Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Gasloos of niet

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1.459 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 73 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 josti5 29 september 2018 08:59
  quote:

  Willempie3 schreef op 29 september 2018 08:00:


  Houtkachel en petroleum uit Belgie (3 keer zo goedkoop als in NL). In Belgie willen ze voor het klimaat juist over op aardgas en krijg je subsidie voor een HR-ketel. Hier zijn ze volkomen de weg kwijt met hun warmtepompen. Je moet natuurlijk nog steeds stroom van ze kopen die op dit moment nog steeds voor een groter deel uit belasting bestaat als aardgas.


  Op gas 150% belasting, en op electriciteit 250% belasting.
  Belasting op gas schijnt hoger te worden, en die op electriciteit lager.
  Maar de optelsom is natuurlijk duidelijk: hoger, hoger, hoger...

  Accijns op benzine ex BTW:

  Vanaf Benzine (ct/l)
  1993-01-01 46.125
  2014-01-01 76.724

  Hoppa...

  BTW zelf: van 4 en 12% naar 9 en 21%

  Hoppa...

  De overheid zorgt... het beste voor zichzelf!

  We gaan het weer beleven, in januari, die 'koopkrachtstijging'!
  Nope.

  Meer koopkracht?
  Ja: tussen de oren.
  Want het is ons wijs gemaakt.
  Dus gaan we meer kopen.
  En raken nóg dieper in de schulden.


 2. forum rang 10 rationeel 29 september 2018 09:11
  ForumvoorDemocratie

  Het is inderdaad tijd voor politiek leiderschap! Dit ondoordachte #klimaatakkoord moet zo snel mogelijk van tafel! €200 miljard het raam uit ( 25% van ons Nationaal Inkomen) om over 80 jaar 0,00007 minder opwarming te hebben (of niet). Waanzin! forumvoordemocratie.nl/actueel/fvd-ei... … #FVD
 3. forum rang 10 DeZwarteRidder 29 september 2018 17:27
  quote:

  rationeel schreef op 29 september 2018 17:24:


  [...]Ze komen uit Belgie. Houd je toch eens aan de werkelijkheid;)
  En waar komt ridderje vandaan? Zo uit een sprookjes boek ontsnapt?

  OOh dat is nog veel erger....!!!
  Geen enkele Nederlander wil geregeerd worden door een halfgare Belgische playboy.....!!
 4. forum rang 4 lokeend 29 september 2018 17:41
  quote:

  josti5 schreef op 24 augustus 2018 09:37:


  De wereld is massaal aan het ontbossen, dus de bomen hebben steeds minder CO2 nodig...
  Logisch, dat die CO2-concentratie stijgt, toch...???  Bomen en gras hebben o.a. CO2 nodig, zonder CO2 gaan alle bomen dood. en langs de snelweg groeit het gras dan ook beter en sneller dan het gras 100 meter verder van de snelweg af.
  Dus bij een verhoogd CO2 zullen de bossen harder groeien.

  Dus alle huizen van het gas af is slecht voor de bossen of het milieu.
 5. forum rang 10 rationeel 30 september 2018 13:32
  Klimaatdoelen:

  Splijtzwam in kabinet

  De klimaatplannen vormen een splijtzwam in het kabinet. VVD en CDA trappen op de rem: zij vinden de plannen te vaag en willen geen maatregelen invoeren waarvan onduidelijk is wat de effecten zijn. D66 en ChristenUnie aan de andere kant willen juist doorzetten. De gedachte bij deze partijen is dat Nederland érgens moet beginnen, omdat het anders te laat is.

  ,,Het kabinet is nu aan zet”, zegt Ed Nijpels. ,,We hebben in vier maanden een stevige basis gelegd voor de grootste transitie van deze tijd. Dat het PBL de voorgestelde maatregelen als kostenefficiënt beoordeelt, vind ik van groot belang.”

  maar dat gaat wel fors meer kosten dan tot nu toe werd gedacht. De rekening kan oplopen tot... vier miljard euro extra per jaar....

  www.ad.nl/politiek/klimaatdoelen-haal...
 6. forum rang 10 DeZwarteRidder 1 oktober 2018 06:51
  ’Zonder subsidie kan het gas niet uit’
  Miljoenensubsidie om wijk aardgasvrij te maken

  Door Yteke de Jong en Lieke Jongbloed
  1 uur geleden in BINNENLAND

  Zoetermeer - Alleen subsidie kan voorkomen dat burgers op kosten worden gejaagd door het aardgasvrij maken van woningen. Dat zegt wethouder Robin Paalvast van Zoetermeer. Deze gemeente krijgt vandaag naast, 19 andere gemeenten een miljoenensubsidie om een bestaande wijk aardgasvrij te maken. In totaal steekt de overheid 85 miljoen in het zogeheten ’proeftuin’-project, zo liet het ministerie in juli weten.

  „Zonder subsidie kan het niet uit, om de bestaande huizen aan te passen heb je steun van de overheid nodig. Hierdoor hoeven de huurders niet extra te betalen voor energie. De huizen worden goed geïsoleerd, waardoor de energierekening juist lager zou moeten zijn”, zegt wethouder Robin Paalvast van Zoetermeer.

  In Nederland zijn gewone burgers bang dat zij aan de lat komen te staan voor het aardgasvrij maken van woningen, een project dat in totaal circa 240 miljard euro zou moeten kosten, zo blijkt uit berekeningen van het EIB en Bouwend Nederland. Dat is gemiddeld 35.000 euro per woning.

  Hele wijk aardgasvrij

  De wijk Palenstein is één van de eerste wijken van Zoetermeer, waarvan de bouw begin jaren zeventig startte. De hele wijk gaat op de schop, waaronder een aantal galerijflats. Helena van Moll, die in een van de flats in de Zoetermeerse wijk woont, ziet het aardgasvrij worden van Palenstein wel zitten. „Ik vind het wel mooi dat we op deze manier een steentje bij kunnen dragen. Als de huur iets omhoog gaat dan zien we dat wel maar ik denk dat we allemaal voor het milieu wat moeten inleveren.”

  De bouwers van Nederland pleiten voor een gefaseerde verbouwing van de bestaande huizen, waarbij grote wijken uit de jaren ’70 het meest effectief aan te pakken zijn. Deze zijn veelal in grote aantallen in handen van woningcorporaties. „Als je een individuele woning aanpakt, zijn de kosten vele malen hoger dan als meteen een hele wijk aanpakt. Ook geeft dat minder overlast”, zegt directeur vastgoed Maarten van Duijn van bouwconcern Heijmans.

  Particulieren ’lastig warm te krijgen’

  Particuliere huizenbezitters zijn volgens de berekeningen nu rond de 50.000 euro kwijt voor alternatieven voor aardgas, zoals stadswarmte of een warmtepomp. „Daar is het lastig mensen warm voor te krijgen. Daarvoor heb je financiering nodig per woning, in plaats van individu. Niemand gaat zichzelf voor 50.000 euro in de schulden steken, waardoor het onzeker is wat er voor terug komt”, zegt de wethouder.

  De heer Smits die net aan de rand van de wijk in een koophuis woont, hoopt dat het project wordt doorgetrokken. „Voor ons als huizenbezitter zou het mooi zijn als we kunnen aanhaken. Dat we voor een goede financiële regeling mee kunnen liften op het aardgasvrij maken van de buurt”, zegt Smits die dagelijks door Palenstein loopt om een boodschapje te doen. „Het is een perfect plan om juist deze wijk te doen omdat hier toch alles op de schop gaat.”

  „Dit lijkt een druppel op de gloeiende plaat, maar is hopelijk de start van een grootschalige wijkgerichte aanpak. Om dit succesvol te doen is opschaling nodig, dit project kan daar bij helpen”, zegt een woordvoerder van Bouwend Nederland. „Opschaling maakt het mogelijk om verder te investeren in de industrialisatie, waardoor de kosten lager worden. Dat leidt uiteindelijk tot echte opschaling en minder grote druk op de arbeidsmarkt. Maar er is nog discussie over wie voor de rekening op zal draaien.” Afgelopen vrijdag bleek dat het kabinet daar voorlopig ook nog niet uit is gekomen.

