet de eindprijs zal gaan worden, maar 11,50 gaat het ook niet worden (als het aan mij ligt). Het is te hopen dat één of meerdere grootaandeelhouders ook eens wat gaat roepen...
sambaron
0
Vandaag; WES 0,14 ex-dividend, zie verder: Transaction details
The proposed transaction envisions the acquisition of the Shares pursuant to a recommended all cash public offer by the Offeror. The Offer Price values 100% of the Shares at approximately EUR 885 million. If approved during Wessanen's annual general meeting of shareholders on 11 April 2019, Wessanen shall pay to its shareholders a dividend over the financial year 2018 of 14 eurocent per Share in which case the Offer Price shall be reduced by 14 eurocent per Share.
vgoo
1
twitter.com/ValueInvestC/status/11176...
#Wessanen, ook leuk te zien dat 2 Franse partijen Boussard nieuwe aandeel met 3.63% en Echiquier verhoogt v 3.04 naar 5% een koninklijk bod verwachten van PAI France. Ze kennen PAI goed denk ik en zien ook 12.50 ipv het 1e bod van 11.50
sambaron
0
victorgoossens@ValueInvestC
#Wessanen past perfect bij Labeyrie Fine Foods die PAI gekocht hebben in juni 2014 a 572m. Een nieuw mgmt en synergieen kunnen de winstgroei weer aanwakkeren. Vorig jaar nog 18euro (-57% tov het wat magere bod), 12,50 is nog een koopje voor PAI.
sambaron
0
Insider wil met mager bod aan de haal gaan met Wessanen
Datum: 15 maart 2019 op website VEB

Wessanen prijkt al jaren op allerhande lijstjes met getipte overnamekandidaten en nu is daar dan de concrete interesse. Wessanens grootste aandeelhouder wil samen met de Franse durfinvesteerder PAI aan de haal gaan met het bedrijf. Deze toenaderingspoging van een insider doet niet alleen onvoldoende recht aan de groeipotentie van Wessanen, er dreigt ook belangenconflict.

De samen optrekkende investeerders bieden 11,50 euro per aandeel, waarin het al eerder aangekondigde dividend van 14 eurocent zit versleuteld.

De mede-bieder en grootste aandeelhouder is Charlie Jobson. Deze Amerikaan heeft inmiddels een kwart van de aandelen in handen en is al vele jaren aandeelhouder.

Insider
Volgens het persbericht zal Jobson als het bod doorgaat 80 procent van zijn Wessanen-aandelen inbrengen in het niet-beursgenoteerde Wessanen. Het is deze dubbelrol van insider Jobson die zorgt voor een belangenconflict.

Deze grootaandeelhouder zal daarom mogelijk niet voor het hoogste bod gaan, omdat zijn instapprijs bepalend is voor het rendement dat hij zal maken in de periode dat Wessanen door durfinvesteerder PAI onderhanden wordt genomen.

De exitprijs voor het gros van de aandeelhouders zal straks namelijk de instapprijs van Jobson zijn.

Investeringsmaatschappijen als PAI hebben in de regel een investeringshorizon van ongeveer vijf jaar, waarna het bedrijf met een aantrekkelijk rendement weer in andere handen moet overgaan.

Eenzelfde belangenconflict kan wellicht gaan spelen bij Wessanen-topman Christophe Barnouin. Sinds deze Fransman vijf jaar geleden de baas werd van de producent van biologische thee, muesli en pindakaas heeft hij een aandelenbelang opgebouwd van ruim 137 duizend stukken, zo blijkt uit het openbare register van beurstoezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Tegen de voorlopige biedprijs vertegenwoordigen die een waarde van ruim 1,5 miljoen.

Ook Barnouin heeft daarom mogelijk niet per se belang bij een hoog bod. In meer dan een handjevol gevallen worden bestuurders door private equity fondsen gevraagd aan te blijven na de overname en te participeren in de aandelen van het nieuwe niet-beursgenoteerde bedrijf.

Dit was eerder bijvoorbeeld het geval bij de overnames van Ten Cate, Unit4, Mediq, en Exact. Ook PAI hanteerde die methode begin vorig jaar nog toen het frisdrankbottelaar Refresco van de Amsterdamse beurs haalde en de bestuurders liet mee-participeren.

Teleurstellend jaar
Het bod komt na een teleurstellend jaar voor Wessanen. De omzet groeide slechts fractioneel tot 628 miljoen euro en de operationele winst kwam met 51 miljoen euro ongeveer op het niveau van 2017 terecht.

Op de beurs daalde het aandeel dan ook stevig, vooral ingezet na teleurstellende halfjaarcijfers in juli. Vlak daarvoor noteerde het aandeel nog 18 euro, maar de slotkoers voorafgaand aan dit indicatieve bod van PAI lag net onder de tien euro.

Volgens Wessanen meldde PAI zich begin februari voor het eerst bij haar Amsterdamse hoofdkantoor. Na enkele keren heen en weer gekaatst te hebben, is deze 11,50 euro per aandeel voorlopig het eindstation. In ieder geval vonden Wessanen-topman Christophe Barnouin en zijn president-commissaris Frank van Oers dit voorlopige bod voldoende om met elkaar aan tafel te gaan zitten.

Mager bod
Het Franse private equity fonds PAI staat niet bekend om royale overnamepremies.

Zo wees de raad van commissarissen van de Belgische luierfabrikant Ontex in de nazomer van vorig jaar een bod van PAI unaniem naar de prullenmand, omdat het bod het bedrijf significant onderwaardeerde.

Een jaar eerder was er veel onvrede onder beleggers over het magere van bod van de Fransen op de op het Damrak genoteerde bottelaar Refresco. Uiteindelijk kregen aandeelhouders er een kwartje bij.

Het is maar zeer de vraag of Wessanen-beleggers dit keer genoegen nemen met een kwartje meer.

PAI probeert duidelijk te profiteren van een tijdelijk dipje bij het biologische voedingsbedrijf. 2018 was een matig jaar voor Wessanen, dat last had van toenemende concurrentie omdat supermarkten en traditionele voedingsbedrijven zich steeds meer toelegden op de markt voor organische voeding.

Bij de jaarcijferpresentatie gaf ceo Barnouin duidelijk te kennen dat het groeiverhaal voor Wessanen op de lange termijn intact blijft.

“De markt voor organische voeding is elke tien jaar verdubbeld en we geloven dat dit zo zal blijven”, zo is ook te lezen in het jaarverslag. Hoewel de concurrentie moordend is, is Wessanen volgens het management goed gepositioneerd om te profiteren van structurele groei met merken als Clipper, Zonnatura en Bjorg.

De eerste tekenen van herstel lijken al zichtbaar. Zo lag de groei van de eigen merkenportefeuille – goed voor 84 procent van de verkopen – in de laatste drie maanden van vorig jaar met bijna 6 procent beduidend boven het percentage voor heel 2018 (2,1 procent).

Bij de cijferpresentatie liet Barnouin ook weten dat hij mogelijkheden ziet om de marges te verhogen, “al zal de verbetering niet te vergelijken zijn met de verdubbeling van de laatste 5 jaar”.

Als we al deze verwachtingen vertalen naar toekomstige winsten en deze terugrekenen naar vandaag met een acceptabele kostenvoet van kapitaal van 7,5 procent, komt er al snel een waarde uit die euro’s hoger ligt dan de prijs dat PAI nu voor ogen heeft.

Groei: Terugval in 2019 daarna herstel tot 6 procent in lijn met groei markt.
Marges: Terugval in 2019 geleidelijk herstel tot niveau 2018
Belasting: 30 procent in lijn met managementverwachting 2019
Eindgroei: 3,7 procent: reële groei en inflatie van respectievelijk 2 en 1,7 procent
Kostenvoet kapitaal: 7,5 procent
Waarde per aandeel: Ruim 14 euro

Schuld erbij
Ook als naar de recente overnametransacties van gezonde voedingsbedrijven wordt gekeken, lijkt 11,50 euro per aandeel niet bepaald een knock-out-bod.

Zo betaalde het Franse Danone bijna 18 keer het bedrijfsresultaat (EBITDA) van 2018 voor het Amerikaanse Whitewave, in Nederland bijvoorbeeld bekend van de amandelmelk van Alpro.

Plakken we hetzelfde verhoudingsgetal op Wessanen dan zou een reële prijs voor Wessanen eveneens veel hoger zijn.

Het is niet uit te sluiten dat PAI, naar goed gebruik van private equity, nog meer aandeelhouderswaarde kan ontsluiten door extra schulden aan te trekken.

In 2017 stond de leverage ratio – de nettoschuld gedeeld door het bedrijfsresultaat – op 0,7. Dat is ver onder de maximumgetal van 3 dat met de bank is afgesproken. PAI zou, zonder de balans al te ver op te rekken, zo maar 100 miljoen extra kunnen lenen en dit direct als superdividend uitkeren (de netto-schuld/bedrijfsresultaat bedraagt in dit scenario 2,1).

Vrijdagmiddag sloot het aandeel Wessanen op 11,87 euro. Beleggers willen duidelijk meer.
voda
0
La Banque Postale Verkleint belang in Wessanen

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Wessanen
11,66 0,16 1,39 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) La Banque Postale Asset Management heeft een kleiner belang in Wessanen gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 15 april.

La Banque Postale Asset Management meldde een kapitaalbelang van 2,75 procent met een stemrecht van eveneens 2,75 procent.

Op 6 november 2018 meldde La Banque Postale Asset Management een eerste kapitaalbelang van 3,02 procent met een dito stemrecht.

Wet op het financieel toezicht

De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
Esmania
0
sambaron
0
quote:

Esmania schreef op 17 apr 2019 om 15:52:


De markt heeft duidelijk vertrouwen in een hoger bod. €11.71..
Ik ook! En anders is het jammer en krijgen ze mijn stukken niet aangeboden.
dre1960
0
voda
0
Wessanen nomineert Francois de Gantes als CFO

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Wessanen
11,65 0,08 0,69 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Wessanen is van plan om François de Gantes als CFO te benoemen. Dit maakte het voedingsbedrijf woensdagmiddag bekend.

De Fransman De Gantes is daarmee de beoogde opvolger van Ronald Merckx. Momenteel is hij de financieel directeur Europa van Naturex.

De nieuwe CFO wordt voorgedragen tijdens een ingelaste aandeelhoudersvergadering. Die vergadering is nodig om de aandeelhouders te informeren over het overnamebod van PAI Partners en grootaandeelhouder Charles Jobson. De vergadering dient tenminste zes werkdagen voor het sluiten van het bod plaats te vinden.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
Esmania
0
sambaron
1
Artikel uit het Parool
DOOR: MARA GRIMM 1 MEI 2019, 09:39

Culinaire trend
Culinair journalist Mara Grimm probeert wekelijks een culinaire trend boven tafel te krijgen.
Thee is de nieuwe koffie
Ik zou dit stukje tikken vanaf een theeplantage in Sri Lanka, het vroegere Ceylon. Om te zeggen dat daar iets tussenkwam, is nogal een understatement. De dag voor mijn vertrek voltrok zich een drama in het land waar ik drie jaar geleden verliefd op werd. Gewoon tóch gaan leek me aanvankelijk de beste optie. Niet wijken voor terreur, vind ik. Belangrijker: die aanslagen waren al erg genoeg, een instortende economie door wegblijvende toeristen kon er niet óók nog eens bij.

Dat ik zo graag een verhaal over thee wilde schrijven heeft een reden. We drinken namelijk nog steeds en masse zakjes theegruis van Pickwick, de Senseo onder de thee. Daardoor zou je bijna vergeten dat thee een van de mooiste dranken is die er bestaan. Want het is met thee net als met wijn: hoe beter de kwaliteit, hoe mooier en complexer de smaak.

De top van de Nederlandse horeca weet dat al jaren. Er bestaan inmiddels zelfs theesommeliers die bij elk gerecht een andere thee schenken. Een uitstekend idee, dat vaak interessant uitpakt. Wist je bijvoorbeeld dat thee en kaas uitstekend samen kunnen gaan?

Bovendien wordt geëxperimenteerd met nieuwe soorten. Zo kreeg ik laatst blauwe thee van Crusio opgestuurd, gemaakt van bloemetjes uit de Thaise bergen. Leuk detail: zodra je er wat limoen aan toevoegt, verandert de thee van kleur en wordt hij paars. Echt lekker vond ik hem eerlijk gezegd niet, maar een goed idee voor cocktails is het wél, want ook door shakers wordt thee steeds vaker gebruikt.

Hoeveel mooie en bijzondere theeën er ook zijn: in het gros van de horeca is het gek genoeg nog steeds behelpen. Misschien zijn zoveel mensen (opvallend vaak vrouwen die ook dol zijn op quinoa trouwens) daarom op een gegeven moment muntthee gaan drinken. Ik heb dat altijd een bizarre gewoonte gevonden.

Ik geef graag geld uit in de horeca, maar van dik 3 euro voor een paar takjes verlepte en vaak ook nog ongewassen munt in een kopje heet water word ik opeens een ontzettende krent - vooral omdat die 'verse muntthee' in de verste verte niet lijkt op de zoete, kruidige, geurige muntthee zoals ze hem in Marokko drinken.

Gelukkig is deze trend allang op zijn retour: munttheemutsen drinken tegenwoordig namelijk gemberthee. Dat is nét wat minder erg, al hebben drie schijfjes gortdroge gember in een Scandinavisch uitziende mok natuurlijk nog steeds geen zak met thee te maken.

Toch roepen trendwatchers elk jaar weer dat thee de nieuwe koffie wordt. Ik hoop het zo. In New York zag ik laatst opvallend veel leuke theebarretjes. Ook in Londen en Parijs lijken er steeds meer bij te komen. Wat mij betreft volgt Amsterdam snel en verandert de helft van onze talloze koffiebarretjes onmiddellijk in theehuizen.

Tot die tijd zijn er genoeg adressen voor goede thee voor thuis. Formacha in Amsterdam bijvoorbeeld. En het nieuwe Arte & Zayne op het Singel. Of gewoon good old Simon Levelt, waar ze onder meer prachtige Ceylon­thee verkopen. Ik zet vast even een pot - dan ben ik toch nog een beetje in Sri Lanka.
Leefloon
0
quote:

sambaron schreef op 1 mei 2019 om 10:05:

Artikel uit het Parool

Culinair journalist Mara Grimm probeert wekelijks een culinaire trend boven tafel te krijgen.

het nieuwe Arte & Zayne op het Singel.

Bedenk wel dat dit uitsluitend een mogelijke, kleine trend in het postcodegebied 1012 betreft. Met verkooppunten in Mokum A, terwijl de rest van het trendgevoelige land het internet allang heeft ontdekt en bonafide plantenproducten kan bestellen bij bijv. de webshop van het onvermelde De Eenhoorn. Volgende week volgt er een nieuwe trend...
364 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 19 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Wessanen Meer »

Koers 11,370   Verschil 0,00 (0,00%)
Laag 11,360   Volume 5.566
Hoog 11,420   Gem. Volume 31.811
22-okt-19 17:35
label premium

Adieu Wessanen

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium