Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Arbeidsmarkt in NL: zijn/komen er voldoende arbeidskrachten ?

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
301 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Leefloon
0
quote:

haas schreef op 10 jun 2019 om 10:22:

het organiserende bureau ASBR. Er is plek voor 200 mensen, maar zo’n 600 hebben zich aangemeld. ,,Als we niet hadden ingegrepen waren er meer dan 1500 aanmeldingen gekomen’’.

Bijna alsof deze vereiste zelfcorrectie aan de aanmelders ligt, en niet aan de enorme onderschatting met factor 30 van het aanbod op de arbeidsmarkt. Bureautjes...
haas
1
’Terugloop Polen vergroot tekort personeel’
Updated Gisteren, 10:13
Gisteren, 10:01 in ONDERNEMENAMSTERDAM (ANP) - Het aantal arbeidsmigranten uit Oost-Europa neemt de komende jaren waarschijnlijk geleidelijk af. Dat betekent dat er nog meer druk komt op de toch al krappe Nederlandse arbeidsmarkt, stelt het economisch bureau van ABN AMRO in een nieuw rapport.

www.telegraaf.nl/financieel/196030833...
whammy
1
quote:

haas schreef op 14 jun 2019 om 20:42:


’Terugloop Polen vergroot tekort personeel’
Updated Gisteren, 10:13
Gisteren, 10:01 in ONDERNEMENAMSTERDAM (ANP) - Het aantal arbeidsmigranten uit Oost-Europa neemt de komende jaren waarschijnlijk geleidelijk af. Dat betekent dat er nog meer druk komt op de toch al krappe Nederlandse arbeidsmarkt, stelt het economisch bureau van ABN AMRO in een nieuw rapport.

www.telegraaf.nl/financieel/196030833...


Eind 2018 telde Nederland 433 duizend bijstandsgerechtigden. Die 433 duizend kunnen dat tekort toch wel opvangen :-)
Leefloon
0
quote:

whammy schreef op 14 jun 2019 om 21:12:

Eind 2018 telde Nederland 433 duizend bijstandsgerechtigden. Die 433 duizend kunnen dat tekort toch wel opvangen :-)

Kijk eens naar de klassiek arrogante eisen van een ABN AMRO of DNB, en je begrijpt dat deze instellingen niet de beste positie hebben om geloofwaardige academische rapporten over de falende arbeidsmarkt van werkgevers te gaan schrijven.

Een eerste de beste vacature voor een startersfunctie bij ABN AMRO vraagt om zeer specifieke werkervaring binnen een tamelijk specifieke functie: "binnen KYC/CDD, als bijvoorbeeld CDD Analist". En dan ook nog gaan aan een ervaren CDD Analist uitleggen wat het werk behelst. Je 433 duizend mensen zijn ws. bij voorbaat uitgesloten voor de startersfunctie. CDD Analist is een "junior" functie, dus voordat je kun starten moet je eerst zijn gestart en weggewerkt als junior. Bij ABN AMRO kun je eindeloos blijven starten.

Maar dan zijn we er nog niet. Voor de startersfunctie moet je werkervaring hebben als gestarte junior. Prima. Whatever. Om junior te worden, moet je echter al "enkele jaren ervaring binnen de financiële sector" hebben.

Dus eerst afstuderen, dan jarenlange specifieke werkervaring om junior te kunnen worden, vervolgens beginnen en er weggewerkt worden als junior, en dan in aanmerking voor een heuse startersfunctie. Je gaat bijna vermoeden dat ABN AMRO weinig aan Customer Due Diligence wil uitgeven...
wieweet
0
quote:

whammy schreef op 14 jun 2019 om 21:12:


[...]

Eind 2018 telde Nederland 433 duizend bijstandsgerechtigden. Die 433 duizend kunnen dat tekort toch wel opvangen :-)


En dan hebben wij het nog niet over de WAO`s (wia) ,en de normale "tijdelijke" WW.
Al met al is er nog genoeg "personeel" op te roepen.

(kreeg al eens de wind van voren over de WAO) In deze groep is een aanzienlijk deel die nog goed is voor de arbeidsmarkt. Daarom kan ik na al die jaren nog steeds niet begrijpen waarom er geen verplichte strengere herkeuringen komen.
Kaft van de koren scheiden..

Duizenden voorbeelden van mensen die onterecht in de wao zitten.
Wat te denken van iemand die is afgekeurd met zijn rug en een invalide parkeerplaats heeft. Terwijl deze beste man voor zijn kinderen de folders 2 keer in de week loopt. Dat kan hij wel maar niet 10 meter naar een andere parkeerplek lopen. En op zaterdag in een vrienden team voetbal speelt en bij basic fit op de loopband rent. Hij geeft het ook toe hoe makkelijk hij het voor elkaar heeft gekregen net als duizenden anderen. En in zijn overige vrije tijd doet hij als klusjes man in de woonwijk tuin onderhoud en straten maker.
vrgr


haas
1
Zonder Roemenen valt de Roeselaarse economie stil'
09 maart 201916:24

Schermvullende weergave

In de technische scholen van Izegem, Torhout en Kortrijk studeren dit jaar zes à zeven buislassers af. Roemeense lassers vullen het tekort aan. ©Siska Vandecasteele
Ze zijn met ruim 1.900 en onmisbaar in de agrobusiness, de bouw of de metaalconstructie. De erg krappe Roeselaarse arbeidsmarkt kan niet meer zonder Roemenen. ‘Ik droom van de bergen van Transsylvanië, maar hier verdien ik drie keer zoveel.’

FC Transilvania, genoemd naar de thuishaven van Dracula in Noord-West-Roemenië, is zonder twijfel de meest exotische ploeg in het Vlaamse liefhebbersvoetbal. Het team speelt elke zondagochtend aan het Kerelsplein in het Roeselaars Liefhebbersverbond, met enkel Roemeense spelers. Zij werken er, net als honderden landgenoten, bij lokale bedrijven en werden veelal in eigen land gerekruteerd door Vlaamse uitzendkantoren.

Het illustreert hoe het West-Vlaamse Roeselare de voorbije jaren een beetje Roemeens kleurde. Terwijl er in 2008 nog maar 48 Roemenen waren, werden er op 1 januari van dit jaar 1.911 geteld. Van de 62.787 inwoners zijn de Roemenen verreweg de grootste buitenlandse bevolkingsgroep, ruim voor de Polen (591) en de Nederlanders (194).

Legendarische krapte
Die aangroei heeft alles te maken met de legendarische krapte op de arbeidsmarkt in Midden-West-Vlaanderen, die steeds nijpender wordt. Terwijl het West-Vlaamse gemiddelde op 1,7 werkloze per vacature zit, is er in Roeselare een verhouding van 1 op 1. Voor sommige beroepen ligt dat cijfer zelfs nog lager. Ter vergelijking: in 2008 had je in Roeselare nog 2,4 werklozen per vacature.

1
WERKLOZE
Terwijl het West-Vlaamse gemiddelde op 1,7 werkloze per vacature zit, is er in Roeselare een verhouding van 1 op 1. Voor sommige beroepen ligt dat cijfer zelfs nog lager.
‘De krapte laat zich overal voelen’, zegt Thomas Wauters, directeur internationale rekrutering van de uitzendgroep Accent, die haar hoofdzetel heeft in Roeselare en een onderdeel is van House of HR. Wauters boorde negen jaar geleden als eerste in de regio de Roemeense markt aan, om de nood aan technische profielen te lenigen.
haas
1
Deel Belgisch luchtruim opnieuw gesloten vanwege personeelstekort skeyes

Dat meldt de gespecialiseerde website Aviation24.be en staat ook te lezen op de website van Eurocontrol. Het luchtruim dat onder controle staat van skeyes zal gesloten zijn van 1.30 uur tot 4.30 uur.
haas
1
Groot tekort aan doktersassistenten: ‘Het is echt één voor twaalf’

Er is een groot gebrek aan doktersassistenten. Als er niets gebeurt, loopt het tekort in Nederland in 2022 op tot 600 doktersassistenten, volgens prognoses van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Sommige praktijken zullen zelfs hun deuren sluiten, waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA). In Houten gebeurt dat al, in de Ooijpolder dreigt hetzelfde scenario deze zomer.

Het gebrek aan doktersassistenten dreef Frank Leurs, een huisarts in Leuth, afgelopen week tot een emotionele oproep op Facebook. ‘Wat ik aan het doen ben? Me zorgen aan het maken over het steeds groter wordende tekort aan huisartsen en doktersassistentes in Nederland’, schreef de Leuthse dokter. ‘Misschien moet ik mijn praktijk in de zomer een paar weken sluiten, omdat er geen assistente is. Mocht iemand een goede kennen: weet me te vinden! Ook voor tijdelijke hulp, heel welkom!’
Leefloon
0
quote:

haas schreef op 18 jun 2019 om 18:59:

'Misschien moet ik mijn praktijk in de zomer een paar weken sluiten, omdat er geen assistente is. Mocht iemand een goede kennen: weet me te vinden! Ook voor tijdelijke hulp, heel welkom!’

Gewenst taalgebruik voor de vereniging van (ervaren) doktersassistenten, maar ook hier geldt dat iemand al "een goede" moet zijn, met een netwerk bij huisartsen. Zonder teveel blijken van bereidheid om zelf een goede op te leiden. Veel meer dan een standaardcursusje medische terminologie hoeft dat niet te kosten, lijkt mij. Liever (dreigen met) een paar weken een gesloten praktijk, dan investeren in (meeloopstages van) geschikte werkzoekenden.
haas
1
Er is een principe-akkoord bereikt
over een nieuwe cao voor de gemeente-
ambtenaren.Dat melden de FNV en de
Vereniging van Nederlandse Gemeenten.Ze
zijn een loonsverhoging overeengekomen
van 6,25 procent voor een periode van
twee jaar.

Daarnaast krijgt iedereen die vanaf
vandaag in dienst is een eenmalige
uitkering van 750 euro.Ook zijn er
afspraken gemaakt over verlof- en
vitaliteitsregelingen.

De cao Gemeenten geldt voor 160.000
ambtenaren,van vuilnismannen tot
kantoorpersoneel.De afspraken worden
nog aan de vakbondsleden voorgelegd.
objectief
0
quote:

wieweet schreef op 29 jun 2019 om 07:36:


En de burger maar betalen....

vrgr


Als je veel betaald, dan is dat een teken dat je inkomen/vermogen groot is.
Leefloon
0
Sinds wanneer heffen Nederlandse gemeentes belasting over inkomens en vermogens?

Parkeren, honden, Woz via de huur, rioolrecht, afval, verplicht legitimatiebewijs, minder werkgelegenheid door Woz-explosies voor bedrijven, et cetera. Misschien wordt het leed iets verzacht doordat ambtenaren soms ook burgers zijn, en de duurste ambtenaren en bestuurders verplicht in de eigen gemeente wonen.
haas
1
quote:

wieweet schreef op 29 jun 2019 om 07:36:


En de burger maar betalen....


vrgr


Koksopleiding op Texel moet horeca redden: werken op eiland niet in trek
Het personeelstekort in de horeca is bijna nergens zo groot als op Texel. De groei van het toerisme, vergrijzing van de bewoners plus het feit dat niet iedereen op een Waddeneiland wil werken, dragen bij aan de problemen. Om ervoor te zorgen dat de huidige 600 vacatures niet blijven openstaan, is er sinds kort een koksopleiding: Texel Academy. ,,We móesten iets doen.’’

Sanne Schelfaut 02-07-19, 08:00
8
Wie de mbo-opleiding volgt, wordt in de watten gelegd. School en horeca betalen de opleiding, huisvesting is geregeld, net als een baangarantie. Andere gemeenten kijken met belangstelling naar de Texelse aanpak. ,,We hebben wat te bieden.’’
wieweet
0
Eerst een verplichte herkeuring onder alle wao,ers...

"Het kaft van de koren scheiden"

Dan zullen wij al een eind komen.

vrgr
haas
1
quote:

wieweet schreef op 2 jul 2019 om 18:31:


Eerst een verplichte herkeuring onder alle wao,ers...

"Het kaft van de koren scheiden"

Dan zullen wij al een eind komen.

vrgr


Bouwbedrijven hebben steeds meer
moeite om aan goed personeel te komen.
In het eerste kwartaal bleven 18.900
vacatures onvervuld en dat waren er
2500 meer dan een half jaar eerder.Vier
op de tien bouwbedrijven verwachten de
komende maanden een omzetstijging en de
sector wil daarom meer mensen voor een
baan in de bouw interesseren.
Leefloon
0
quote:

haas schreef op 4 jul 2019 om 06:53:

Bouwbedrijven hebben steeds meer moeite om aan goed personeel te komen.

Ook omdat ze te veeleisend zijn. Het personeel moet al goed zijn, net zoals een eerdere doktersassistente. De route van personeel gericht en versneld opleiden tot goed personeel wordt uitgesloten.

Ik heb al eens een bouwpersoneelsbureautje gehoord over de selectie van technisch personeel op 8-jarige leeftijd. Dat je wordt veroordeeld tot een bestaan in de bouw, wanneer je de pech hebt om met je hoogtevrees op je verjaardag een hijskraan te hebben gekregen en dat op dat moment wordt bepaald dat je belangstelling op die leeftijd wordt gevormd. Een typische CDA-proefballon. Heropvoedingskampen, of zulke Oost-Duitse, DDR-selectiemethodes. Aan opleiden doet het betreffende bureautje niet. Aan import van werknemers en aan export van werkgelegenheid wel. Je moet al goed zijn, in plaats van misschien (heel) goed kunnen worden.

Oogsten zonder zelf te willen zaaien.
izdp
1
Bouwbedrijven hebben zelf in de recessietijd hun vakmensen grootschalig ontslagen en vervangen door arbeidsmigranten via een uitzendformule.
Nu plukken ze de wrange vruchten en wij deels met hun.

Verplicht de bouw tot opleiden en laten wij onze oren niet naar hun hangen om dat te doen op kosten van de gemeenschap.
haas
1
Doorbraak: kabinet verlaagt inkomenseis buitenlandse startup-medewerkers, zo ziet de nieuwe regeling eruit
STARTUPS PERSONEEL
4 jul 2019 - 16:16
2:08 min
Facebook LinkedIn Twitter Forward
Reiziger
Het kabinet werkt aan een nieuwe verblijfsregeling voor startup-medewerkers van buiten de Europese Unie, blijkt uit een brief van de staatssecretaris van Justitie. In de nieuwe (pilot)regeling gaat het minimaal vereiste salaris fors omlaag.

Wil je als Nederlandse ondernemer schaars startup-talent aantrekken uit het buitenland, dan moest je hen tot nu toe minimaal 4.500 euro per maand betalen, of 3.299 euro voor werknemers onder de 30 jaar. Dat zijn voor veel startups, die werknemers daarnaast vaak in aandelen betalen, onhaalbare bedragen.

Maar het salariscriterium gaat – mede dankzij een lobby van branchevereniging Dutch Startup Association (DSA) – vanaf volgende zomer omlaag naar 2.364 euro per maand, schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol in een brief aan de Tweede Kamer.

Delen in de risico's
De beoogde import-medewerkers zijn in loondienst, “maar delen ook in het nemen van de risico’s en kansen met de ondernemers van de startup", schrijft Broekers-Knol. “Voor dergelijke medewerkers bestaat momenteel geen verblijfsregeling. Zij kunnen niet via de kennismigrantenregeling worden aangenomen, maar hebben ook niet voldoende aandeel in het bedrijf om in aanmerking te komen voor de startup verblijfsvergunning.”
Leefloon
0
quote:

izdp schreef op 4 jul 2019 om 11:54:

Verplicht de bouw tot opleiden en laten wij onze oren niet naar hun hangen om dat te doen op kosten van de gemeenschap.

Ook typerend voor probleemsectoren, waaronder ICT en zorg, is dat zo'n sector geen enkele moeite doet om mensen binnenboord te houden. Vervalt bijvoorbeeld een ICT-functie bij een ziekenhuis of wordt dat een matige werknemer wijsgemaakt, iemand die al over de drempels van de zorg en ICT heen is, dan is er geen overkoepelende organisatie die kijkt wat (wel) past.

Geen "van werk naar werk"-garantie, in beginsel staat de werknemer op straat, maar wel een voor de sector vrijwillige "van zorg naar zorg"-poging bij talent of kunde. Een soort sectoraal uitzendbureau, dat de klanten wel echt kent, niet te lui is om het hele cv te lezen en te begrijpen, en niet teveel op basis van uitsluitende, keiharde eisen werkt. Iemand behouden voor een sector kan kosten besparen; iemand interesseren voor een sector kost geld.
301 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Beurzen schudden virusvrees af

11:47 De Europese beurzen veerden vrijdag stevig op. Beleggers lijken vertrouwen te hebben in de maatregelen van ... 2

  Indices

  AEX 615,09 +1,56%
  EUR/USD 1,1034 -0,20%
  Germany30^ 13.568,90 +1,35%
  Gold spot 1.559,00 -0,27%
  LDN100-24h 7.623,52 +0,94%
  NY-Nasdaq Composite 9.402,48 +0,20%
  US30# 29.235,60 +0,22%

  Stijgers

  Alfen ...
  +3,19%
  Fugro
  +2,88%
  Pharming
  +2,76%
  Kendrion
  +2,44%
  DSM
  +2,35%

  Dalers

  Takeaw...
  -2,04%
  OCI
  -1,07%
  Sif Ho...
  -1,03%
  B&S Gr...
  -0,61%
  Arcadis
  -0,57%

  Nieuws Forum Meer»

  (8)

  Robin2020 op 24-jan-20 12:29
  (20)

  MD2018 op 24-jan-20 12:25
  (3)

  Kaviaar op 24-jan-20 12:21
  (5)

  Ruud Rubbers op 24-jan-20 11:25
  (24)

  Thorgall op 24-jan-20 11:11

  Column Forum Meer»

  (183)

  Pakka op 24-jan-20 12:26
  (3)

  Wolff in schaapskleren op 24-jan-20 11:46
  (15)

  Calimero op 24-jan-20 11:03
  (2)

  Brulboei op 24-jan-20 09:52
  (252)

  Ole Elliottwave op 24-jan-20 07:25