  Bang voor energierekening

  Een warmtepomp levert 20 procent van de warmte die met cv-ketel opgewekt wordt, waardoor velen bang zijn dat de energierekening juist oploopt. „De warmte komt lokaal uit de grond, dus we zijn niet afhankelijk van wind of zon. Met goede isolatie zouden de bewoners niet in de kou moeten zitten”, zegt wethouder Paalvast. „We hebben al gecommuniceerd dat we aardgasvrij worden. Men snapt het wel, waarom het moet. De meest gestelde vraag is: ’Heb ik nog nieuwe cv-ketel nodig?’

  Een andere bewoonster van de flats in Palenstein ziet het aardgasvrij maken van de wijk als een manier om de wijk vol hoogbouw wat positiever op de kaart te krijgen. Volgens wethouder Paalvast is het voordeel in de energierekening naar schatting 10 euro per maand. Is het sop de kool waard? „Het is hier al jaren een grote zooi. Door de enorme opknapbeurt hoop ik dat het allemaal wat prettiger wordt. Dat er nu veel geld in wordt geïnvesteerd met een dergelijk project kan positief bijdragen aan de kwaliteit van leven hier”, zegt Roxanne die met haar dochtertje alleen woont.

  Eigen keteltje ’niet efficiënt’

  „We gaan misschien wel individueel van het aardgas af, maar dat wil niet zeggen dat we straks geen gas meer gebruiken, bijvoorbeeld in gascentrales die stroom maken voor onze elektrische verwarming”, zegt energie-onderzoeker Remco de Boer. „Het huidige systeem waar iedereen in zijn eigen keteltje fikkie stookt, is niet erg efficiënt. „Dit soort pilots zijn nodig om uiteindelijk over te kunnen stappen op alternatieven
 7. forum rang 10 voda 2 oktober 2018 16:49
  BAM verduurzaamt woonflat in Scheveningen

  Gepubliceerd op 2 okt 2018 om 14:34 | Views: 881

  BAM 16:28
  3,34 0,00 (-0,09%)

  BUNNIK (AFN) - BAM is begonnen met een ingrijpende verbouwing van een appartementenflat in Scheveningen. Het bouwbedrijf renoveert het gebouw Hoog Lindoduin in opdracht van de woningcorporatie Vestia, die de woningen wil verduurzamen. Welk bedrag met de order is gemoeid, maakte BAM niet bekend.

  Op het casco na wordt het 182 woningen tellende gebouw geheel vernieuwd. De woningen worden onder meer gasloos gemaakt en aangesloten op warmtepompen. De woningen worden naar verwachting uiterlijk begin 2021 opgeleverd.

  BAM kondigde verder aan dat wordt begonnen met de verbouwing van het stadhuis van de gemeente Apeldoorn. BAM werkt tot eind 2019 aan de renovatie samen met Apeldoornse werknemers en onderaannemers. Begin 2020 wordt het vernieuwde stadhuis weer in gebruik genomen. Er werden geen financiële details gemeld.
 8. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 oktober 2018 09:49
  TNO: 'Agressie tegen aardgasvrij wonen remt innovatie'
  06 oktober 2018 09:43

  Nog krap drie jaar en de gaskraan wordt langzaam dichtgedraaid bij bestaande woningen. Bij onderzoeksinstituut TNO wordt door een groep experts gewerkt aan innovatieve alternatieven, zodat de transitie goedkoper wordt, sneller verloopt en op meer steun van aardgasconsumenten kan rekenen.

  Aardgasvrije Wijken is de naam van het programma van onderzoeksinstituut TNO, waarin wetenschappers samen met de overheid en bedrijven innovatieve oplossingen zoeken om de aardgastransitie in de gebouwde omgeving efficienter te laten verlopen.

  De doelstelling van 0 procent CO2-uitstoot in 2050 is ambitieus, zeggen de onderzoekers. Er moeten duizend woningen per dag worden verbouwd om de klimaatdoelstelling te halen. Dat zijn er nu duizend per jaar. Een gigantische uitdaging volgens Frits Verheij, coördinator van het programma Aardgasvrije Wijken. "Als we dachten dat het niet kon, zou TNO niet akkoord zijn gegaan met deze samenwerking met de overheid."

  Daarom moeten er goedkopere manieren komen om huizen om te bouwen naar aardgasvrije woningen. In 2022 denkt TNO een paar manieren klaar te hebben. Zo'n verbouwing leidt dan maar tot vijf dagen overlast en maakt het huis helemaal aardgasvrij.

  Inspraak van bewoners en betaalbaarheid zijn essentieel voor het laten slagen van de aardgastransitie, zegt Annelies Huygen, energie-expert en hoogleraar aan de UvA.

  "Nederland heeft sinds de jaren zestig volop goedkoop aardgas, beschikbaar voor iedereen. Op dit moment zijn de alternatieven nog duur, maar dat kan veel goedkoper worden als we ons beleid daarop richten. De eersten die overstappen, zijn het duurste uit en daarom moet de overheid met een financiële impuls komen en alle initiatieven stimuleren."

  Dat Nederland het slimste jongetje van de klas wil zijn, gaat hier niet op, zegt Huygen. "12,5 procent van onze energie wordt opgewekt met duurzame energie. Het gemiddelde in Europa is 30 procent. Wij lopen flink achter met duurzame energie."

  Aardwarmte gaat een grotere rol spelen

  Een innovatie die volgens de onderzoekers in één klap honderdduizenden huishoudens onafhankelijk van aardgas maakt, is geothermie, oftewel aardwarmte. Donderdag maakte TNO bekend te zijn gestart met een Europees onderzoeksproject naar ondergrondse seizoensopslag.

  Wetgeving staat de ontwikkeling van deze technologie nu nog in de weg. Het onderzoeksproject moet demonstreren hoe honderdduizenden huishoudens in de winter hun huis kunnen verwarmen met warmte die is opgeslagen in de lente en zomer.

  De warmtenetwerken waar huishoudens in de stedelijke omgeving op worden aangesloten, kunnen ook flink verbeterd worden om sneller aan de doelstellingen te voldoen, zegt ingenieur Maurice Hanegraaf van TNO. De warmtenetwerken worden nu gevoed door fossiele brandstoffen, maar in de toekomst wordt dat een warmwaterbel die onder een kleilaag wordt opgesloten.

  Geothermie kan professioneler en goedkoper, en partijen als NAM, Shell en Vermillion Energy zullen daar een rol in spelen, verwacht Hanegraaf. Kostenreductie is volgens de onderzoeksgroep noodzakelijk, want anders krijg je de burger niet mee.

  'Kosten zijn nu nog te hoog, maar zullen vanzelf dalen'

  Nu kost de verbouwing tot een aardgasvrij huis tussen de 30.000 en 100.000 euro, afhankelijk van het soort huis dat verbouwd moet worden. Er moeten aantrekkelijke concepten komen die het makkelijker maken voor de burger, zegt Casper Tigchelaar, onderzoeker bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

  "Denk aan een reisbureau. Daar boek je in één keer een pakket. Zoiets moet er komen voor huiseigenaren. Dan hoef je als huiseigenaar niet zelf langs de glaszetter, de stukadoor en dergelijke."

  Het bedrag voor een verbouwing is nog te hoog, zegt ook energie-expert Huygen. "Als je een verbouwing niet kunt betalen, zou ik daar inderdaad mee wachten." De markt moet zijn werk gaan doen. Alle maatregelen en producten die nodig zijn om een aardgasvrije woning te realiseren, worden dan vanzelf veel goedkoper.

  Volgens Huygen gebeurt dat alleen als er aanjagers zijn die het voortouw nemen. "Er zijn al veel mensen die dat echt zelf graag willen. De markt zal vanzelf inspelen op de vraag. Iemand van 75 die het niet zit zitten, hoeft zich in de regel echt niet in de schulden te steken voor een grootschalige verbouwing."

  Die aanjagers moeten volop gestimuleerd worden om de transitie in een stroomversnelling te brengen, meent de energie-expert. "Je merkt dat er echt agressie bestaat tegen de aardgastransitie. Daarom zou ik gemeenten aanraden te beginnen bij de mensen die graag willen. Als er een sterke tegenbeweging ontstaat, remt dat de innovatie alleen maar."

  Door: NU.nl/Elise Vermeeren
 9. HenriB 6 oktober 2018 11:13
  De hele klimaatdiscussie is een grote hoax. De opwarming van de aarde (voorzover die al vastgesteld kan worden), is een natuurlijk fenomeen die voortkomt uit de activiteit van de zon. Dat is nu zo en dat is altijd zo geweest.

  Verhoogde zonneactiviteit zorgt voor minder kosmische straling die de aarde bereikt, wat voor minder bewolking zorgt (bewolking ontstaat door die straling). Minder bewolking, zorgt ervoor dat meer warmte uitgestraald wordt, waardoor de aarde afkoelt. Minder zonneactiviteit zorgt voor meer bewolking, waardoor de aarde opwarmt. Niets nieuws onder de zon, dit is altijd al zo geweest, BEWIJST ook historisch onderzoek.

  Daarbij staat ook vast dat opwarming van de aarde als gevolg van minder zonneactiviteit zorgt voor verhoging van de CO2 concentratie. De temperatuur stijgt dus eerst en pas DAARNA stijgt de CO2 concentratie. Dit heeft te maken met de temperatuur van de oceanen, die fungeren als buffers van CO2. Warmer water geeft meer CO2 af, kouder water geeft minder CO2 af, c.q. neemt meer CO2 op.

  U hoort deze feiten nooit, omdat de zogenaamde klimaatwetenschappers alleen kunnen functioneren met subsidies en om die subsidies veilig te stellen, is het voor hen zaak om niet de feiten, maar aannames als wetenschap te verkopen. Paniek zaaien om hun eigen boterhammetjes veilig te stellen. En mensen die er verder niet over nadenken volgen blind, want ja, de "wetenschappers" zeggen het. Het is de hoogste tijd dat die club met een echt onderzoek weggestuurd wordt. Enfin, die dag komt vanzelf, dat voel je aan alles.

  Dit is mijn mening en daar moet het vooreerst mee doen.

  Energietransitie is daarmee vanuit klimaatoogpunt volledig zinloos. Let wel, ik ben voor een energietransitie, echter puur en alleen vanuit economische motieven. Een transitie, prima, maar alleen als het economisch voordelen oplevert en niet te veel beslag legt op het milieu. Hoewel hij niet populair is bij velen, heeft Thierry Baudet een heel zinnig voorstel neergelegd, met investeren in kennis omtrent en realiseren van Thoriumreactors. Die reactors leven energie tegen lagere kosten en zonder de nadelen van kernenergie. Het nucleaire afval van Thoriumreactors is radioactief, echter, het is na 300 jaar al volledig afgebroken.

  De 200 miljard die de energietransitie zoals nu voorgesteld minimaal kost, zijn simpelweg gewoon kosten, terwijl onderzoek, realiseren en commercialiseren van Thoriumreactors ons land juist geld op zou leveren. De keuze lijkt me niet zo moeilijk.

  Last but not least, zelfs de CO2-gekkies zouden hier mee in moeten kunnen stemmen, omdat de CO2 uitstoot ook op deze wijze naar nul kan gaan.

  Helder? Lijkt me wel!
1.459 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 73 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Indices

AEX 564,55 +0,97%
EUR/USD 1,1324 -0,12%
Germany30^ 12.646,10 +1,73%
Gold spot 1.694,38 -0,96%
LDN100-24h 6.401,35 +0,96%
NY-Nasdaq Composite 9.615,81 -0,69%

Stijgers

UNIBAI...
+10,86%
Air Fr...
+9,54%
ALTICE...
+6,74%
Fugro
+6,53%
Nedap ...
+5,76%

Dalers

Avantium
-3,61%
Wolter...
-3,52%
ADYEN NV
-2,95%
Ordina
-2,60%
RELX
-2,00%

Nieuws Forum Meer»

(22)

Dikke Durk op 5 jun 2020 14:27
(31)

Groentje op 5 jun 2020 14:19
(2)

havik of duif op 5 jun 2020 13:57
(3)

Solomillo op 5 jun 2020 13:30
(7)

ThijsK op 5 jun 2020 13:16

Column Forum Meer»

(315)

mollowitz op 5 jun 2020 14:29
(21)

geobeo op 5 jun 2020 13:57
(388)

Sentrid op 5 jun 2020 12:13
(9)

theo1 op 5 jun 2020 12:02
(31)

TraderInWaves op 5 jun 2020 11:53
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare